NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den Afganistan açıklaması!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Afganistan'da durum son derece ciddi ve endişe verici. Derinden endişeliyim. Afganistan'da sonsuza kadar kalma gibi bir niyetimiz hiç olmadı. Şu anda bölgede hiç askerimiz yok ve durumun nasıl geliştiğine bakın' dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları;

-Afganistan'da sonsuza kadar kalma gibi bir niyetimiz hiç olmadı. Şu anda bölgede hiç askerimiz yok ve durumun nasıl geliştiğine bakın.

-Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum.

-(NATO'nun Afganistan'dan geri çekilmesine yönelik tepkiler) Öfkenizi anlıyorum ama Afganistan'da sonsuza kadar kalmak gibi bir niyetimiz hiçbir zaman olmadı.

-NATO'nun Afganistan'da olduğu yıllar boyunca güçlü sesler ve önemli bir ilerleme olduğunu gördüm. Afganistan'da kadın hakları başta olmak üzere insan haklarıyla ilgili durumu yakından izlemeye devam edeceğiz.

-Taliban'ın kontrolü yeniden ele geçirmesi gibi bir risk hep vardı.

-Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum.

-NATO olarak bunca yıl biz de ağır bir bedel ödedik. ABD Taliban'la birlikleri geri çekme konusunda anlaştığında tüm müttefikler hemfikirdi. Riskleri görmüştük ama kimse Afgan hükümeti, güvenlik güçleri ve vilayetlerin bu kadar çabuk çözüleceğini öngörememişti.

-NATO olarak bunca yıl biz de ağır bir bedel ödedik. ABD Taliban'la birlikleri geri çekme konusunda anlaştığında tüm müttefikler hemfikirdi. Riskleri görmüştük ama kimse Afgan hükümeti, güvenlik güçleri ve vilayetlerin bu kadar çabuk ele geçireleceğini öngörememişti.

-Havalimanını açık tutmak önceliğimizdi. Sadece kendi çalışanlarımız için değil, ülkede risk altında bulunan Afganların da çıkmalarına yardımcı olmak için havalimanının çalışmaya devam etmesini sağlamak çok önemliydi. Bu insanlara yardımcı olmayı başardık, müttefikler hala havalimanında ve havalimanı şu anda çalışır durumda.

-Afganistan'daki durum giderek evriliyor. Şu anda en önemlisi iktidar devrinin barışçıl şekilde gerçekleştirilmesi. NATO askeri operasyonu bitiriyor ama diğer alanlarda özellikle uluslararası kuruluşların insan hakları gibi alanlarda destekleri devam edecek. NATO Liderler Zirvesi sonrasında verilen mesaj da bu yöndeydi.

-ABD çekilme kararı aldıktan sonra diğer NATO üyelerinin Afganistan'da kalması mümkün değil, 30 müttefik anlaşarak çekilmeye karar verdik.

 

Bakmadan Geçme