VAN TSO BAŞKANI TAKVA: KAHRAMANLIK YAPANLAR VANSPOR'A SAHİP ÇIKSIN

Kulüp Başkanı Servet Yenitürk'ün istifasından sonra sahipsiz kalan Vanspor'a sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 'Birinin artık bu konuda cesur davranması gerekiyor. Bu cesareti gösteren adamlar vardı. Vanspor üzerinden sürekli haber olmaya çalışan, haber olan, yorumlar yapan, önerilerde bulunan kahramanlar var. Biz onları bekliyoruz. Kahramanlık yapanlar Vanspor'a sahip çıksın' dedi.

Rıdvan Can - Burhan Ergin

Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun Vanspor Kulüp Başkanı hakkında gazetemize yaptığı eleştiriler üzerine görevinden istifa eden Servet Yenitürk’ün ardından sahipsiz kalan Silahtaroğlu Vanspor’a sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Vanspor’da deneyimi olan, tecrübesi olan, il içinden, il dışından, şehrine gönül vermiş insanlar takımı sahiplenirlerse gelsinler baş göz üstüne yardımcı oluruz” dedi.

“Van birinci ligde temsil edilmeli”

Vanspor’un birinci lige yükselmesi gerektiğini belirten Takva, “Vanspor’un durumunu içim acıyarak izliyorum. Ben spor adamı değilim, kentin ekonomik meslek örgütü yöneticisiyim. Yıllardır Vanspor’un iyi olduğu zamanlarda bunun ekmeğini yiyen, referans kısmına Vanspor’da yönetici diye vasıflarını yazan, Vanspor üzerinden reklam yapan birçok insan var bu şehirde. Dolayısıyla Servet Yenitürk iyi niyetle birkaç senedir Vanspor’u yönetti. Geldiği noktada kapımızı her çaldığında Van TSO kendi imkanları dahilinde Vanspor’a gereken desteği verdi, vermeye de devam eder. Van gibi bir şehrin Süper Lig olmazsa bile birinci ligde temsil edilmesi gerekiyor. Vanspor için kendisini parçalayan, Vanspor için sürekli polemik oluşturan, Vanspor’un iyi olduğu dönemlerde kendi başarısının olduğunu iddia eden çevreler var bu şehirde. Bunların kimler olduğunu hepimiz biliyoruz. İl içinden ve il dışından Vanspor’u dilinden düşürmeyen insanlar var. Zaman zaman Vanspor’u satın almak, yüceltmek, büyütmek kahramanlığıyla, duygusuyla bu kente gelen insanlar var. Şimdi neredeler ben bunu merak ediyorum” dedi.

“Spor kulübü nasıl yönetilir konusunda fikrim yok”

Spor kulübünü yönetecek bilgi, birikimine sahip olmadığını kaydeden Takva, “Yönetim farklı siyasi görüşlerde olduğu zamanda biz Vanspor’a destek verdik. Servet Yenitürk döneminde de destek verdik. Farklı yönetsel anlayışların olduğu dönemlerde de biz Vanspor’a destek verdik. Destek vermemizin nedeni bu şehrin ihtiyacı olduğu gerçeğinden yola çıkarak yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Kampanyalar düzenledik, yemekler tertip ettik, insanları davet ettik. Van TSO 5 yıldızlı otellerde yemek verdi. Bunun çoğunu biz kendi cebimizde yaptık. Sporla hiç ilgisi olmayan yöneticilerim ellerinden gelen katkıyı sağladı. Biz bunu kalkıp da hiçbir zaman kendi kariyer planlamamızda Vanspor’a şu parayı verdik demedik. Bu şehrin ihtiyacı olduğu için destek verdik. Bakın Ticaret ve Sanayi Odalarının doğrudan bir sportif faaliyetin içerisinde olması mevzuat açısından da mümkün değil. Kaldı ki biz spor insanları değiliz. Bu işten yüzde yüz anlayan, bir spor kulübünü yönetme becerisini ortaya koyacak insanlar değiliz. Türkiye’de bin tane iyi yönetici varsa onlardan biri de benim. Ama bir spor kulübünün nasıl yönetilmesi gerekir konusunda fikrim yok” diye konuştu.

”Sportif faaliyetlere doğrudan destek veremiyoruz”

Van TSO’nun 5 milyon bütçesi olduğunu, sportif faaliyetlere doğrudan destek veremediklerini söyleyen Takva, “Van TSO’nun yıllık bütçesi toplam 5 milyondur. Bunun 3 buçuk milyonu personel gideridir. Van TSO’nun internet sayfasında gelir ve gider kalemlerimizi açıklıyoruz. Merak edenler girip bakabilir. Van TSO’nun 11 yöneticisinin bir yıl boyunca harcadığı para 500 bin liradır. 11 kişiye bölersek 45 bin lira yıllık harcama bedeli çıkar. Spor kulüplerinin yöneticilerinin fedakar olması lazım. Ben Servet beyin samimiyetine inanıyorum. Biz 3 dönem Vanspor’un yönetimine kendi yönetimimizden destek olmak amacıyla temsilci atadık. Geldiğimiz noktada bu insanlar artık bu işi yürütemeyecek duruma geldiler ve biz artık Vanspor’u yönetecek durumda değiliz, sürdürülebilir değil dediğinde bu kentin büyük, devasa bütçelerini yöneten insanların bu işe el atması lazım. Bu şehirde kattrilyonluk bütçe yöneten kurumlar var. Kattrilyonluk ihale yapan kurumlar var. Şimdi insanlar çıkmış Van TSO, Vanspor’a sahip çıksın diyor. Bakın Van TSO’nun doğrudan sportif faaliyetler içerisinde olması, desteklemesi yasal mevzuat olarak mümkün değil. Mümkün olsa da Van TSO’nun yönettiği bir bütçe yok. Biz ihaleci bir kurum değiliz. Kattrilyonluk bütçe yönetmiyoruz. Harcadığımız 500 bin lirada üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik faaliyetlerle ilgilidir. Her yıl kuruş kuruş bunun hesabını veriyoruz.  Ben, yöneticilerim ve meclis üyelerim Van TSO’dan maaş mı alıyor? Türkiye’de en fazla müfettiş gören odalardan biriyiz. Teftiş edilen odalardan biriyiz. Van TSO’yu Türkiye’nin en başarılı ticaret ve sanayi odalarından biri haline getirdik. Türkiye’de hizmet standardı en yüksek beş odadan biriyiz. Kattrilyonluk bütçesi olan odalar var. 1 milyon üyesi olan odalarla yarışıyorum. Param yok, gönüllü hizmet ediyoruz. Herkes kendi işini iyi yaparsa bu şehir zenginleşir. Vatanı sevmek, ülkesini sevmek, iyi işler yapmakla ölçülebilir. Hamasetle, söylemle olmaz. Ben 7 senedir kendi işimle ilgilenmiyorum” ifadelerini kullandı.

“Biz asla desteğimizi Vanspor’dan esirgemeyiz”

Vanspor’a her zaman destek vereceklerini söyleyen Takva, “Servet beyle en son konuştuğumuzda Vanspor’un 6 milyona ihtiyacı olduğunu söylemişti. Van TSO’nun bütçesinden fazla bir kaynaktan bahsediyoruz. Şimdi 50 trilyon bütçesi olan yerel yönetimler, ilçe belediyeleri, milyarlarca liralık ihale yapan kurumlar veya milyarlarca liralık ihale alan işadamları var. Gelsinler bilançolarımızı yan yana bırakalım. Vardı da biz mi vermiyoruz? Kendi öz geçmişlerine de ballandıra, ballandıra Vanspor’u yazan insanlar var. Bir anda ne oluyor. Bu insanlar şuan bu şehirde yaşıyor. Deneyimleri ve tecrübeleri de var. Gelip Vanspor’a talip olsunlar. Vallahi kim olursa olsun Van TSO bugüne kadar nasıl destek verdiyse yine destek vermeye devam edecek. Biz asla desteğimizi Vanspor’dan esirgemeyiz. Şuan gelip takıma sahip çıksınlar cebimdeki bütün parayı vereceğim” dedi.

“Benim canım Van’ıma feda olsun”

Başkan Takva, “Birinin artık bu konuda cesur davranması gerekiyor. Bu cesareti gösteren adamlar vardı. Vanspor üzerinden sürekli haber olmaya çalışan, haber olan, yorumlar yapan, önerilerde bulunan kahramanlar var. Biz onları bekliyoruz. Kahramanlık yapanlar Vanspor’a sahip çıksın. Vallahi bu zamana kadar ne yaptıysak imkanlar ölçüsünde o insanlara da gereken desteği sağlayacağız. Kahvaltı da veririz, yemek de veririz, kampanya da düzenleriz. Ben ve yöneticilerim asla Vanspor’dan bize ne diyemeyiz. Benim canım Van’ıma feda olsun. Şehrim için gerekli organizasyonlardan biri de futbol kulübüdür. Biz hiçbir zaman geçmişimizde Vanspor’da yöneticilik yaptık, birinci lige çıkardık, üçüncü lige düşürdük, bizim zamanımızda böyle kahramanlık vardı dememişiz. Bizim verdiğimiz desteklerden çoğu kişinin haberi bile yok. Vallahi alt yapıdaki sporcuların bir yıllık konaklama giderlerini karşıladık. Deplasmanlarda zaman zaman imkanlarımız ölçüsünde destek verdik. Bu kentin bir tek meslek odası Van TSO değil. Bu kentin barosu, tabipler odası, eczacılar odası, borsası, 19 esnaf odası var. Bu memlekette devletle iş yapan işadamları var. Devasa trilyonluk ihale alan insanlar var. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yılda ne kadar ihale yapıyor? Vanspor’u Karayollarıspor yapalım. Eğer kaynak bulabileceksek varsın Karayollarıspor olsun. Çünkü spor kaynakla dönüyor. Necdet Takva devletle iş yapan bir insan değil. Bana 1 lira vermişlerse gelip 10 lira alsınlar. Bakın bir daha söylüyorum. Kim bana bir lira vermişse, desin ki ben sana bir lira menfaat sağlamışım, ver bana 10 lira, vermezsem adam değilim ama birilerine bir lira menfaat sağlamışlarsa 2 lira alıp Vanspor’a versinler. Bunu şehir için yapsınlar. Kimseyi hedefe koyacak bir iddiam yok, böyle bir derdimde yok.”

Yorumlar 2
kartal65 26 Temmuz 2021 11:37

van sporun bu duruma gelmesinin tek sebebi servet yenitürktür başkada değil

kartal65 26 Temmuz 2021 11:37

van sporun bu duruma gelmesinin tek sebebi servet yenitürktür başkada değil

Bakmadan Geçme