BAŞKAN BERGE: VEKİLLER SIRTINI VAN'A DÖNDÜ

Milletvekillerine eleştirilerde bulunan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, 'Esnafımızın ve halkımızın en büyük şikayeti Meclis'e giden sırtını Van'a dönüyor. İlimizde herkes böyle düşünüyor. Haksız da değiller. Milletvekillerimiz, Cumhurbaşkanımızın oylarıyla Meclis'e gittiklerini lütfen unutmasınlar. Cumhurbaşkanımız esnaf ve sanatkarlarımıza her zaman yardımcı oluyor, sahip çıkıyor ama maalesef biz bunu milletvekillerimizden göremiyoruz' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Pandemi sürecinde esnafların maddi olarak bitme noktasına geldiğini, vergi, SGK, bağkur borçlarının affedilmesi çağrısında bulunan Başkan Berge, “Pandeminin başlamasından bugüne kadar vergi, SGK, bağkur borcu olan esnaflarımızın borçlarının affedilmesini talep ediyorum. Esnaflarımız için af çağrısı yapıyorum. Esnaflarımızın borçları affedilsin ki tekrar ayağa kalkabilsin” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz”

Pandemi sürecinin başlamasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından esnaflara kullandırılan Halkbank kredilerinin bir nebze olsun esnafı rahatlattığını söyleyen Berge, “Koronavirüs salgınında hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Salgın halen devam ediyor. Bütün dünya ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bu sadece Van’a veya Türkiye’ye mahsus bir durum değildi. Tabi ki geçen yıl Mart ayından bu yana süreci değerlendirdiğimizde esnaf ve sanatkar boyutunda baktığımızda ticaret resmen el değiştirdi diyebiliriz. Ekonomik dengeler alt üst oldu. Pandemi sürecinin başlamasıyla sayın Cumhurbaşkanımızın esnaf ve sanatkarımıza vermiş olduğu 25+25 Halkbank kredileri çok faydalı oldu. Bu anlamda sayın Cumhurbaşkanımıza Van olarak teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İşyeri sahibi (kiracı) resmen mülk sahibine çalışıyor”

Van’da kiraların yüksek olduğunu belirten Berge, “Dünden bugüne baktığımızda esnaf ve sanatkârımız maalesef kira, vergi, SGK, bağkur gibi borçların altında ezildi. Şuan pandemi sürecine baktığımızda her ne kadar işyerleri açılmışsa da maalesef geçmiş borçlar o kadar çok ki esnaflar bunları ödemek için kara kara düşünüyor. Esnafların yüzde 80’i kiracı, işyeri sahiplerinin birçoğu da kirasından vazgeçmedi. Bir takım sorunlarda böyle yaşandı. Kamuya ait olan borçlarda sayın valimize teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi kiracılarından bir yıl boyunca yüzde 50 kira almadı. Yalnız kamunun kiracısı çok az, esnafımızın yüzde 90’ı vatandaşların kiracısıdır. Böyle olunca kiralarda Van’da el yakıyor, can yakıyor. İlimizde kiralar ateş pahası, işyeri sahibi resmen dükkan sahibine çalışıyor. Van’da çok yüksek kira fiyatları var. Biz şuan İstanbul ile eşdeğeriz” dedi.

“Kapıköy’ün İran tarafı mutlaka açılmalı”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van’ın ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Berge, “Aylardır Kapıköy Sınır Kapısının açılmasını bekliyoruz. Maalesef Kapıköy Sınır Kapısı’nın İran tarafı açılmadı. Şuan esnaflar dört gözle İran’ın atacağı adımı bekliyor. Kapıköy Sınır Kapısı’nın İran tarafı bir an evvel açılması gerekiyor. Sayın valimizin girişimleri, sivil toplum kuruluşlarımızın girişimleri, belli başlı bazı siyasetçilerimizin girişimleri sonucunda Kapıköy Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafı açıldı. Ülkemizde 39 sınır kapısı var.36’sı şuan fiilen faaliyet göstermektedir. 3 sınır kapısı kapalı, bunlardan biri de Van için olmazsa olmaz olan Kapıköy Sınır Kapısı’dır. Bugün Van’ın ekonomisine en büyük katkıyı İran veriyor. İran pazarına da şuan erişim sağlayamadığımız için konaklama tesislerimiz, restaurantlarımız, cafelerimiz, esnaflarımız maalesef çok zor durumda. Ülkemizde yasaklar kalktı, alışveriş başladı ama insanlarımızda alım gücü yok. Sonuç itibariyle piyasalar müşterilerin yaptığı alışverişle dönüyor. Müşteride para yok, toplum artık alım gücü olmadığı için alışverişe çıkmıyor. Yeni bir ekonomik modele ihtiyacımız var. Hükümetin acilen ekonomi için yeni tedbirler alarak, çözüm odaklı adımlar atmalıdır. Van için atılacak en iyi adım Kapıköy Sınır Kapısı’nın İran ile görüşülerek açılmasıdır. Kapıköy’ün bir an evvel açılması lazım ki Van kendine gelsin. Birkaç ay sonra tekrar kapanma söz konusu olursa insanlar ne yapacak? “ ifadelerini kullandı.

“Bine yakın terki ticaret yapan esnafımız oldu”

Bine yakın vergi mükellefi esnafın terki ticaret yaptığını belirten Başkan Berge, “Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı 19 odamız var. 19 odamızda yaklaşık 20 bine yakın kayıtlı üyemiz var. Pandemi sürecinde esnaflarımız zor günler geçirdi. Biz pandemi sürecinde 4 bine yakın yeni kayıt yaptık. Bine yakında terki ticaret yapan esnaflarımız oldu. Yalnız bu 4 bine yakın yeni kayıt yapan esnafların yeni işyeri açtı anlamına gelmesin. Bu esnaflarımızın çoğu vergi dairesine kayıtlıydı. Sadece krediden faydalanmak için esnaf odamıza kayıt yaptırdı. Bize yaptıkları kayıt vesilesiyle gidip kredi çektiler” şeklinde konuştu.

“Sizin aracılığınızla çağrı yapmak istiyorum”

Esnafların borçlarının affedilmesi için çağrı yapan Başkan Berge, “Esnaflarımıza bir süre önce 3 bin ile 5 bin lira arasında yardım verildi. Dükkanı kapanan kahvehane, kıraathane, okul servisleri, okul kantinleri gibi işlbetmelere 5 bin lira, işyeri açık olan esnaflara da 3 bin lira yardım yapıldı. Bu destek 1 yıl boyunca verilmiş olsaydı esnaflarımız rahat bir nefes alırdı ama maalesef tek seferliğine verildiği için çözüm olmadı. Yine de Allah razı olsun esnaf ve sanatkarlarımıza bir nebze olsun katkı oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu desteğinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Kendileri esnaflara çok büyük önem veriyor. Yalnız esnaflar için kalıcı çözümler lazım. Sizin aracılığınızla çağrı yapmak istiyorum. Pandeminin başlamasından bugüne kadar vergi, SGK, bağkur borcu olan esnaflarımızın borçlarının affedilmesini talep ediyorum. Esnaflarımız için af çağrısı yapıyorum. Esnaflarımızın borçları affedilsin ki tekrar ayağa kalkabilsin. Şuan borçlarını nasıl ödeyecek diye kara kara düşünen esnaflar nereden para getirip vergi, SGK, bağkur borcunu ödeyecek? Esnaflar bir yıldır çalışmamış, kaldı ki şuan ticaret de kalmadı” dedi.

 “Sicil affının tekrar devreye girmesi gerekir”

Vanlı esnafların sicilinin bozulduğunu belirten Berge, “Esnafların devlete olan birikmiş borçlarını ödeyebilmesi imkansızdır. Bu anlamda borçların affedilmesini talep ediyoruz. Eğer bu yapılırsa esnaflarımız kendilerini yalnız hissetmeyecek. Devletimize karşı güven ortamı oluşur. Allah aşkına bugün sicili bozulmayan esnaf mı kalmıştır? Hemen hemen herkesin sicili bozulmuştur. Yıllardır sicil affının çıkması için çabalıyorduk. Pandemiyle öğrendik ki sicil affının tekrar devreye girmesi gerekir” diye konuştu.

“Esnaflarımızın bütün sorunlarıyla yakından ilgilendim”

Göreve geldiği günden bu yana esnafların sorunlarını çözmek için yakından ilgilendiğini kaydeden Berge, “Bakın biz icracı bir kurum değiliz, ricacı bir kurumuz. Biz sadece eksik gördüğümüz hususları, esnaf sanatkarlarımızın kamu nezdinde, toplum nezdinde yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, ilgili kurumlarla irtibata girerek, çözüm önerisi oluşturma babında aracı kurumuz. Bir nevi esnaflarımız için köprü görevi görüyoruz. Kimse kusura bakmasın, bu konuda mütevazı olamayacağım. Esnaf ve sanatkarlarımız elinden gelen herşeyi yaptılar. 19 odamız sahadaydı. Sayın valimiz başta olmak üzere İl Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımızla birlikte her hafta cadde, sokak gezerek esnaflarımızın sorunlarını, sıkıntılarını, özellikle koronavirüs kurallarını anlatmak için her alanda çalıştık. Esnaflarımızın kredi erişim konusunda konuşmadığımız banka müdürü kalmadı. Esnaflarımızın bütün sorunlarıyla yakından ilgilendim. Kesinlikle hiçbir zaman mesai gözetmedim. Gücümün yettiği ne varsa Allah’ın izniyle yerine getirerek esnaf kardeşlerime yardımcı oldum. Görevde bulunduğum süre içerisinde de bu böyle devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Siyasilerimiz yüzünü Van’a dönmelidir”

Van Milletvekillerine eleştirilerde bulunan VESOB Başkanı Berge, son olarak şunları söyledi; “Esnaflarımızın ve Van halkımızın en büyük sıkıntısı buradan Meclis’e giden sırtını Van’a dönüyor. İlimizde herkes böyle düşünüyor. Haksız da değiller. Siyasilerimiz yüzünü Van’a dönmelidir. Esnaf ve sanatkarlarımızın yanında yer almalıdırlar. Cumhurbaşkanımızın oylarıyla Meclis’e gittiklerini lütfen unutmasınlar. Bakın bir daha söylüyorum. Milletvekillerimiz, Cumhurbaşkanımızın oylarıyla gittiklerini unutmasınlar. İnan edin bazı siyasi temsiliyetler feshedilse Cumhurbaşkanımızın oy oranı yüzde 15-20 artar. Çünkü Cumhurbaşkanımız esnaf ve sanatkarlarımıza her zaman yardımcı oluyor, sahip çıkıyor ama maalesef biz bunu kendi siyasetçilerimizden görmedik.”

Yorumlar 2
Nihat 12 Temmuz 2021 21:25

Yalanmı. Doğru. Gerçekler. Acı.

Nihat 12 Temmuz 2021 21:25

Yalanmı. Doğru. Gerçekler. Acı.

Bakmadan Geçme