Pes dedirten kira oyunu! Kiracılar dikkat: 1 yıllık kira tazminatı alabilirsiniz

Kiralık ev fiyatları artınca kimi mülk sahipleri eski kiracıları çıkarıp evini daha yüksek fiyatla başkasına kiraya verme peşine düştü. Ev sahiplerinin istediklerinde kiracılarını tahliye edemeyeceğini belirten avukatlar, ihtiyaç nedeniyle yapılan tahliyelerde evin 3 yıl başkasına verilemeyeceğini, aksi takdirde kiracıya tazminat ödeneceğini söyledi.

Başta İstanbul olmak üzere birçok il ve ilçede kiralık ev bulmanın zorlaştığı dönemde  arz sınırlı talep çok olunca kiralar ciddi oranda yükseldi. Ev bulmakta zorlanan vatandaş emlak ofislerine isim yazdırıp sıraya bile girmeye başladı.

EV SAHİPLERİ PES DEDİRTTİ

Ancak kiralık evlerde ortaya çıkan bu tabloyu fırsata çevirmek isteyen ev sahipleri ise resmen pes dedirtti. Emlak danışmaları, eski kiracısını çıkarıp, evini daha yüksek fiyatla kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin sayısının arttığını söyledi.
 KİRACILARIN HAKLARI NELER?

Bir dönem ‘Almanya’dan oğlum geliyor, evden çıkın’ klişesi bugün farklı söylemlerle yeniden gündemde. Peki ev sahibi istedi diye kiracı evden çıkar mı? Kiracının hakları neler? Bu soruları avukatlara sorduk. Avukat Melek Elden Aydın, kiraya verenin kiracısını istediği zaman tahliye etmesinin mümkün olmadığını söyledi ve süreci şöyle anlattı:

İHTİYAÇ İSPATLANMALI

“Konut ve çatılı işyeri kiralarında tahliye sebepleri kapsamında ilk sebep, kiraya verenin konut ya da işyeri ihtiyacı. Mülk sahibi kendisinin, eşinin, alt soyunun, üst soyunun yahut kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut veya işyeri ihtiyacı sebebiyle kiracının tahliyesini talep edebilir. Ancak, bu durumu ispatlaması gerekir. Örneğin, müsait başka bir taşınmazı varken açacağı tahliye davası red edilir. Mülk sahibinin tahliye tarihinden itibaren ev ya da işyerini başkasına kiraya vermesi 3 yıl boyunca mümkün değil. Bu yasak ihlal edilirse tazminat ödenir.

Bakmadan Geçme