EMA, delta varyantına karşı etkili olan aşıları açıkladı

Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı stratejisini yöneten Marco Cavaleri, iki doz aşının koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan Türkiye'de de görülen delta varyantına karşı koruyucu olduğunu gösterdiğini açıkladı. İşte o aşılar...

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Avrupa İlaç Kurumu (EMA), yeni tip koronavirüsün başka yeni varyantları çıkabileceği uyarısını yapıp delta varyantıyla mücadele konusunda kritik bir açıklama yaptı.

AB'de kullanımı onaylanmış BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarının, virüsün varyantlarını etkisiz hale getirdiğini söyledi. EMA'nın yakın bir zamanda Sputnik V ve Sinovac'a da onay vermesi bekleniyor.

EMA'nın aşı stratejisini yöneten Marco Cavaleri, düzenlediği basın toplantısında şu mesajları verdi:

"- Çok sayıda koronavirüs varyantı ve başka yeni varyantların da çıkmasını bekliyoruz, dolayısıyla aşı üreticileri durumu aktif şekilde gözlemlemeli.

- Gerçek dünya kanıtlarından ortaya çıkan veriler, iki doz aşının Delta varyantına karşı koruyucu olduğunu gösteriyor.

- Şimdiki halde AB'nin onay verdiği 4 aşı (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), Avrupa'da dolaşan Delta dahil tüm varyantlara karşı koruma sağlıyor görünüyor.

- Bugüne dek elimizdeki verilerden hamile kadınlarda Kovid-19 aşısı kullanımıyla ilgili güvenlik endişesi doğmadı.

- (BioNTech aşısıyla ilgili) Miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) şikayetlerine dair değerlendirmeler sürüyor.

- (Genel etkililik oranı yüzde 50'nin 2 puan altında kalan) Curevac aşısının klinik deney verileriyle ilgili değerlendirmeler yapılacak.

- Şu anda Covishield'e (AstraZeneca'nın Vaxzevria aşısının Hindistan'da üretilen versiyonu) pazarlama yetkisi verilmesi için başvuru yok."

Bakmadan Geçme