Koronavirüs delta varyantı belirtileri

Orijinal virüse göre daha bulaşıcı olduğu bilinen ve Türkiye'de de 224 kişide görülen koronavirüs delta varyantı ile ilişkili yeni semptomlar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından "Endişe Varyantı" olarak adlandırılan koronavirüs delta varyantı, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor.

Hindistan'da ortaya çıkan ve 70'den fazla ülkeye yayıldığı bilinen delta varyantının riskleri konusunda DSÖ, geçtiğimiz günlerde uyarılarda bulunmuş ve yeni türün bazı bölgelerde daha baskın hale gelebileceğini belirtmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bugün yaptığı açıklamada, delta varyantının ülkemizde 26 ilde toplam 224 kişide görüldüğünü söylemesinin üzerine koronavirüs delta varyantının farklı belirtileri ve bulaşıcılığı merak konusu oldu.
İKİ MUTASYONUN BİRLEŞİMİ
Bilimsel olarak B.1.617.2 olarak adlandırılan Delta varyantı, bir virüs suşunun iki mutasyonunun birleşerek üçüncü, süper bulaşıcı bir suş oluşturmasını ifade ediyor. Delta varyantının, iki ayrı virüs varyantından, yani E484Q ve L452R'den mutasyonlar içerdiği biliniyor.

Delta varyantının diğer iki mutasyondan, E484Q ve L452R'den gelen genetik kodu taşıdığı göz önüne alındığında, insan bağışıklık sistemine girmesi ve organları istila etmesinin daha da kolay hale geldiği düşünülüyor. Ek olarak, yeni varyantlar koronavirüs spike proteinin yapısını değiştirme eğiliminde olduğundan, kendisini insan hücrelerine bağlamada daha etkili olduğu ve hızla çoğalarak orijinal bir koronavirüs türünden daha fazla hasar verdiği tahmin ediliyor.

DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ
Koronavirüs enfeksiyonlarında; ateş, öksürük, yorgunluk ve koku ve tat alma duyusu kaybı en yaygın semptomlardan bazıları olmaya devam ederken, delta varyantında yeni semptomlar ortaya çıkabiliyor.

Uzmanlara göre delta varyantına yakalanan kişiler, daha çok kötü bir soğuk algınlığına benzeyen semptomlar yaşıyor ve bir çeşit mevsimsel soğuk algınlığına daha ağır bir şekilde yakalandıklarını düşünebiliyor.

Orijinal koronavirüsün aksine, özellikle Hindistan'da yakalanan genç yaşta kişilerin çoğunun hafif de olsa belirti yaşadığını bildirilirken uzmanlar, delta varyantına yakalanan genç yetişkinlerin kendilerini çok hasta hissetmeseler de virüsü bulaştırıp başkalarını riske atabileceklerine dikkat çekiyor.

Araştırmalara göre, delta varyantı ile ilişkili en yaygın semptomlar baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı olarak öne çıkarken, Alfa (Kent) varyantından yüzde 40 daha fazla bulaşıcı ve hastaneye yatış riskini artırıyor gibi görünüyor.

Bakmadan Geçme