Türksat 5A ne işe yarayacak? Türkiye'nin aktif uyduları ve görevleri

Bugün itibariyle hizmete başlayacak olan Türksat 5A, yakın zamanda fırlatılacak Türksat 5B uydusu ile veri haberleşme kapasitesini 15 kat arttıracak. Peki, Türksat 5A ne işe yarayacak? Uydu çalışmalarında Türkiye'nin hedefi ne?

Uydu ve uzay çalışmaları ile Türkiye, uluslararası bir aktör olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.

Ocak ayında başarıyla fırlatılan Türksat 5A uydusu, Mayıs ayında yörüngeye ulaştı ve test çalışmaları başarıyla tamamlandı.

Türksat 5A, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenen törenle hizmet vermeye başlıyor.

Peki, Türksat 5A uydusu haberleşme ve yayıncılık anlamında Türkiye’ye neler katacak?
35 YILLIK MANEVRA ÖMRÜNE SAHİP

Türksat 5A uydusu, geçtiğimiz Ocak ayında ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden fırlatıldı.

Space X’e ait Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilen Türksat 5A’dan 35 dakika sonra ilk sinyal gelmişti. 4 ay süren yolculuğun ardından uydu, Mayıs ayında 31 derece doğu yörüngesine ulaştı. Test çalışmaları başarıyla tamamlanan Türksat 5A, bugün itibariyle hizmete başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı Türksat 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni'nde, hem Türksat 5A’nın hem de sıradaki uydu projesi olan Türksat 5B’nin sağlayacağı avantajlara dair açıklamalarda bulundu:

“Manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan Türksat 5A ile mevcut uydularımızı yedekliyor, yörünge haklarımızı garanti altına alıyoruz.

Şimdi sıra Türksat 5B uydumuzda. Türksat 5B uydumuzun testleri sürüyor. Bu uydumuzu yılın son çeyreğinde Falcon 9 ile uzaya göndermek hedefimiz. Faydalı yük kapasitesi tüm uyduların tamamından fazla olacak 5B'nin hizmete girmesiyle veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacak. Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarımızın korunması açısından önemli olan 5B'nin manevra ömrünün 35 yılın üzerinde olacağı ön görülmektedir.”

Bakmadan Geçme