Gençlik Kampları

Gençlik kampları deyince birçok gencimizin içinin kıpır kıpır attığını hisseder gibiyim. Dış dünyaya olan ilginin arttığı ve yeni yeni şeyleri öğrenmenin merakı içerisinde olan gençler, aksiyonun içerisinde olmayı isterler.

Bu anlamda kamp programları gençlerin tam da aradıkları ve katılmak istedikleri aktivitelerdir. Hele ki pandemi sürecinin bizleri evlerimize mahkûm ettiği bir dönemde hem doğanın içerisine karışmak hem de dijital dünyanın sanallığından ve uzaktan eğitimlerin yoğunluğundan bir nebze de olsa kopmak iyi gelecektir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı her yaz döneminde Deniz (13-15 yaş) ve Doğa Kampları (16-22 yaş ) şeklinde gençlerimizi kızlar ve erkekler olmak üzere iki ayrı grupta ülkemizin farklı illerine bir hafta sürecek gençlik kamplarında ağırlamaktadır. Ulaşım, yemek, barınma gibi temel ihtiyaçların yanında bütün faaliyetlerin tamamının bakanlıkça karşılandığı ve gençler için sıfır maliyetli bir yaz kampı programı yürütülüyor.

Başvuruların Mayıs ayıyla başladığı ve yaz dönemi içerisinde kademeli olarak süreceği kamplara, Vanlı gençlerimizin başvuru yapmaları faydalarına olacaktır. Gençler gerek gencizbiz uygulaması üzerinden gerekse arama motorlarına  https://gencizbiz.gsb.gov.tr adresini yazarak veyahut kendilerine en yakın gençlik merkezlerine giderek yaşlarına uygun kamp başvurularını yapabilirler.

“Bir Kardeşlik İklimi” olarak kamplarını tanımlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, şehirlerde Gençlik Hizmetleri Müdürlüğünce koordinasyonu sağlanarak yürütülmektedir.

Kamp alanlarına yolculuğun otobüsler ile sağlandığı kamp programları, kamp liderleri tarafından koordine edilmektedir. Otobüsler ile yolculukta bir kafile başkanı ve bir de yardımcısı gençlere refakat ederek yolculuğu sürdürmektedirler. Yolculuk esnasında uygun mekânlarda dinlenme ve yemek ihtiyaçları giderilmektedir.  Yolculuk esnasında yemek ihtiyaçları da yine bakanlıkça karşılanmaktadır. Kamp alanlarında barınılan mekânlar bungalov evler, prefabrik evler, ahşap evler ya da betonarme ile yapılmış evler olup 4 kişinin kalabileceği şekilde tasarlanmış durumdadır.

Deniz ve doğa kamplarının yanında bu yıl ek olarak 18-25 yaş grubunu kapsayan çadır kampları da gerçekleştirilmiş olacak.

Gençler, kamp programlarına katılarak gittikleri şehirlerin kültürlerini gezip görme imkânını buluyorlar. Bununla beraber ilk defa deneyimleyecekleri aktivitelerle/oyunlarla karşılaşıyorlar. Kamp programı kapsamında farklı illerden gelen gençlerle bir arada bir hafta zaman geçirerek birbiriyle kaynaşan gençlerimizin memnuniyetlerini dillerinden duyabiliyor ve tebessümlerinden anlayabiliyoruz.

Gençlik kamplarına giden gençlerimizin “Acaba nasıl bir kamp programı olacak?” şeklindeki meraklı bakışları dönüş yolculuğunda birbirinden ayrılmak zorunda kaldıkları kampçı arkadaşlarının ardından tatlı bir hüzne hatta gözyaşlarına dönüşebiliyor. Bu manzara bizler için defalarca deneyimlediğimiz bir olgu oldu.

Kamp programları içerisinde birçok aktivite yer alıyor. Bunlardan bazılarını sayarsak; At Biniciliği, Boyatopu (Paıntball), Dağ Bisikleti, Deniz ve Havuz Etkinliği, El Sanatları, Geziler, Halk Oyunları, İp Parkuru, Kano, Kişisel Gelişim Eğitimleri, Kitap Okuma Saatleri, Mangala, Matrak, Mini Golf, Okçuluk, Rafting, Sokak Oyunları, Spor Faaliyetleri, Tırmanma, Duvarı, Tiyatro ve Müzik, Trekking gibi daha sayamayacağımız birçok etkinlik mevcuttur.  Turnuvalar, Gece Programları, Veda Gecesi etkinlikleri de ayrıca yapılmaktadır.

Kamp ortamında 24 saatlik zaman dilimi; uyku saatleri, yemek saatleri, gezi saatleri, etkinlik saatleri, dinlenme saatleri şeklinde planlanarak icra edilmektedir. Kampa katılacak gençlerin kişisel giysileri (şapka, eşofman, gözlük, şort, havlu, terlik, v.b.) ile temizlik malzemelerini beraberinde getirmeleri faydalı olacaktır.

Gençlik kamplarına katılan gençler kamplarda edindiklerini izlenimler ve deneyimlerini hayatları boyunca unutmuyorlar. Aslında buralarda hatırlayacakları güzel ve heyecan verici anılar biriktiriyorlar. Bununla beraber yıllar boyu sürecek dostlar ediniyorlar. Bir gencimiz katıldığı bir kamp sonrası Mersin’den, Bursa’dan arkadaşlarının olduğunu ve yıllar geçmesine rağmen hala görüştüklerini söylüyor.

Evet gençler! Kamp başvurularını yapmada gecikmeyelim. Her şehrin kamplara katılımı noktasında kontenjanlar sınırlı olmakla birlikte başvuru yapmayı unutmayın. Kalın sağlıcakla…

Bakmadan Geçme