TUĞRUL: OKUL SERVİSLERİ BİTTİ

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların bir buçuk yıldır kapalı olmasından dolayı okul servislerinin battığını söyleyen Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, pandemi döneminde en çok mağdur olan esnaf kesiminin başında şoförleringeldiğini belirterek, 'Maalesef okul servisleri ekonomik açıdan tamamıylebitti. Geçtiğimiz yıl Mart ayında okullar kapatıldı.Bu insanların mağduriyeti devletin vermiş olduğu 3-5 bin lirayla çözülemez' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Tuğrul, “Toplu taşıma hala yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Bu yüzde 50 kapasite hiçbir gideri karşılayamaz. Çatak, Bahçesaray, Erciş, Başkale’den Van’a gelen bir araç 7 yolcuyla geldiği zaman mazot parasını kurtarmıyor. Çatak, Bahçesaray, Erciş ilçelerinden gelen araçların geliri gideri karşılamıyor” diye konuştu.

“Okul servislerinin ödemeleri affedilsin”

Okulların kapalı olmasından dolayı bir buçuk yıldır okul servislerinin çalışmadığını belirten Tuğrul, pandemi döneminde en çok mağdur olan esnaf kesiminin başında şoförlerin geldiğini söyleyerek, “Maalesef okul servisleri ekonomik açıdan tamamıyla bitti. Geçtiğimiz yıl Mart ayında okullar kapatıldı. Bugün hala okullar kapalı durumdadır. İlimizde 340 okul servisi bulunuyor. 300 servisimiz merkezde, 40 tanesi de Edremit’te hizmet veriyor. Bir buçuk yıldır çalışmayan araçların her biri ortalama 6-7 nüfusa bakıyor. Bu insanların mağduriyeti devletin vermiş olduğu 3-5 bin lirayla çözülmez. Bu insanlara kesinlikle bir yerlerde iş verilmesi gerekiyor veya kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılması gerekiyordu. Bakın bu insanlar yıllardır devlete vergi verdi. Ayrıca bugüne kadar çoğu fennimuayene, sigorta gibi ödemelerini yapamadı. Varsayalım yarın okullar açıldı, bu esnaflar hangi parayla nasıl fenni muayene, sigorta, belediyeden alacağı güzergah izin belgesi ödemeleri yapsın? Bu sorun sadece ilimizde değil, ülkemizde yaşanmaktadır. Merkezdeki toplu taşıma araçlarını bir nebze olsun kurtarabilir ama ilçelerden gelenleri hayatta kurtarmaz. İlçelerimiz bu konuda tamamıyla bitti. Aynı sorun taksilerimizde de mevcuttur. Taksilerimiz en fazla 3 müşteri alabiliyor. Akaryakıta çok korkunç bir zam geldi. Şoför esnafı bu zammın altından kalkamaz. Diğer yandan toplu taşımaya sadece 25 kuruşluk bir zam yapıldı. Toplu taşıma esnaflarının sorunlarını sürekli gündeme getiriyoruz. Devletimiz çalışmayan esnafımızın sigorta primlerini, fenni muayenesi, araç sigortalarının ödemeleriniaffetsin. Esnaflara acilen hibe kredi veya 4 yıl geri ödemesiz kredi verilmelidir. Bunlar olmazsa vallahi de toplu taşıma esnafı tamamıyla bitmiştir” diye konuştu.

“Trafiğimiz sürekli tek şerit olarak ilerliyor”

Park eden araçlardan dolayı trafiğin tek şeritli ilerlediğini belirten Tuğrul, “Şehrimizde yollar kesinlikle yetersizdir.İlimiz Cumhuriyet, Maraş,İkinisan, İskele, Milli Egemenlik caddelerine sıkıştırılmıştır. Bu şehrin trafik konusunda açılması gerekiyor. Araç sayısına baktığımız zamanbizim bin tane aracımız var. Hepsi de Cumhuriyet ve Maraş Caddelerini kullanmıyor. Cumhuriyet Caddesini kullanan hiçbir aracımız yok. Maraş, İskele, Sıhke, İkinisan, ŞabaniyeCaddelerini kullanan toplu taşıma araçlarımız var. Okullar zaten tatil, servisçilerimizin hiçbiri çalışmıyor. Maraş, İkinisan’ı kullanan 150 aracımız var. Van’da 120 binin üzerinde araç var. Bunların hepsi ilimizin caddelerini kullanır. Bakın ilimizde caddelerin açılması lazım. Park eden araçlar yüzünden trafiğimiz sürekli tek şerit olarak ilerliyor. İlimizde trafik akışının mutlaka sağlanması gerekiyor. Bunun için de park sorununun halledilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Van’ın şuan acilen ikinci bir çevre yoluna ihtiyacı vardır”

Van’ın trafiğine alternatif olarak ikinci bir çevre yolu yapılması gerektiğini söyleyen Tuğrul, “Çevre yolu o kadar gecikti ki şuan açılsa dahi İpekyolu’na alternatif bir yol olur. İkinci bir çevre yoluna ihtiyacımız var. Şuanda İpekyolu kilitleniyor. Kampüse giden araçlarımız 14 trafik ışığından geçiyor. Emniyet kavşağı, otogar kavşağı tamamıyla çekilmez bir hal aldı. Diğer yollarda araçların park etmesinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bölge Hastanesinde yapılan köprü trafiği her ne kadar biraz rahatlattıysa da yetersiz kalıyor. Van’ın şuan acilen ikinci bir çevre yoluna ihtiyacı vardır” dedi.

“Otopark sorunumuz yok, ama yanlış park sorunumuz var”

Van’da otoparkların kullanılması gerektiğini belirten Tuğrul, “Van’da otopark sorunumuz yoktur. Herhangi bir vatandaş gider 500 bin liralık araç alır ama 3-5 liraya kıyıp otoparka park edemez. Bakın otoparklar çok güvenlidir. İnsanlarımız otoparkları tercih etsinler. En azından sürekli takip ediliyor. Otopark sorunumuz yok, ama yanlış park sorunumuz vardır. Minibüsler için cep yapılmış, minibüsçü gelir yolun ortasında durur. Gidip bakıyoruz cepde araçlar park etmiş, çekici, trafik her zaman bunlara yetişemiyor. Vatandaşlarımızdan ricamız otoparkları kullansınlar” diye konuştu.

“Büyükşehir Belediyesi ödeme yapmıyor”

Van Büyükşehir Belediyesi’nin özel halk otobüslere ücretsiz binenler için son zamanlarda ödeme yapmadıklarını söyleyen Tuğrul, “Biz şoför esnafı olarak her zaman önceliği yayaya veriyoruz ancak yayalar da karşıdan karşıya geçtiği zaman telefonla konuşmasınlar. Trafiğin akışını engellemeyecek şekilde hareket etsinler. Araçların geçiş zamanı bir vatandaşımız bakıyorsunuz sallana sallana gidiyor. Işıkta bekleyen sürücülerimizde araç kullanırken telefonla konuşmasınlar. Allah rızası için vazgeçin bu tür davranışlardan, biz kendi şoförlerimize de gereken uyarıları yapıyoruz. İpekyolu, Özalp yolunda kamyonet, minibüs hız limitleri 70’e çıkarıldı. Bu konuda da radarı gören şoförlerimiz 20-30 ile gidiyor. Tamamıyla burada trafiği aksatıyor. Orada kamyonet, minibüs türü araçların hız limiti 70’tir. Biraz daha seri ve dikkatli hareket etsinler. Halk otobüsleri daha önceden çocuklu kadınlara, engellilere karşı kötü hareketler sergiliyordu. Biz onların yaptığı yanlışlarından dolayı gereken cezayı uygulayıp, uyarımızı yaptık. Şuan da yok denebilecek kadar azdır. Bazen arada bir oluyor. Vatandaşlarımız lütfen birazda şoföre yardımcı olsun. Otobüse binerken çocuk araçlarını katlasınlar. Çünkü katlanmadığı zaman 3 kişinin yerini tutuyor. Daha önceden Van Büyükşehir Belediyesi halk otobüslerine ücretsiz binen vatandaşlarımızın ücretini ödüyordu ancak son zamanlarda ödeme yapılmıyor. Şuan sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yapılan bir ödeme var. Onun haricinde herhangi bir ödeme yoktur. Halk otobüslerimizin şuanda 11 kalem ücretsiz taşıması vardır. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Sağolsunulaşım daire başkanımız, genel sekreterimiz, genel sekreter yardımcılarımız bu konuda her zaman bize yardım ediyorlar. İnşallah bundan sonra da yardım edeceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme