İş Adamı Birdal, Adaylığını Açıkladı

Vanlı İşadamı Müslim Birdal, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı'na adaylığını açıkladı.

7 Temmuz'da yapılacak Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı seçimlerinde aday olduğunu duyuran Vanlı İşadamı Müslim Birdal, Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu'nda gazetecilerle bir araya geldi.
İşadamı Birdal, Van Esnaf ve Kefalet Kooperatif Yönetimi tarafından yapılan haksız uygulamaları ortadan kaldırmak ve ekonomik olarak yaşanan sıkıntılı süreçte esnafa katkı sunmak için aday olduklarını açıkladı.
"MEVCUT YÖNETİM SEÇİMLE GELMİŞ BİR YÖNETİM DEĞİL"
Esnaflar olarak çok sıkıntılı bir süreç geçirdiklerini belirten Birdal, "Bu süreci yakından takip ediyoruz. Bu olumsuzluklara karşı belki esnaflarımıza bir nebze katkımız olur, düşüncesi ile tekrar Van Esnaf ve Kefalet Kooperatif Yönetimine aday olduk. 3 yıl önce yapılan seçimde 160 civarında oyla seçimi kaybettik. Bildiğiniz gibi mevcut başkan 33 yıldır bu görevi yürütmektedir ve seçimle gelmiş bir yönetim değil. Önce kooperatif başkanımız rahmetli Şevket Alpaslan'ın vefatından sonra, bu arkadaşlar yönetimden seçilerek gelmişler. Bunları yönetim kendi aralarında seçti. Bizim seçimimize kadar aradan geçen 28 yıllık süreçte en çok katılım 41 kişi ile 2011 yılında olmuş. 33 yıldır var olan yönetim kendilerine muhalefet edilmemesi için, her türlü yolu deniyor. Bunun çok bariz örnekleri var. Bizim buradaki asıl amacımız esnafın içinde bulunduğu ekonomik durum ve sıkıntılı dönemdir. Hükümet zaman zaman bazı teşvikler, destekler açıklıyor. Ama bunlar yeterince esnaflarımıza ulaşmıyor. Hem bilgi olarak, hem de yasal bazı teknik sıkıntılardan dolayı esnaflarımız bu desteklerden yeteri kadar faydalanamıyor" dedi.
"KEYFİ UYGULAMALAR VAR"
 Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'nde yönetimsel olarak ciddi sıkıntıların bulunduğunu söyleyen Birdal, "Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi üyesi olarak tespit ettiğim ve esnaf arkadaşlarımızdan duyduğumuz ciddi sıkıntılar var. Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'nin kuruluş tüzüğü ve amacı vardır. Bu kooperatiften, kooperatife de değişmez. Hükümetin aldığı bir yasa çerçevesinde tüzüğü var. Her esnafın yaptığı işe, gelirine göre kredi alıp, kredi ödeme seçenekleri vardır. Örneğin taksici esnafı sürekli çalıştığı için kredisini ödeyebilecek durumda iken, okul servisleri kış aylarında çalışırlar, yaz aylarında çalışmazlar. Yani yazın okul servisçilerinin para ödeme şansı yoktur. Kamyoncular aynı şekilde. Kooperatifte esnafın gelir durumuna göre, aldığı kredi aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak ödemesini sağlayabilir. Bu yönetim zamanında bugüne kadar bu seçeneklerin hiçbiri kullandırılmamış. Esnafa kolaylık sağlanmamış ve sadece tek çeşit ödeme dayatılmış. Ne alırsanız alın, 3 ayda ödeyeceksiniz. Bu da dolayısıyla bazı kesimleri ciddi anlamda etkilemektedir. Esnaf ve Kefalet Kooperatifi KOBİ'lerin bankasıdır. Dolayısıyla farklı kredi seçenekleri sunar size. Yaklaşık 6 farklı kredi imkânı ve seçeneği varken sadece tek bir çeşit krediden faydalandırılmaktadır. Hükümet tarafından yapılan yapılandırma ve desteklerde kesinlikle esnafımız haberdar edilmiyor bu nedenle esnafımız zarara uğramaktadır. Van'da bugüne kadar hiçbir esnaf ikinci krediyi kullanamamıştır. Kooperatifin bir sosyal medya hesabı dahi yok. Bizim yönetime seçilmemiz durumunda tüm gelişmeler esnaflarımız ile paylaşılacaktır. Tüm esnaflarımız ile görüşülerek kısa orta ve uzun vadede projeler yapılarak yeni imkânlar sağlanacaktır. İçinde bulunduğumuz Teknoloji çağında esnaf ve kefalet kooperatifine ait sosyal medya hesaplarının olmaması ve duyuruların esnafımıza sağlıklı bilgi verilmemesi kabul edilemez. Kredi talebi ne olursa olsun miktarına bakılmaksızın 3 kefil ve ipotek istenmektedir. Esnafımızın talep ettiği kredinin birkaç katı ipotek vermesine rağmen kefil istenmesi tamamen keyfi bir uygulamadır" diye konuştu.
"ESNAFLARIMIZIN BU AVANTAJLARDAN FAYDALANMASI ENGELLENMEKTEDİR"
Esnafların bazı avantajlardan faydalanmasının mevcut yönetim tarafından engellendiğini ileri süren Birdal, "Kooperatiflerde kredilerin üst limiti var. 170 bin lira oldu şuanda. Bu kredileri almanın yolları var. Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'nde hangi krediyi alırsanız alın, sizden hem ipotek, hem de kefil istenir. 10 bin ile 150 bin lira kredi çekenlerin aynı yönteme maruz kalması, adil değil. Kredi taleplerinde aylık 40 kişiye kredi verilebiliyor. Kooperatif istediğine kredi verebilir, istediğine veremez. Aynı gün 5 kişi birlikte krediye müracaat ettiğinde 1 kişinin kredisi 3 gün içinde çıkarken, diğerlerinin kredisi 2 ay kalabiliyor. 2 ay sonra olumlu veya olumsuz cevap verilebiliyor. Herhangi bir talep ve sıralama listesi olmadığı için bazı kredi talepleri aylar sonra olumlu veya olumsuz sonuçlanmaktadır. 1 hafta içerisinde 3 farklı kredi alan var. Örneğin kamyonu arıza vermiş 2 aydır motorunu yaptıracak 15 bin lira kredi bekleyenlerde var. Ekonominin önemli olduğu, küçük tasarrufların büyük kazançlar sağladığı bir dönemden geçiyoruz. Yaklaşık 5 bin üyesi bulunan kooperatifimizin ticari, eğitim, sağlık ve kültürel hiçbir anlaşması yok. Esnaflarımızın bu avantajlardan faydalanması engellenmektedir. Öyle bir sistem kurmuşlar ki, hiçbir platformda bu arkadaşları görme şansınız yok. Karanlık odalarda oturup, akşama kadar bu işleri yapıp, 33 yıldır bu şekilde devam eden insanlardırlar. Esnafların şuanda %50'si icralık durumdadır. Bu icraların yeniden yapılandırılması, kredilerin yeniden tanzim edilmesi ve yapılandırılması da tamamen mümkündür. Biz göreve geldikten sonra icralık olan tüm esnaflarımız için kredilerin yeniden yapılandırma imkânı sağlanacaktır. Bu anlattıklarımızın tamamı tüzükte var olan şeylerdir. Bunlar çok rahat bir şekilde çözülebilir" dedi.
"OY KARŞILIĞINDA PARA DAĞITACAK BİR BÜTÇEMİZ VE AHLAKIMIZ YOK"
Başkan adayı Birdal konuşmasının devamında, "7 Temmuz'da seçime gideceğiz. Kooperatif yönetimi bugüne kadar bize herhangi bir liste vermemiş. Baskın seçim yapıyorlar. 5 bin üyemiz varken, 20 gün içerisinde bunları nasıl görebilirim. Kaçına ulaşabilirim. Bugüne kadar aday çıkmamasının sebebi de budur. 33 yıllık saltanattan sonra, yıpratma politikaları izliyorlar. Oy karşılığında para dağıtacak bir bütçemiz ve ahlakımız yok. Biz kimseden para vererek vekâlet almıyoruz. Geçtiğimiz seçimde 300-400 tane vekâletle oy kullanıldı. Bu vekâletlerin noter parası tahmini 200 binliradır Kim bu parayı çöpe atar. 30 yıllık iktidarını korumaya çalışanlar bunu yapar. Bazı üyeler burada olmasına rağmen, onlardan vekâlet aldılar. Bu bizi ne yavaşlatır, ne yıpratır. Bu memleketi sahiplenen insanlarız. Kooperatifte 5 maaş alan arkadaşlar var. Bir insan 5 ayrı görev üstlenmiş. Bizim Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi yönetimine seçilmemiz halinde yasal ve tüzük dahilinde esnaflarımızın faydalanması için gerekli tüm tedbirler alınacak ve hiçbir parti dil ırk ayrımı yapılmaksızın halkımıza hizmet edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme