Fransa ve İngiltere'den Türkiye kararı

Fransa, corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye'den gelenlere karantina uygulanmasını zorunlu hale getirdi. İngiltere de, corona virüsü salgını kapsamında uluslararası seyahatlere kısıtlama getirerek, Türkiye ve Maldivler'in 'yüksek riskli' ülkelerin bulunduğu kırmızı listeye alındığını duyurdu.

Fransa, karantina süresini 10 gün olarak belirlerken, uygulamaya 8 Mayıs Cumartesi gece yarısından itibaren başlanacak. Euronews’ta yer alan habere göre, Fransa’nın Türkiye ile birlikte listeye eklediği yedi ülke şunlar: Bangladeş, Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar.

Dünya çapında devam etmekte olan corona virüsüne karşı aşılama çalışmalarıyla ilgili verileri derleyen Ourworldindata sitesine göre 2020 yılının başlarında vaka sayısında patlama yaparak salgının merkez üssü haline gelen Avrupa’da İngiltere 50 milyon 90 bin doz, Almanya 30 milyon 150 bin, Fransa ise 22 milyon 410 bin doz aşı yaptı.

Türkiye ise Fransa’dan da fazla 24 milyon 12 bin doz aşı yapmış olmasına rağmen günlük vaka sayılarında dünya genelinde en hızlı ve en çok artışı yaşayan ülkelerden biri olduğu için önlemlerin ve tedbirlerin sıkı alındığı ülkeler arasında kalmaya devam ediyor.

BİR TÜRKİYE KARARI DA İNGİLTERE’DEN

Corona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle uluslararası seyahatlere yönelik kısıtlamalar uygulayan İngiltere hükümeti, bugün Türkiye’yi seyahat listesinde orta riskli gruptan çıkararak, en yüksek riskli grup olan kırmızı listeye aldı. Türkiye'nin yanı sıra Maldivler'in de kırmızı listeye alındığı açıklandı.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, kırmızı listedeki ülkelerin “en aşırı durumlar dışında ziyaret edilmemesi gereken ülkeler” olduğunu ifade etti.

YEŞİL LİSTE DE AÇIKLANDI

Shapps, uluslararası seyahatlerde hükümetin belirlediği “yeşil listeyi” de açıkladı. Yeşil listede bulunan ülkelerden gelen kişilerin ev veya otel karantinası uygulaması zorunluluğu bulunmuyor. Yolcuların İngiltere’ye varışlarından sonra 2 gün içinde Covid-19 testi olmaları ve testleri pozitif çıkarsa kendilerini izole etmeleri bekleniyor.

Şu anda yeşil listede Avustralya, Brunei, Falkland Adaları, Faroe Adası, Cebelitarık, İzlanda, İsrail, Yeni Zelanda, Portekiz, Singapur, Güney Georgia Adası ve St Helena Adası bulunuyor.

43 ÜLKE KIRMIZI LİSTEDE

İngiltere hükümetinin, “yüksek riskli” olarak nitelendirdiği “kırmızı listede” Türkiye de dahil olmak üzere toplamda 43 ülke bulunuyor. Listedeki ülkeler arasında ayrıca Brezilya ve Hindistan gibi corona virüsü mutasyonlarının görüldüğü ülkeler de bulunuyor. Listenin geri kalanında ise Afrika ve Güney Amerika ülkeleri yer alıyor.

İngiltere’de kısıtlamaların gevşetilmesine yönelik bir sonraki hedef olan 17 Mayıs’tan itibaren uluslararası seyahatlerin yeniden gerçekleştirilebilmesi için, ülkelerdeki enfeksiyon riskine göre karantina süreci belirleniyor.

Hükümetin belirlediği “kırmızı liste” kurallarına göre, bu ülkelerden İngiltere’ye gelen yolcuların 10 gün boyunca zorunlu otel karantinasına girmesi gerekiyor.

Hükümetin belirlediği otel veya tesislerde 10 gün boyunca kişilerin kendi masraflarını karşılaması gerekirken, otel ücretinin ise bir kişi için bin 700 sterlin olarak açıklanmıştı.

Öngörülen otel karantinasını uygulamayan kişiler için 10 bin sterline kadar para cezası uygulanacağı ve yolcu formlarında seyahat geçmişlerini yanlış beyan eden kişilere ise 10 yıla kadar hapis cezası uygulanacağı da daha önce duyurulmuştu.

Bakmadan Geçme