KOSGEB'den KOBİ'lere destek çağrısı

KOBİ'lere verdiği desteklerle ekonomi çarklarının dönmesinde büyük katkıları olan ve Van'da binin üzerinde girişimciyi kendi işinin patronu yapan, KOSGEB, KOBİ ve girişimciler için destek çağrısına çıktı.

KOSGEB Van il Müdürü Bilal Emre Yörük desteklere ilişkin açıklamalarda bulunarak KOBİ’lere davet çağrısına ilişkin bilgi verdi. Yörük, hazırda iki adet çağrıya çıktıklarını ve pandemiden etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programını başlattıklarını belirtti.

Geri ödemeler 2024 yılında başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KOSGEB aracılığıyla 5 milyar bütçeli yeni destek programını duyurduğunu söyleyen Yörük, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığı KOSGEB’in faizsiz kredi başvuruları 3 Mayıs 2021 tarihi itibariyle başladı. Toplamda 5 milyar bütçeli olan ve paket kapsamında imalatçı mikro işletmelere 30 bin imalatçı küçük işletmelere de 3 yıla kadar geri ödemesiz ve faizsiz olarak 75 bin TL destek vereceğiz. Teknoloji tabanlı start-up’ların test ve sertifikasyon gibi ihtiyaçları için de 25 bin TL’ye kadar ilave destek sağlanacak. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge gibi sektörlerde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin finansmana kolay erişimini hedefliyor. İşletmelerimiz 3 yıl sonra, yani 2024'ten itibaren ödemelerini eşit taksitlerle yapacak" ifadelerini kullandı.

KOSGEB’in Kovid-19’dan zarar gören imalat sektöründeki işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulan teknoloji tabanlı start up’lar için bu programı başlattığını ifade eden Yörük başvuruları 3-21 Mayıs arası alacaklarını kaydetti.

“İşletmeleri desteklerden yararlanmaya davet ediyorum” 

Bilal Emre Yörük, Pandeminin KOBİ’lerimiz üzerindeki etkilerini azaltmak için elimizdeki tüm imkanları seferber etmeye gayret gösterdiklerini, İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerimizin finansmana kolay erişimini hedeflediklerini, Bu program ile Kovid-19'dan etkilenen işletmeleri destekleyeceklerini 2020'de 2019'a kıyasla belirli bir gelir kaybına uğrama veya nakit akışı bozulma durumuna bakacaklarını kapsama giren ve 2020 yılı Mart ayı istihdamını koruyan işletmelerin, geri ödemeli bu desteğimizden faizsiz olarak yararlanabileceklerini İşletmelerin 3 yıl sonra yani 2024’ten itibaren geri ödemelerini eşit taksitlerle yapacaklarını finansmana hızlı ve kolay erişimini sağlayacak bu programa şartları tutan ilimizdeki işletmeleri yararlanmaya davet ettiğini belirtti.

Halihazırda İki destek çağrılarının gündemde olduğunu, bunlardan birinin KOSGEB’ in, İşletme Geliştirme  Desteği kapsamındaki, KOBİ GEL diye adlandırılan KOBi Gelişim Destek programı  olduğunu belirten Yörük, KOBİGEL Destek Programı İle yüksek teknolojili, katma değerli, sektörlerde işletmelerimizin kapasite ve becerilerinin geliştirilmesi, geleneksel sektörlerdeki KOBİ’lerin daha yenilikçi iş modelleri ile çalışmaya teşvik edilmesini amaçladıklarını bu kapsamda imalat sanayinde dijitalleşme temalı 2021-01 ve 2021-02 iki adet  proje teklif çağrısına çıktıklarını söyledi.

“Dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılmasını hedefliyoruz”

Proje teklif çağrımızda  İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesini hedefliyoruz. Akıllı dijital teknolojilerle ilgili ürün ve çözüm geliştiren elektronik, bilişim, makine imalat sektörlerindeki teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerimizin; imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden birini veya entegre çalışmak kaydıyla birkaçını birlikte içeren ürün ve yazılımlarında katma değer arttırıcı iyileştirmeler yapmak ve geliştirdikleri ürün yazılımlarını ticarileştirmek için projelerini sunabilecekler. İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılmasını hedefliyoruz. İmalat sanayi sektöründeki KOBİ’lerimizin imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden biri veya birkaçını birlikte üretim ve ilişkili iş süreçlerine adapte etmek için proje sunabilecekler. Destek kapsamında işletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz hibe, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek veriyoruz KOBİ’lerimizin söz konusu KOBİGEL Destek programı çağrımıza 17 Mayıs 2021 günü saat 23:59’da kadar e devlet üzerinden başvuru yapabilirler.

İkinci önemli çağrının ise; Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında otomotiv ve elektronik sektörlerinde desteklenecek projelerin olduğunu,  KOBİ'ler tarafından bilim ve teknolojiye dayalı, orijinal, iyileştirilmiş veya değiştirilmiş yeni ürünlerin üretilmesi için hazırlanan "Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı" stratejik öncelikler doğrultusunda çağrıya çıktıklarını belirten Yörük programa ilişkin ise şu bilgileri verdi. 

Öncelikli Sektörlerde Faaliyet Gösteren Küçük İşletmelerle,Orta Büyüklükteki İşletmelerin Kritik Teknolojilerdeki Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi" adı verilen çağrı kapsamında, otomotiv ve elektronik sektörleri öncelikli olarak belirlendiğini ve çağrıyla, imalat sanayi sektörlerinde teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik artışı sağlanması, endüstriyel kapasitenin dönüştürülerek daha rekabetçi hale getirilmesi ve yüksek katma değerli üretimin artırılması hedeflendiğini, KOSGEB veri tabanında kayıtlı, KOBİ beyannamesi onaylı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin 18 Mayıs'a kadar çağrıya başvuruda bulunabileceklerini belirten YÖRÜK çağrıda destek üst limiti küçük işletmeler için 1,5 milyon lira, orta büyüklükteki işletmeler için 6 milyon lira olacağını,  Yaklaşan Ramazan Bayramını tebrik eden YÖRÜK KOSGEB’in kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ve tüm KOBİ ve Girişimcilerin emirlerinde olduklarını belirtti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme