NİMETULLAH ARVAS: ERMENİLER KIŞKIRTILIYOR

ABD Başkanı Joe Biden'ın 'soykırım' açıklamalarına sert tepki gösteren emekli Van Müftüsü Nimetullah Arvas, 'Haklı olduğumuz halde haksız duruma düşürülmeye çalışılıyoruz. Ermeniler kışkırtılıyor. Aklı başında olan Ermeniler bunun farkındadır ama maalesef bazıları bu kışkırtmalara alet oluyor. Ülke çapında her ilde soykırım yalanına tepki göstermek için büyük protesto yürüyüşleri düzenlenmelidir' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Emekli Van Müftüsü Nimetullah Arvas, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için ‘soykırım’ ifadesini kullanmasına tepki gösterdi. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Arvas, Amerikalı yazar Justin McCarthy’ın Ölüm ve Sürgün kitabında herşeyi anlattığını belirtti.

“Ermeniler Van’da zulüm yaptı”

Ermenilerin 1915 yılında zulüm yaptığını söyleyen Arvas, “Ermeni meselesini her yıl bilinçli olarak gündeme getiriyorlar. Biz haklı olduğumuz halde haksız duruma düşürülüyoruz. Türk tarihi üzerine ciddi çalışmaları olan Amerikalı yazar Justin McCarthy’ın Ölüm ve Sürgün kitabı tercüme edilmiş ve Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum, Kars, Ardahan, Doğu Beyazıt, Bitlis ve Van’ın ilçelerinde, hanelerin sayısına kadar tahribata uğrayan yerleri tespit edilerek, Van’da Müslüman nüfusun kaybının yüzde 62 olduğunu belirtmiştir. İlçelerde ne kadar insanının katledildiğini yazmış, çok ciddi bir nüfus kaybı olmuştur. Dedem Maruf efendi, annemin babasını görmedim ama anneme, teyzemlerime, dayılarıma o süreçte yaşananları anlatmıştı. Sadece bizim çekirdek aileden çoğu göçe zorlanmış, muhacir olmuşlar. Güney illerimizden başlayarak Halep’e, Şam’a kadar gitmişler. Bugün Van’ın hangi köyüne giderseniz gidin yaşlıların ağzından Ermenilerin Van’da yaptığı zulmün boyutunu duyarsınız. Hiçbir ev yok ki zulme uğramamış olmasın. Dedem ve o dönemdeki insanlar kendilerinden sonraki nesillere bu katliamları anlatmıştır. Göçe zorlanan önce buradaki Müslüman halktır. Ermeniler Zeve’de onlarca Müslüman’ı katletti. Devlet harpten sonra Ermeniler zarar görmesin diye tedbir almıştır. Amerikalı yazar Justin McCarthy’ın Ölüm ve Sürgün kitabında bunların hepsini anlatmıştır” dedi.

“Allah’ın izniyle bu oyunlara gelmeyeceğiz”

Ülkemize hep birlikte sahip çıkarak oynanan oyunlara gelmeyeceklerini söyleyen Arvas, “Biz haklı olduğumuz halde haksız duruma düşürülüyoruz. Ermeniler kışkırtılıyorlar. Aklı başında olan Ermenilerde bunun farkındadır ama maalesef bazıları bu kışkırtmalara alet oluyor. Allah’a hamdolsun ülkemiz her alanda günden güne kendini geliştiriyor. Ülkemiz özellikle ekonomi ve savunma sanayinde önemli işlere imza attı. Artık dünyayla rekabet eder duruma geldik. Kendi yerli ve milli araçlarımızı üretiyoruz. Genç bir nüfusa sahibiz. ABD Başkanı Joe Biden’ın kararının bize hayırlar getireceğine inanıyorum. Çünkü biz birlik, beraberlik konusunda daha çok güçleneceğiz. Kişiyi ev sahibi yapan kötü komşusudur sözünü unutmayın. Boşuna söylenen bir laf değil. Biz bundan sonra birlik, beraberlik noktasında kenetleneceğiz. Ülkemize hep birlikte sahip çıkacağız. Tarihimiz çok eski çağlara dayanıyor. Türküyle, Kürdüyle biz bir milletiz. Kardeşliğimize zarar vermek isteyenler bunu başka bir şekilde değerlendirebilir ama biz Allah’ın izniyle bu oyunlara gelmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Protesto yürüyüşleriyle tepki gösterelim”

Nimetullah Arvas, “Bazen bakıyorum bazı insanlar sanki karar verilmiş gibi davranıp hukuki zemin aramaya çalışıyor. Bakın bu ABD’nin yaptığı sıradan bir açıklamadır. Hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Vatandaşlarımızın birlik, beraberlik içerisinde olmasını, gençlerimizin tarihimizi okumasını ifade etmek istiyorum. Özellikle 1912 ile 1922 yılları arasındaki tarihimizin mutlaka okunması gerekiyor. Bizim bu konuda daha çok bilinçlenmemiz lazım. Kimse çekingen davranmasın. Peygamber Efendimizin (s.a.v) güzel bir hadisi var. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır diye buyuruyor. Biz başkaları gibi 250-300 yıllık bir tarihe sahip değiliz. Biz nihayetinde Osmanlı bakiyesiyiz. Koskoca imparatorluk milletiyiz. Bundan dolayı çok şuurlu, duyarlı olmamız gerekiyor. Ülke çapında her ilde soykırım yalanına tepki göstermek için büyük protesto yürüyüşler düzenlenebilir. Devlet yetkililerimizin bu konuda sergileyecekleri tavrı bilemeyiz ama biz vatandaş olarak bu açıklamadan ciddi bir şekilde rahatsız olduk. Zulme uğrayan Müslüman halktır, Ermenilerden önce göçe zorlanan buradaki Müslümanlardır. Van’ın en köklü, en eski gazetesi Vansesi’ni ilimiz ve ülkemiz için verdiği emeklerden dolayı tebrik ederim”  diyerek sözlerini bitirdi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme