Edremit'in yeşilini koruyacaklarını söyleyen Başkan Say: Bahçeleri imara kapattık

Edremit ilçesinin yeşilini korumak için adım atan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 'Belediye meclisi olarak karar aldık, ruhsatı alınmış bölgeler hariç, Edremit'in meşhur bahçelerinin olduğu alanları imara kapattık. Hedefimiz yeşil bölgeleri korumaktır' dedi. Başkan Say, Mayıs ayında yapılması planlanan Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin katılacağını açıkladı.

Burhan Ergin

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, göreve geldikten iki yıl sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yaptığı çalışmaları anlattı. Edremit Belediyesi’ne bağlı birimlerin hizmetlerini tek tek anlatan Başkan Say, “İki yıllık süreçte belediye olarak çok güzel hizmetler gerçekleştirdik. Allah’ın izniyle görev sürem içerisinde bütün projelerimizi hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

“Edremit Belediyesi hizmette sınırları aştı”

Fen İşleri Müdürlüğünün hizmetlerine değinen Başkan Say, iki yıllık süreçte önemli işlerin yapıldığını belirterek, “2019-2020 yılı çalışma programında 24.9 kilometre asfalt yol çalışması yaptık. 81 bin 726 metrekare kilit taşı çalışması, 39 bin 440 metre bordür taş imalatı, 18 bin 926 kilometre stabilize yol çalışması gerçekleştirdik. 47 yıl yapılan yol kadar iki yılda stabilize yol yaptık. Stabilize yolda hiç kimseyi geri çevirmedik. Aynı yıllar arasında, yani iki yılda 18 kilometreden fazla yeni yol açtık. Edremit Belediyesi tarihinde 47 yıl boyunca açılan yoldan daha fazla yol yaptık. 30 bin kilometrelik yama çalışmamız oldu. Kırsalda ve merkezde 5 bin 500 kilometreden fazla drenaj çalışması gerçekleştirdik. Urartu Kültür Koridoru Menua Uygulama Projesi devam ediyor. Bittiğinde şehrimizin turizm yatırımlarından biri olacak. Buda bizim gözde işlerimizden bir tanesidir. Koronavirüs salgınıyla beraber tarımın hayatımızdaki önemi bir kez daha ortaya çıktı. Van’ın 13 ilçesi dışında bölgede çevre iller dahil 40 ilçeye 2 bin 500 adet beton sıvat dağıtımı gerçekleştirdik, sadece Edremit değil, tüm Doğu Anadolu Bölgesi’nin birçok yerine beton sıvatlar dağıtıldı. Eğer biz bunları dağıtmasaydık kaynak geri gidecekti. Belediyemiz hizmette sınırları aştı. Koronavirüs sürecinde yapılan kıymetli işlerden biriydi. Fen İşleri Müdürlüğümüzün bir hizmeti olarak kötü ortamlarda, konteynırlarda kalan muhtarlarımız için ofisler ayarladık. 6 mahallemizde bu değişimi yaptık. Her yıl 5-6 mahallemizde bu değişimi yapmayı hedefliyoruz. 30 mahallemizde görev süremizce bu çalışmayı tamamlayacağız” dedi.

“Okulların bakım ve onarımına öncelik verdik”

Göreve geldikten sonra kötü şartlarda eğitim hizmeti veren okullarda bakım onarım çalışması yaptıklarını söyleyen Say, “Okulların bakım ve onarımına büyük destek verdik. Edremit ilçemizde 80’e yakın okul var ve biz 40 okula ciddi anlamda destek verdik. 13 ilçe belediyesi içerisinde eğitime, özellikle çocuklarımızın eğitim gördüğü ortama, toplamdan daha fazla yatırım yaptık. Bu benim özel ilgi alanımdır. Ziyaret ettiğim okulların ilk önce fiziki estetiğine bakıyorum. Çünkü biz belediye olarak fiziki alanlara katkı sunmak zorundaydık. Eğitimi ise okul eğitmenleri verir. Eğitim yuvalarını birinci sıraya bırakıp okullarımızın onarımlarını gerçekleştirdik. Edremit Belediyesi olarak, bu anlamda eğitim yuvalarını birinci sıraya koyduk” diye konuştu.

“Kısıtlı imkanlarla aile sağlık merkezi açtık”

Belediyenin kısıtlı imkanlarıyla sağlık merkezi açtıklarını belirten Say, “Sağlık Müdürlüğü’yle protokol imzalayarak aile sağlık merkezleri yaptık. Kendi kısıtlı imkanlarımızla bir aile sağlığı merkezi açtık. İhtiyaç sahibi olan, evi yanan, doğal afette zarar gören vatandaşların evlerini yeniledik. Karla mücadele konusunda önemli çalışmalara imza attık. Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak yeşillendirme çalışmalarına büyük önem verdik. Edremit’te yeşil alan dışında çok ciddi bir alanımız var. Büyük mahallelerimiz var. Bir ilçe nüfusu büyüklüğünde mahallelerimiz var. Şabaniye Mahallesi de bunlardan biridir. Şabaniye Mahallesi’nde TOKİ ile protokoller sonucu bazı arsaları park ve millet bahçesi yaptık. Büyük mahalle parklarından ziyade birçok yerde semt parkları yaptık. O mahallenin en önemli ihtiyacı olan, park ihtiyacını giderdik. Parkın içerisine de güzel bir kitap kafe yaptık. Nüfusu 10 binin üzerinde olan her mahallemize böyle bir merkez açmayı düşünüyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’yle ortak çalışma bölgemize 30 bin ağaç dikimi gerçekleştirdik, endemik bitki türlerini koruma çalışmaları yürüttük. Daha önce ağaçtan yokusun olan bölgelere, kent ormanları oluşturduk. Biri 35 bin dekar, diğeri ise 55 dekar alana sahip. Buda bizden sonraki kuşaklara bırakabileceğimiz en kıymetli yatırım diye düşünüyorum” dedi. 

“Hak ettiğimiz vergiyi almak için çalışma başlatıyoruz”

Edremit ilçesinde ruhsat konusunda kayıp kaçağın yüksek olduğuna işaret eden Başkan Say, “18 bin metrekare yeni çim alanları oluşturduk. 12 bin metre parkların sulanması için basınçlı su hattı kurduk. Oyun grupları kırık dökük olan başta TOKİ parkları olmak üzere çocuk oyun alanlarını yeniledik. 500 adet oyun grubu, kameriya ve bankı elden geçirdik. 450 bin metre kare çim alanının bakım ve onarımını yaptık. Kıymetli bir iş daha, 170 bin adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirdik. 70 bin adet çiçek üretimi gerçekleştirdik. Kendi kısıtlı imkanlarımızla sera çalışması başlattık, inşallah kısa süre içinde seramızı bitirmiş olacağız. Online çalışması yaparak, insanlarımızın belediyeye gelmeden işlerini yapabilmesine imkân sağladık. Kayıtlı arsa sayımız az olduğu için vergi almada zorlanıyoruz. Örneğin 16 bin kişilik Eminpaşa Mahallesi’nde 2 bin nüfusa yetebilecek kadar vergi alıyoruz. Yapı var, arsa var ama kayıtlı değil. Bir yama yapmak yerine, asfalt yapmak istiyorsak, taş yapma yerine, beton yollar yapmak istiyorsak, Edremit’in çok daha güzel yerlere gelmesini istiyorsak, hak ettiğimiz vergiyi almak için çalışma başlatıyoruz. Kayıp kaçak oranımız maalesef çok yüksek. Vatandaş hizmet alıyorsa vergisini de ödemeli düşüncesindeyiz. Hava alanının 42 yıllık bir genişleme sorun vardı, imara açılamıyordu. Biz görüşmeler sonucu şerh bırakılan bu kronikleşmiş sorunu ortadan kaldırdık. Vatandaş çok memnun oldu” şeklinde konuştu.

“Günlük 12 bin kilometre yol süpürüyoruz”

Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün çalışmalarını da anlatarak, tüm bölgede çöplerin zamanında düzenli olarak kaldırılması için gayret gösterildiğini kaydeden Say, “40 araç ihtiyacımız olmasına rağmen, şuanda 22 araçla 40 araçlık iş yapıyoruz. Temizlik personellerimiz Edremit Temiz sloganıyla gece gündüz çalışma yürütüyorlar. Sadece çöp toplamıyorlar. Kırsal mahallelerde yığılmış 18 bin ton çöp topladık. Denetimli Serbestlik çalışması kapsamında Edremit’te bir çalışma yaptık. Mahallelerimizi düzenli olarak yıkıyoruz. Günlük 12 bin kilometre yol süpürüyoruz. Sıfır atık projesi kapsamına pil toplama kampanyaları düzenledik. Bu kapsamda 70’in üzerinde okulda eğitimler verdik. Atık pil toplayarak Türkiye birincisi çıkan okullarımız oldu. Sıfır atık projesinin ciddi yan dalları da oldu. Sokak hayvanlarıyla ilgili barınma, beslenmeyle ilgili çok ilginç ve güzel çalışmalar yaptık. Bir okulumuzla beraber geri dönüşüm malzemeleriyle kedi evleri ve köpek kulübeleri yaptık” diye konuştu.

“Öğrencilerimizi ve çocukları sevindirdik”

Öğrencilere ve çocuklara tablet, kaynak kitap, bisiklet dağıttıklarını belirten Say, “Van Gölü'nü koruma çalışması kapsamında ahırların çoğu yıktırıldı. İnşallah artık Van Gölü’ne sırtını değil, yüzünü dönen, gölden daha fazla faydalanan, sahil bantlarıyla ve sahil çalışmalarıyla daha güzel bir kent olacağız. Her gün 5 ton ambalaj kâğıdını toplayıp, geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. Kültür Müdürlüğümüz nezaretinde öğrencilere tablet dağıttık. Türkiye’de öğrencilere tablet dağıtın 12-13 belediye var. Bizde bu belediyelerden biriyiz. Bugüne kadar 383 adet tablet dağıtımı yaptık. Burada özellikle dezavantajlı çocuklarımızı tercih ettik. Gelir durumuna, kardeş sayısına, başarı durumuna ve belli kriterler getirdik. Bu kriterlere uyan bütün çocuklarımıza tablet dağıtmaya çalıştık.  Edremit’te okuyan ve lise sonda olan bütün öğrencilere 16 bin 500 tane kaynak kitap dağıttık. Tablet ve kaynak kitap dağıttığımız çocuklarımızın çoğu üniversiteyi kazandı. Buda bizi çok mutlu etti. Buda koronavirüs sürecinde yapılan en kıymetli çalışmalardan biriydi. Hoş Geldin Bebek çalışmamız hiç ara vermeden devam ediyor. Edremit’te gözünü dünyaya açan bebeklere ve annelere bakım seti veriyoruz. 2019-2020 yılları arasında Edremit’te doğan bebeklere verdiğimiz hediye sayısı bin 500’ü geçti. Okullara ve kurumlara ateş ölçer cihazı dağıttık. Hayırsever işadamlarının desteğiyle çocuklara bisiklet dağıttık. Hareketlilik haftası kapsamında bisiklet etkinliği düzenledik. Öğrencilerimize kariyer günleri eğitimi verdik” dedi

“Az sayıda personelimiz koronavirüse yakalandı”

Dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs tedbirlerini sıkı şekilde uyguladıklarını belirten Say, “Yaşadığımız afetlerde, Elazığ, Başkale, İzmir depremlerinde afetzedelerin yanında olduk. Gönüllü arkadaşlarımız deprem bölgesine en erken giden ekipler arasında yer aldı. Depremde Elazığ’a ulaşan ikinci belediye olduk. Edremit Arama Kurtarma Birimi kurduk. Elazığ’ı, Başkale’yi, İzmir’i yaşadıktan sonra bu konuda uzmanlaşmış bir birimimiz yoktu. 8-10 kişilik bir ekibimiz şuanda AFAD’la ortaklaşa bir eğitim yürütüyor. Kurumsallaşmak anlamında bilgi işlem müdürlüğümüze ciddi yatırımlar yaptık. Kurumsallaşmamızı bitirdiğimizde dijital belediye olmayı hedefliyoruz. Muhtarlar Müdürlüğümüz pasifti aktif hale getirdik. Taziye çalışmaları, mahalle buluşmaları yaptık. Taziye evlerinin onarımlarını yaptık. Edremit Kent Meydanı'nda özellikle hafta sonları yasak da yoksa çeşitli etkinlikler yapmaya çaba gösterdik. Yeni semt sahaları açtık. Bunun yanında Edremit Belediyemizin şuanda futbol okulu var. Bu okullarda sayıları değişebiliyor ve artarak da gidebiliyor. 6 tane futbol hocamız var. İlçemizde yeni bir toplum merkezi açıyoruz. Gece üçte bile aradığınızda cevap verecek bir çağrı merkezimiz var. Özellikle mahalle bazlı çalışmalar yaptık. Berberler ve Kuaförler Odası ile kırsal bütün mahalleleri dolaşarak, kız çocuklarının saçlarını yaptık. Hayatında ilk defa saçını kuaförde düzelten kızlarımız oldu. Koronavirüs henüz ülkemize gelmeden, biz bunun hazırlıklarını yaptık. Bu kapsamda personellerimize eğitimler verdik. Okullarda, halkımıza tanıtım çalışmaları yaptık. Hem kurumsal anlamda, hem de Edremit ilçesi olarak vaka sayısının en az olduğu ilçeyiz. Az sayıda personelimiz koronavirüse yakalandı. Önemli tedbirler alarak, çalışmalar yaptık” diye konuştu. 

“Personellerimizin tamamını koronavirüs testinden geçirdik”

Koronavirüs kapsamında yapılan çalışmaları anlatan Say, “Araçlar dezenfekte edildi, sokaklar yıkandı, temizliğe azami özen gösterdik. Kiracılarımıza destek sunduk. Hastalarımızın yanında bulunduk ve herkese ulaşmaya çalıştık. Hareketliliği azaltmayla ilgili çalışmalar yaptık. Sahil bandı ve mesire alanlarında tedbirlerimizi artırdık. Kan bağışı kampanyalarına katıldık. Maske ve eldiven dağıtımları yaptık. Gıda kolisi ve hijyen paketleri dağıtımı gerçekleştirdik. Bu yardım kolilerinde 25 bini geçtik. 200 binin üzerinde de maske ve eldiven dağıtımımız oldu. Yasal talimat gelmeden biz HES kodu uygulaması başlattık. HES kodu hala düzenli olarak devam ettirdiğimiz bir çalışma. Bu süreçte personellerimize sağlık testleri yaptık. Belli noktalara maskematik kurduk. Personellerimizin tamamını koronavirüs testinden geçirdik” ifadelerini kullandı.

“2021 yılı sonunda bunu hizmete açmayı düşünüyoruz”

Yapılan birçok projeyi anlatan Say, Yöresel Ürünler Pazarı Projesinin 2021 yılı sonunda hizmete açmayı planladıklarını belirterek, “Bölgenin ilk millet kıraathanesini açtık. Bölgenin ilk kıraathanesi olan Millet Kıraathanemizi hizmete açtık. Şuan deniz manzaralı tek etüt merkezidir. İnşallah her mahalleye böyle bir eser kazandıracak. Deprem gönüllüsü olan Van'da hayatını kaybeden Dr. Miyazaki'nin isminin verildiği bir Koru Park hizmete açtık. Orada şuanda yürüyüş yolları ve piknik yerlerini de yapıyoruz. Parkın açılışını Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızın katılımı ile hizmete açmıştık. Bir aksilik olmazsa bu yıl Dr. Miyazaki'nin ailesini Van’da misafir edeceğiz. Halk ekmek projemizi hayata geçirdik. Bilmeyenler için söyleyelim, uçağın düştüğü alana çok büyük bir millet bahçesi oluşturuyoruz. Nisan ayı sonu ile buranın startı verilecek ve hedefimiz 2021 yılı içerisinde burayı bitirip, Van halkının hizmetine açmayı hedefliyoruz. Eski TOKİ'nin alt bölümü, denizi gören bir bölge. Hemen aşağısında kent ormanı var. Yeşillik bütünleşmiş olacak. Bunun içinde millet kıraathanesi, düğün salonu, kafeteryalar var. Hatta bu bölgede bir de teleferik projesi planlıyoruz. Bunun yanında Yöresel Ürünler Pazarı Projemiz var. Bu projemizi de 2021 yılında hayata geçireceğiz. Çekmeköy Belediyesi ile inşallah Van’a yeni bir sahil bandı kazandıracağız.  Ayrıca bildiğiniz gibi bir otel gemi projemiz var. Teknik çalışmalar devam ediyor. 2021 yılı sonunda bunu hizmete açmayı düşünüyoruz. Edremit’te taksi duraklarını faaliyete geçirdik. Memur-Sen TOKİ’de yeni bir park yaptık ve onu hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

“Edremit'in meşhur bahçelerinin olduğu alanları imara kapattık”

Edremit ilçesinde yeşil alanları korumak için bahçeleri imara kapattıklarını kaydeden Başkan Say, “İpekyolu Belediyesi, Van Kalesi’nden başladı. Bizimde havaalanından başladığımız Fidanlık sahil projesine start verdik. Bir tarafı havaalanından başlayan ve bir tarafı Van Kalesi’nde biten sahil bandımız artık çöplükten, kirden kurtulacak. Van’ın merkezi olmasına rağmen, Van’dan kopuk bir alandı. Van'ın merkezi olan bu bölgeleri çok güzel bir konuma getireceğiz inşallah. 15-20 gün içinde Edremit’in büyük bir kısmında kanalizasyon çalışmalarına başlıyoruz. İnşallah ilçemizde altyapısı olmayan bölge kalmayacak. İçinde konaklayabileceğiniz bir tatil ve eğlence köyü. Ayrıca çocuklarımızın kitap okuyabileceği, etütlerini yapabileceği sürekli eğitim merkezi açacağız. Siz gazetecileri ben bir paydaş olarak görüyorum.  Önceliği Van olan gazetecilerin bizim için değeri çok büyüktür. Bir duyum aldığınızda bize gelin, sorun. Doğrusunu bizden öğrenin. Biz dün belediye meclisi olarak bir karar aldık, ruhsatı alınmış bölgeler hariç, Edremit'in meşhur bahçelerinin olduğu alanları imara kapattık. Hedefimiz yeşil bölgeleri tamamen korumaktır” diye konuştu.

Başkan Say, denetimlerde eksik gördükleri bazı hususlara değinerek, özellikle kolon kesme ve benzeri bazı suçları affetmediklerini belirterek, ceza alarak yanlış algı oluşturmak isteyenlere fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Çekmeköy Belediyesi’yle kardeş belediye olduklarını, o ilçenin nüfusunun kendi nüfuslarının iki katı olduğunu, ama 12 kat daha fazla bütçelerinin olduğunu belirten Başkan Say, Edremit'te iki-üç milyonluk villa yapan bazı şahısların maalesef iki-üç bin TL vergi vermekten imtina ettiklerini dile getirdi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Say, Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı çerçevesinde yapılan toplantının basına kapalı olmasıyla ilgili, "Şimdilik sadece bir röntgen çekildi. Önümüzdeki süreçte basın mensupları ile bir araya gelinecek. Mayıs ayında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi ile bakan bey Van’a gelerek Van Gölü Koruma Eylem Planı toplantısına katılacak" dedi.

Bakmadan Geçme