Basın İlan Kurumu Dijital Dönüşüm semineri sona erdi

Basın İlan Kurumu (BİK) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle 30-31 Mart tarihlerinde düzenlenen 'Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler Riskler ve Fırsatlar' eğitim semineri sona erdi. Medeniyet Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. İsmail Çağlar, 'Gazeteler vergi, SGK, stopaj, maaş, kira vs, gibi giderleri karşılayıp gazete basıyorsa merdiven altı gazeteciliğe kimsenin itibar etmemesi gerekir' dedi.

Burhan Ergin

Elite World Otel’de düzenlenen eğitim seminerinin ikinci gününde Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik ve BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan, Dr. İsmail Çağlar, İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ve Doğu Anadolu Bölgesi yerel basın temsilcileri katıldı.

“Dijital uygulamaları doğru kullanın”

BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik, seminerin ikinci günü birinci oturumunda yayıncılıkta içerik ve kullanılan tekniklerle rekabette öne çıkmanın, dijital uygulamaları doğru kullanmanın önemine değinerek, kullanıcıların sadece ülkemizde değil dünyada da en fazla tercih ettiği arama motoru olan Google’ın haberciler için çeşitli uygulamaları olduğunu, bu uygulamaların detaylarını katılımcılarla paylaştı.

“Dijital dönüşüm çok değerli hale geldi”

Basın kuruluşlarının dijital dönüşüme ayak uyduracak birikim ve altyapıya sahip olmasının artık çok değerli hale geldiğini, Google News kaydı olan haber sitelerinin yaptıkları işlerde öne çıkabileceğine değinen Çeltik, Google Analytics, Google Search Console, Google Trends, Google Ads gibi araçları kullanmak ve bu araçlar yoluyla haber sitelerinin performans analizlerini yapmanın, Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanın, yerel habercilikte kullanılacak doğru anahtar kelimelerin seçiminin haberciliğe katkıları hakkında tecrübelerini aktardı.

“Her türlü desteği sunacağız”

Seminerin ikinci günü ikinci oturumunda konuşan Basın İlan Kurumu İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, “2016 yılından bugüne kadar Basın İlan Kurumu gazeteleri PDF olarak arşivliyor. İstanbul Üniversitesi, Milli Kütüphane gazetelerin arşivlerini bizden istedi ve Osmanlı’dan günümüze gazetelerin arşivlerini oluşturmak istediler ancak kanunla yetkili olmalarına rağmen Basın İlan Kurumu olarak arşivlerimizi açamadık. Çünkü gazetelerin özel haberleri, köşe yazıları, içeriklerinin telif hakları var. Dolayısıyla şuan arşivlerimizi dışarıya açamıyoruz ama devlet kanunla bize yetki verirse seve seve gereğini yaparız. Basın İlan Kurumu olarak dijitali çok önemsiyoruz. Gazetelerimizin de dijital konusunda gelişmesi için elimizden gelen her türlü desteği sunacağız” dedi.

“Farkındalık oluşturan buluşmalar çok faydalı”

Eğitimin üçüncü konuşmacısı Medeniyet Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. İsmail Çağlar dünyada ve Türkiye’de medyanın değişim süreçlerini, bu süreçleri nelerin etkilediğini, yerel basının ve basılı gazetelerin geleceğini etkileyen faktörleri dile getirerek, akademik tezler ve saha araştırmalarından çarpıcı örnekler verdi. Van gazetelerinin ve Türkiye medyasının dijitalleşmede nelere dikkat etmesi gerektiğini dünyadan örneklerle anlatan Çağlar, internet medyasının etkisini ortaya koyan konuşmasında bu tür eğitimlerin ve farkındalık oluşturan buluşmaların çok faydalı olduğunu söyledi.

“Vali, milletvekili, işadamlarının başına bela olan sitelere müsaade edilmemeli”

Çağlar, “Gazeteciler çok zor şartlarda hizmet veriyor ama dijitalleşme konusunda kendilerini daha fazla geliştirmeleri gerekiyor. Gazeteler vergi, SGK, stopaj, maaş, kira vs, gibi giderleri karşılayıp gazete basıyorsa merdiven altı gazeteciliğe kimsenin itibar etmemesi gerekir. Merdiven altı internet siteleri vali, milletvekili, işadamlarının başına bela oluyorsa gazetelerinde buna müsaade etmemesi lazım” dedi.

İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel yerel gazetelerin reklam gelirlerinin arttırılması, illerdeki reklam potansiyelinin ortaya çıkarılıp, gazete ve internet haber siteleri ile reklam verenlerin ortak çıkarlarına yoğunlaşmak gerektiğini ifade ederek, “Yerel basın demokrasinin kılcal damarlarıdır. Gazetecilik geleneği, kültürü ve güvenilirliği yerel basın tarafından yaşatılıyor. Yerel medyanın etik değerlerini dijital medyanın hız ve kolaylığıyla birleştirmeli, yerel basını ve gazetecileri güçlendirmeliyiz. Yerel gazetelerin ulusal reklam pastasından daha büyük dilimler alabilmesi için hem yerel dinamikleri hem de küresel dijital mecraların imkanlarını dikkate almalıdır. Reklam verenlerin dikkatlerini ve dolayısıyla reklamlarını çekmek için haber sitelerimizin içerik ve tasarım bakımından bir albenisinin olması, ilgi çekecek reklamları üretmeniz gerekir. Eğer gazetemizin, web sitemizin içerik ve tasarımı dikkat çekmiyorsa, sitemiz kullanıcı dostu değilse, reklam verenleri de etkileyemeyiz. Bu alanlara yapacağınız her yatırımın bize fazlasıyla döneceğini unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Kendimizi geliştirirsek daha iyi noktalara gelebiliriz”

Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel de kapanış konuşmasında, “İki gün süren dijital dönüşüm seminerimiz sona erdi. Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’un kaderi birdir. Sadece ilan gelirleriyle değil, dijital konusunda kendimizi geliştirirsek daha iyi noktalara gelebiliriz. Genel Müdürümüz konuşmasında çok güzel bir noktaya değindi. Birisi internet sitesi kurarak birkaç tane sansasyonel haber yaparak Van’da 83 yıllık gazeteye karşı bütün pastayı alabiliyor. Zaman zaman gazeteci arkadaşlarla sohbet ettiğimizde bu konuda dert yanıyorlar. Dijitalleşme konusuna gereken ilgiyi vererek kendimizi iyi hazırlamalıyız. Seminerimize destek veren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na, seminerimize katılan Vali Mehmet Emin Bilmez’e, Genel Müdürümüz Rıdvan Duran’a, Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik ve BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan, Dr. İsmail Çağlar, İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel’e ve Van, Muş, Hakkari, Bitlis’ten gelen tüm gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Seminer hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.  

Bakmadan Geçme