CHP'li Veli Ağbaba Van'da konuştu: Türkiye'de paralel yapı var!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla aralarında genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin de bulunduğu CHP Ekonomi Masası heyeti, Van'da ekonominin nabzını tuttu. Kayyum yöntemini eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Ülkemizde belediyeler seçilmiş belediye başkanları ve seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyumların atandığı sistemle yönetiliyor. Türkiye'de aslında bir paralel yapı var' dedi.

Burhan Ergin

"CHP Ekonomi Otobüsü" adı verilen üzeri giydirilmiş otobüs Van’a geldi. Meslek odaları ziyareti öncesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba beraberindeki Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İstanbul Milletvekilleri Yüksel Mansur Kılıç, Sezgin Tanrıkulu, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve bazı partililerle birlikte CHP Van İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Ağbaba, “Van Türkiye’nin dışa açılan kapılarından biridir. Parti olarak Van’ı özel bir yerde tutuyoruz. Van’daki sorunları yerinde tespit ederek, raporlaştırdıktan sonra genel başkanımıza sunacağız. Bölgede bulunan sınır kapılarının bir an evvel açılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Genel Başkanımız Van’ımızı çok önemsiyor”

Toplantıda konuşan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Van’ın sorunlarını çözmek için sürekli gündeme getirdiklerini belirterek, “Parti olarak ilimizin sorunlarını sürekli gündemde tutarak çözümü için çaba sarf ediyoruz. Partimizin Van’da her ne kadar milletvekili olmasa da Meclis’te partimizi temsil eden 135 milletvekiline kolaylıkla ulaşarak kentimizin sorunlarını gündeme getiriyoruz. Genel Başkanımız Van’ımızı çok önemsiyor. Partimizin bütün milletvekillerini Van için görevlendirmiş, huzurlarınızda kendilerine teşekkür ederim” dedi.

“Van’ın sorunlarını genel başkana aktaracağız”

Van’ın sorunlarını yerinde tespit ederek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacaklarını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin diğer illerinde olduğu gibi Van’da da ekonominin nabzını tutmamızı istedi. Van Türkiye’nin dışa açılan kapılarından biridir. Parti olarak Van’ı özel bir yerde tutuyoruz. Van’daki sorunları yerinde tespit ederek, raporlaştırdıktan sonra genel başkanımıza sunacağız. Bölgede bulunan sınır kapılarının bir an evvel açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu Van Ticaret ve Sanayi Odamızın, meslek odalarımızın ve Vanlıların talebidir. Van Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretimizde maalesef Van’ın pandemiyle birlikte milli gelirinin önemli kısmını kaybettiğini öğrenme imkanımız oldu. 2018 yılının Ağustos ayında başlayan ekonomik kriz Türkiye’de olduğu gibi Van’ı da olağanüstü etkilemiştir. Türkiye’nin de milli geliri yüzde 30 seviyesinde düşmüştür.

“Vanlıların iradesine saygı gösterin”

Vanlıların iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Ağbaba, “Ülkemizde belediyeler seçilmiş belediye başkanları ve seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyumların atandığı sistemle yönetiliyor. Türkiye’de aslında bir paralel yapı var. Van halkı hangi siyasi partiye oy verirse versin saygı duyarım. Biz hiçbir zaman Van’ın iradesine saygısızlık yapamayız. Van’da sabah saatlerinde vatandaşları ziyaret ederken, bir vatandaş Kürt olduğunu ama terörist olmadığını söyledi. Kürtleri terörist olarak görenleri kınıyorum. Siyasi partiye oy veren insanlar terörist değildir. Bu ithamı alçakça buluyorum ve kınıyorum. Lafa geldi mi kardeşiz ama buradaki insanların iradesine uymamak da demokrasiyi yok etmektir. Demokrasi Doğu’da yaşayan insanlar içinde Batı’da yaşayan insanlar içinde su ve hava kadar önemlidir. Demokrasi ekonominin de, yoksulluğunda çözümüdür. Bir yerde demokrasi tam egemense o yerde yokluk yoktur” diye konuştu.

“122 bin esnafımız kepenk indirmiştir”

Ekonomik sıkıntılardan dolayı kapanan esnaf sayısının arttığını belirten Veli Ağbaba, “Türkiye’nin yaşamış olduğu sorunların temel kaynağı 24 Haziran 2018 yılında geçilen yeni sistemdir. O günden bugüne Türkiye çok yoksullaştı. Tek adam rejimi güzelim ülkemizi ne hale getirdi. Dolar, enflasyon, işsizlik aldı başını gidiyor. Ülkemizde 11 milyon 200 bin insanımız işsizdir. 17 milyon insanımız resmi sosyal yardımlarla yaşamını sürdürmektedir. Çiftçilerimizin 132 milyar hacizli borcu var. Asgari ücretin altında 763 lira maaş alan 2 milyon 600 bin dul ve yetim kardeşimiz bulunmaktadır. Günlük 47 liraya mahkum edilmiş 2 buçuk milyon çalışanımız var. Maaşının 122 gününü vergiye ödeyen asgari ücretlimiz var. Türkiye’de sanayici çökmüş, esnaf perişan durumda, geçtiğimiz yıldan bu yana 122 bin esnafımız kepenk indirmiştir. Van bu sorunları Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla birlikte daha fazla hissediyor. Peki, niye bunları yaşıyoruz? Çünkü demokrasi, yargı, hukukun bağımsız olması gerekiyor. Bunların olmaması, tek adamın ülkeyi yönetmesinden kaynaklanıyor. Bütün komşu ülkelerle ilişkilerimiz kötü durumdadır. Genel Başkanımız ve partimizinde görev yapan arkadaşlar ekonomiyle ilgili önerilerini açıklıyor ama kimse dinlemiyor. Seçilmişlerin değil, atanmışların yönettiği bir ülkeyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin güvene ihtiyacı var”

Ülkemizde yaşanan sorunların çözümü için güven ortamına ihtiyaç olduğunu savunan Ağbaba, “İktidar partisi tarafından bir ekonomik paket açıklandı. Esnaflar ve işçilerin sorunlarının çözümü için hiçbir şey yok. Ekonomi paketine baktığımız zaman sanki geçtiğimiz hafta seçim olmuş, yeni bir iktidar gelmiş ve çözümünü söylüyor. Sanki bunlar 19 yıldır ülkeyi yönetmiyor, Cumhuriyet Halk Partisi yönetiyor. Bu paketin güvenilirliği yoktur. Kimse inanmıyor, önceki hafta insan hakları eylem paketini açıkladılar. Ardından slogan attıkları için kadınları gözaltına aldılar. Boğaziçi eylemlerinde öğrencileri cezaevine atan sanki başka bir iktidarmış gibi davranıyorlar. Dolayısıyla kimse bunlara güvenmiyor. Türkiye’nin güvene ihtiyacı var. Güvenin olmadığı bir yere kimse gelmez. Günlük 33 lira esnafa vererek ayakta tutamazsınız. KOBİ’lerin 853 milyar borcu var. Vatandaşların bankalara olan borcu 844 milyardır. Ülkede borçlu olan vatandaş sayısı 34 milyona ulaştı. Pandemi de gelir kaybına uğrayan çalışan sayısı 7 milyon 200 bindir. Faizde dünyada onuncu, Avrupa’da birinci sıradayız” şeklinde konuştu.

“Makam araçlarınızı elden çıkarın”

Tasarruf yapmak için makam araçlarının elden çıkarılması gerektiğini söyleyen Ağbaba, “Tedbir olarak tasarrufa gideceklerini söylüyorlar. Vanlı esnaf mı, fakir fukara mı tasarruf yapacak? Tasarrufu en çok harcama yapan kesim yapacak. Tasarruf yapmak istiyorsanız hemen yanı başımızdaki Ahlat Sarayını yaptırmaktan vazgeçin. Marmaris ve Beştepe’deki saraylara para harcamaktan vazgeçin. Gerçekten tasarruf yapmak istiyorsanız ben size birkaç şey söylemek istiyorum. Almanya’nın ekonomik büyüklüğü bizim 5 katımızdır. Almanya’nın milli geliri 50 bin dolar, nüfusu 83 milyondur. Türkiye’nin nüfusu 83 milyon, milli geliri 7 bin 500 dolardır. Almanya’da makam aracı sayısı 9 bin, Türkiye’de 125 bindir. Biz şuan çağrı yapıyoruz. Gelin makam araçlarınızı elden çıkarın, tasarruf yapın. Devletin bütün kurumlarını eski milletvekilleriyle doldurdunuz. Çiftlik bankta vatandaşları dolandırarak ortalardan kaybolan tosuncuk bunlardan daha namusludur. Çünkü tosuncuk vatandaşlardan zorla para almadı ama bunlar insanlardan vergi diye zorla para alarak yandaşlarına dağıtıyor” diye konuştu.

“Genel Başkanımızın herkese selamlarını iletiyorum”

Ağbaba son olarak şunları söyledi; “Ülkemizin sorunlarını çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin yeni bir siyasi anlayışa ihtiyacı var. Türkiye yönetilemiyor adeta savruluyor. Yargı bağımsızlığının hakim olduğu, güçler ayrılığının uygulandığı, herkesin demokratik haklarını kullanabildiği özgür bir Türkiye’de sorunlarımızın çözülmemesi için hiçbir neden yok. Biz bunu çözeceğimize inanıyoruz. Demokrasiyi savunan herkesle el ele yürüyerek ülkemizi aydınlığa çıkaracağız. Genel Başkanımızın herkese selamlarını iletiyorum.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba basın açıklamasının ardından partiye yeni katılan vatandaşlara rozetlerini taktı.

Bakmadan Geçme