Zeve Şehitliği turizme kazandırılmalı

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER), ilimizin tarihinde çok önemli yere sahip olan, ancak bakımsız görünümde bulunan Zeve Şehitliği'nin İnanç Turizmine kazandırılması için proje hazırlanarak çalışma başlatılmasını istedi. VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Zeve Şehitliği'nin Van'a gelen ziyaretçilerin görmek istedikleri yerlerden biri olduğunu söyledi.

 Van'ın turizminin geliştirilmesi, yeni turizm alanlarının hizmete açılması, inanç turizmi için çalışma başlatan VAHATUDER Başkanı Abdullah TunçdemirZeve Şehitliği'nin inanç  ve kültür turizmi açısından önemli olduğunu, belirterek Zeve'nin daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti. 

" Zeve'nin yeni bir görünüme kavuşturulmaya ihtiyacı var"  
Son yıllarda Zeve gibi tarihi önemi olan yerlere ziyaretçilerin daha fazla ilgi gösterdiğini söyleyen Tunçdemir,  "  Gevaş İzzettin Şir Camii, Selçuklu Mezarlığı,  Halime Hatun Kümbeti, Eski, Van Şehri ve özellikle de  Zeve Şehitliği inanç ve kültür turizminde önemli yeri olan mekanlardır. Çalışma yaparak buraları turizmde ön plana çıkararak daha fazla turist çekebiliriz.  Çünkü kültür ve tarihimekanlara özel ilgisi olan gruplar var, onlar dünyayı geziyor, görüyor. Bu tür yerleri görmek üzere ilimize gelmek isteyen gruplar oluyor.  Biz geçmişte gelen kafileleri Zeve Şehitliğine götürdük. Ancak götürdüğümüz ziyaretçiler, Zeve Şehitliğinin ilgisiz, bakımsız görüntüsünden rahatsızlık duyarak tepki gösterdiler. Şehitliğe ve ruhuna yakışmayan görüntüler ziyaretçileri üzüyor rahatsızlık yaratıyor. Görüntüler terkedilmiş hissi uyandırıyor. Bu durumu ziyaretçiler biz turizmcilerle paylaşıyorlar. Sayın Valimizin talimatıyla, belediyelerin ortak çalışmasıyla Zeve  şanına yakışan görünüm kavuşturulmaya ihtiyacı var. Bu hem kültür turizm hem de Şehitlere olan vefa borcumuzdur "dedi.  

" Zeve için yeni proje hazırlanmasını istiyoruz"  
 İnsanların  Zeve gibi özellikli yerleri görmek için ülkeleri, şehirleri gezdiklerini, Van'ın bu açıdan şanslı bir şehir olduğunu söyleyen VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir şunları söyledi:  " Zeve 1915 Rus işgali ve Ermeni isyanında 7 köyden 2500 Müslüman kadın, kız, yaşlı çocuk ahalinin topluca katledildiği tarihi mekanın adıdır.  Mermit çayı kenarında  bulunan , Van şehir Merkezi'nden 18 Km uzaklıkta Tuşba ilçesi,  Bardakçı Mahallesi  sınırları içinde yer alan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Yerleşkesi yakınında  Zeve  Şehitliği Doğu'daki Çanakkale olarak da adlandırılmaktadır. Zeve isimli bu köye canlarını kurtarmak için sığınan ahali Rus birliklerinin desteklediği Ermeni çetelerince topluca şehit edilmişlerdir. Bu tarihi bir gerçektir. Her ülke, her toplum gibi bizim de şehitliklerimize, tarihi mekânlarımıza sahip çıkmamız gerekir.  VAHATUDER olarak şehitlerimizi anmamızın, o dönem yaşananları genç nesillere ve ilimize gelen ziyaretçilere anlatmamıza ihtiyaç bulunmaktadır.  Zeve aynı zamanda ilimizin eski köylerinden biridir. Orada Sultan Hacı Hamza'nın Zaviyesi yani türbesi bulunmaktadır.  "Zaviye"  ismi zaman içinde halkımızın zihin dünyasında ve dilinde Zeve" ye dönüşmüştür. Şehitlik alanında Sultan Hacı Hamza'nın türbesi de bulunmaktadır. Fakat Sultan Hacı Hamza estetikten yoksun bir türbede yatmaktadır.  Şehitlik alanı ve orada bulunan mezarlık da bakımsızdır.  Sayın Valimiz ve ilgili kurumlarımızdan Zeve Şehitlik alanı ve Hacı Şeyh Hamza için estetik bir türbesinin projelendirilerek yapılmasını istiyoruz.  Mezar alanlarının daha bakımlı ve estetik görünmesi için peyzaj çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç var. Ziyaretçilerin oturup Kur'an okuyabilecekleri, dua edebilecekleri ve 1915 tarihiyle ilgili kitap, eser okuyabilecekleri kütüphane, kafeterya, toplantı salonu, sergi alanları yapılarak Bosna Hersek benzeri mimariyle yeniden tasarlanarak inşa edilmesi Van'a değer katar.  Zeve Anıtı da yeniden tasarlanarak görkemli bir görünüme kavuşturulabilir. Ayrıca Zeve'nin aydınlatılması, yeşillendirilmesi temizlik ve bakımının sürekli yapılması gerekir. Burada dil bilen tarihi konulara, Van kültürüne vakıf olan rehberlerin görevlendirilmesi yararlı olacaktır.  Düzenlemeler yapıldığı takdirde turist guruplarından gelen taleplerden ziyade, biz turizmciler Zeve'yi gezi programlarımıza almak istiyoruz. Zeve alanına götürdüğümüz ziyaretçilere karşı mahcup olmak istemiyoruz.   Van Büyükşehir Belediyesi, Tuşba Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Zeve için ortak proje ve çalışma yapmasını bekliyoruz"

Bakmadan Geçme