Türkiye'nin de aldığı Sinovac aşısı ile ilgili Çin'den son dakika kararı

Çinli Sinovac şirketi tarafından geliştirilen 'CoronaVac' adlı koronavirüs aşısının, Çin'den 'yaygın kullanım onayı' aldığı duyuruldu. Çin devletine ait China National Pharmaceutical Group'a (Sinopharm) bağlı Pekin Enstitüsü tarafından geliştirilen Sinopharm aşısı ise, Aralık 2020'de onaylanmıştı. Böylece CoronaVac, Çin'de onay alan ikinci koronavirüs aşısı oldu.

Klinik denemeleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da yürüten aşıya, çok sayıda ülkeden "acil kullanım onayı" verilmişti. Brezilya'da aşı çalışmasını yürüten Butantan Enstitüsü, aşının orta/ağır vakalarda yüzde 78, hafif vakalarda ise yüzde 50 etkinlik oranına sahip olduğunu açıklamıştı. Bu oran Türkiye'de yüzde 91, Endonezya'da ise yüzde 65 olarak duyurulmuştu.

AŞIYA ÇİN'DE DE "ACİL KULLANIM ONAYI" VERİLDİ

Çin firması Sinovac'tan yapılan açıklamada, koronavirüsüne karşı geliştirilen "CoronaVac" adlı aşının Çin'de resmi olarak onaylandığı duyuruldu. CoronaVac'a Çin'den "yaygın kullanım onayı" geldiği belirtildi.

ÇİN'DE ONAY ALAN İKİNCİ AŞI OLDU

Çin devletine ait China National Pharmaceutical Group'a (Sinopharm) bağlı Pekin Enstitüsü tarafından geliştirilen Sinopharm aşısı ise, Aralık 2020'de onaylanmıştı. Böylece CoronaVac, Çin'de onay alan ikinci koronavirüs aşısı oldu.

SINOVAC AŞISININ 60 YAŞ ÜSTÜ VERİLERİ YAYIMLANDI

Dünyanın en saygın tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan verilere göre; CoronaVac 60 yaş ve üstü yetişkinlerde ciddi yan etkilere ve rahatsızlıklara neden olmadan bağışıklık tepkisi oluşturdu.

TOPLAM 50 MİLYON DOZ GELECEK

Türkiye, Çinli, şirketle 50 milyon doz inaktif aşı için el sıkıştı. Tamamının Türkiye'ye getirilmesiyle 25 milyon kişi aşılanmış olacak. Türkiye'ye şu ana kadar 9,5 milyon doz aşı geldi.

KAYNAK: HABER7

Bakmadan Geçme