Milletvekili Temel'den soru önergesi

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, TÜİK İl Bazlı Gelir Dağılımında son üç sırada olan illerin durumuyla ilgili yazılı cevaplandırılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığına soru önergesi verdi.

Vansesi Haber Merkezi  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2019” verilerine göre il bazında kişi başına GSYH’de 18 bin 708 TL ile Van, 17 bin 465 TL ile Şanlıurfa ve 16 bin 727 TL ile Ağrı’nın son sırlarda yer aldığını belirterek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBBM)’ne taşıdı.  

Temel, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yazılı olarak cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

 “ 4 milyonu aşkın işsiz nüfuza sahip Türkiye’nin günden güne yoksullaşması bölgesel eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri de beraberinde getirmektedir. TÜİK tarafından açıklanan “İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2019” verilerine göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’dan (GSYH) en yüksek payı %30,7 ile İstanbul almıştır. İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2019 yılında İstanbul 1 trilyon 327 milyar 452 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaşmış ve toplam GSYH'den % 30,7 pay almıştır. İstanbul'u, 395 milyar 731 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 263 milyar 38 milyon TL ve % 6,1 pay ile İzmir izlemiştir. GSYH'den en yüksek payı alan ilk beş il, 2019 yılında toplam GSYH'nin % 53,7'sini oluşturmuştur. İl bazında kişi başına GSYH’de; İstanbul 86 bin 798 TL ile ilk sırada yer alırken, onu 81 bin 228 TL ile Kocaeli ve 71 bin 27 TL ile Ankara izlemektedir. Son üç sırada ise; 18 bin 708 TL ile vekili olduğum Van, 17 bin 465 TL ile Şanlıurfa ve 16 bin 727 TL ile Ağrı yer almaktadır. Veriler incelendiğinde hem il hem de kişi başı GSYH’de kentlerin son sıralarda olduğu görülmektedir.  

Bu bağlamda; 

1) Hem il hem de kişi başı GSYH’de kentlerin son sıralarda yer almasının somut nedenlerini Bakanlığınız nasıl açıklamaktadır? Söz konusu nedenleri ortadan kaldırmak yönünde Bakanlığınızın herhangi bir planlaması var mıdır? 

2) GSYH’de Van ilinin kişi başına düşen 17 bin 465 TL geliri ile son üç sırada yer almasında, yayla ve meraların yasaklanması ve sınır ticaretinin yapılamamasının etkili olduğu açıktır. Bu yasakların kalkması yönünde iktidarın bütünlüklü politikalar geliştirmesi amacıyla Bakanlığınızın bir çalışması olacak mi? 

3) İl ve kişi bazında var olan gelir eşitsizliklerinin giderilmesi adına herhangi bir tedbir alınacak mıdır? Alınacak ise bu tedbirler nelerdir? 

4) 2002-2020 tarih aralığında Bakanlığınızca Van ilinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş ödeneklerin bakanlıklar (ilgili kurum/kuruluşlar) nezdinde dağılımı ve kullanım amaçlarına dönük verileri nelerdir? 

Bakmadan Geçme