'Otomotivde bol çeşitli ve kampanyalı 'bir yıl bekleniyor'

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, araç bulunurluğu noktasında herhangi bir kapatma veya salgının başka bir şekliyle karşılaşılmaması halinde 2020'deki sıkıntıların yaşanmayacağını belirterek, '(2021'de) Satışların aynı enerjide devam etmesi için kampanyaların ağırlıkta olduğu, satışların kampanyalarla süslendiği bir seneyi hep birlikte yaşayabiliriz. 'İkinci el araç üzerindeki o aşırı köpük gitti. İkinci elin şu anda sağlıklı bir zemine oturduğunu görüyoruz' dedi.

Şahsuvaroğlu, 2020 yılı otomotiv pazarı ve 2021 beklentilerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020 yılı başında öngörülen satış adetlerine ulaşıldığını, 2018 ve 2019'da ertelenen talebin 2020'ye yansıdığını söyledi.

 

Salgının ilk dönemlerindeki düşüşün ardından Türkiye otomotiv pazarının toparlandığını ve hızlandığını ifade eden Şahsuvaroğlu, daha sonra faizlerin artması, dövizin yükselmesi ve finansman koşullarının sıkılaşmasıyla özellikle kasım ve aralık ayında pazarın "soğuduğunu" vurguladı.

Şahsuvaroğlu, "Aslında kasım, aralık ayları da iyi gitseydi bugün 800 bin üstü adetleri konuşuyor olurduk. Ama kasım, aralık ayında gördük ki piyasa bize artık yavaş yavaş soğuyacağının işaretlerini veriyor. Ama yıl sonu pazar rakamı, en azından sektörün 2021, 2022 ve 2023 yılları için de umut vadeden bir rakam oldu." şeklinde konuştu.

"FAİZLER DÜŞÜK OLDUĞUNDA OTOMOTİV HAREKET EDİYOR"

Murat Şahsuvaroğlu, kasım ve aralık ayında piyasadaki soğumanın faizlerin yükselmesiyle ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Finansal sıkılaştırma tedbirleri açıklandı, Merkez Bankasının yeni yönetimi kredi iştahının yavaşlaması gerektiğine işaret etti. Çünkü diğer tarafta enflasyon var. Merkez Bankası faiz silahını çekti. Ama faiz silahını çektiği zaman da aslında perakende piyasasının dizine sıkmış oluyor. Yani buradaki en önemli şey, Türkiye'de maalesef faizler uygun olduğu zaman insanların otomobil alabilecek güçleri olabiliyor. Çünkü otomobil, üzerindeki vergi yükünden ötürü pahalı bir emtia. Siz bunun alım işini kolaylaştırırsanız, bunu almaya uygun hale getirirseniz, bunu hem uzun vadede hem düşük faizle sağlarsanız otomotiv hareket ediyor. Kasım ve aralıkta da işte bunun tam tersi olunca ister istemez piyasa yavaşladı."

Bakmadan Geçme