TAKVA: TARAF OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

2020 yılını değerlendiren, 2021 yılında yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Türkiye'nin en şeffaf odası olduklarını belirterek, 'Türkiye'de bütün bütçe kalemlerini en şeffaf şekilde paylaşan tek odayız. Bunu Türkiye'de hiçbir dernek, Sivil Toplum Kuruluşu yapmaz ama Van TSO bütün hesaplarını kamuoyuyla paylaşır' dedi. Doğru bildikleri, üzerinden tartıştıkları, ittifak ettikleri konularda isteyen taraf olmaya devam edeceklerini vurgulayan Takva, 'Kim bundan rahatsız olur bilemem. Cumhurbaşkanı mı, hükümet mi, bakan mı, Vali mi bunlar bizi ilgilendirmez. Dolayısıyla biz bu kentin ve üyelerimizin hak ve menfaatinin ön gördüğü talepleri, özgürce bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade etmenin, tarafı olacağımızı söylemek istiyorum' ifadelerini kullandı.

Burhan Ergin

Van TSO Başkanı Necdet Takva 2020 yılında yaptıkları çalışmalar, 2021 yılında planladıkları faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Van TSO toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Başkan Takva’nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Parin, Burak Gültepe, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu (GGK)  Başkanı Seyhan Demir, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Pınar Gülle ve Ar-Ge ve İnovasyon Birimi (ARGİB) üyeleri katıldı.

 “2020 yılında yaşanan olaylar hepimizi üzmüştür”

2020 yılında Van’da yaşanan olayların herkesi üzdüğünü kaydeden Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Pandemi sürecinde kentimizde meydana gelen bazı olaylar hepimizi derinden üzmüştür. Kentimiz özellikle mültecilerin geçiş güzergahı olduğu için burada hayatlarını kaybetmeleri, boğulmaları, donmaları kamuoyunda kentimizin algısını olumsuz şekilde ortaya koyuyor. Bununla beraber Başkale’de meydana gelen deprem, Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketi ulus ve uluslar arası basında Van’ı gündemleştirdi. Bunların tamamı şehrimizin yaşanabilir yapısını olumsuzlaşan, kamuoyunda kötü bir algı yaratan gelişmelerdi. Bizim kendimizi bu olaylardan ayrı hesaplamamız mümkün değil. Çünkü hayat bir bütündür, çığ, deprem, mültecilerle birlikte yaşıyoruz. Bunlar kentimizin 2020 yılında yaşadığı realitelerdir. Umarım ilimiz ve ülkemiz bu acıları bir daha yaşamaz” dedi.

“Bir kurumun başarısı yıllık bütçe performansıyla değerlendirilir”

Göreve geldikleri günden bu yana şeffaf bir şekilde hesap verdiklerini söyleyen Takva, ”Türkiye’nin en şeffaf örgütlerinden biriyiz. Göreve geldiğimiz günden bu yana Türkiye’de görülmeyen bir örnek davranış sergileyerek halkımıza hesap verdik. Ayrıca bütün gelir giderlerimizi internet sitemizde yayınlıyoruz. Türkiye’de bütün bütçe kalemlerini en şeffaf şekilde paylaşan tek odayız. Bunu Türkiye’de hiçbir dernek, Sivil Toplum Kuruluşu yapmaz ama Van TSO biz göreve geldikten sonra bütün hesaplarını kamuoyuyla paylaşıyor. Meslek odaları hem mevzuat gereği hem de pratik uygulamaları açısından genelde her yıl tahmini bütçe ayarlar ve buna göre de faaliyetlerini planlarlar. Bir yönetim kurulunun başarısı bütçede öngörülen gelir ve gider kalemlerindeki başarısıyla tanımlanır. İster özel sektör, ister kamu her yerde karlılık esastır. Bir yöneticinin başarısının tek ölçüsü onun sağladığı katma değerdir ve yarattığı karlılıktır. Başka bir ölçüsü yoktur. Bir kurumun başarısı yıllık bütçe performansıyla değerlendirilir. 2018 yılında tahmini gelir bütçemiz 5 milyon 980 bin lira olarak öngörülmüştü ancak 4 milyon 792 bin lira gelir elde ettik. 2018 yılı krizden çıktığımız bir dönem olduğu için gerçekleşme oranı yüzde 80.13’tür. 2019 yılında tahmini gelir bütçemizi 6 milyon 4 bin 641 lira olarak öngördük, bunun gerçekleşme oranı yüzde 87.33’tür. 2020 yılında 6 milyon 863 bin 935 liralık bir gelir elde etmeyi tahmin ettik, burada da 6 milyon 702 bin 129 lira bir gelirle bütün zamanların en iyi bütçelerinden biri gerçekleşti. Pandemiye rağmen gerçekleşme oranı yüzde 97.64’tür. Tabi burada yönetim kurulu başta olmak üzere çalışanlarımız ve meclisin hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Bu gelirin içinde sadece üyelerin ödediği aidatlar değil, kapıdaki ATM’ler ve kiracılarımızdan elde ettiğimiz bütün gelirimiz budur. Merkezi bütçe gelirimiz yoktur. Tamamı oda üyelerinin kendi imkanlarıyla oluşturdukları gelir kalemidir. 2020 yılı içinde biz bu paranın 2 milyon 811 bin 164 lira 25 kuruşunu odanın çalışanlarına ücret olarak verdik. Odanın doğalgaz, elektrik, su, odanın tamiratı gibi işlerine 1 milyon 55 bin 366 lira 62 kuruştur. Bu ödemelerimizi üyelerimiz istedikleri zaman gelip inceleyebiliyorlar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Ajansı ve diğer kurumlara 1 milyon 55 bin 117 lira 25 kuruş ödedik. Vergi ve harç gibi kalemlere de 100 bin 268 lira 94 kuruş para harcadık. 82 bin 121 lira 11 kuruluşluk bağış ve yardım gerçekleştirdik. 5 milyon 104 bin 38 lira 17 kuruşluk para harcadık. Bunu Türkiye’de açıklayacak başka bir oda yoktur. Ya hesapları kötü olduğu için söylemezler veya çok iyi olduğu için söylemezler. 2020 yılında gelir kalemlerimiz yıllık aidatlarda 2 milyon 92 bin 597 lira elde ettik. Kira gelirlerimizden 379 bin 302 lira elde ettik. Diğer iş ve işlemlerde elde ettiğimiz gelir ise 1 milyon 732 bin 914 liradır. Toplamda 4 milyon 204 bin 812 lira 53 kuruş elde ettik” diye konuştu.

“2021 yılında da aynı başarıyı devam ettirmek istiyoruz”

2020 yılında iyi bir performans göstererek başarı elde ettiklerini belirten Takva, “2020 yılında istatistiklere baktığımızda herkesin kapalı olduğu, kendi içine kapandığı bir zamanda, Van Ticaret ve Sanayi Odası hiçbir üyesinin hizmetinden iğne ucu kadar bir zafiyet yaşamadı. Bunu gururla ifade etmek istiyorum. Bu rakamların gerçekleşmesinde Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurulduğu 1962 yılından bu yana tüm zamanların en iyi bütçesini gerçekleştirmiş olmasından dolayı, başta yönetim kurulu üyelerimiz, meclis üyelerimiz ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. 2011 depremi aslında Van’ın tarihinde önemlidir. Ekonomik, kültürel, sosyal her açıdan kırılma noktasıdır. Deprem öncesi ve sonrası Van’ı, nicel ve nitel olarak değerlendirmek mümkündür. Depremin olumsuz etkilerini hala yaşıyor ve tartışıyoruz. TOKİ ödemeleri alınmamalıdır yada uzatılmalıdır. Biz Van TSO olarak depremden ilimizi ekonomik açıdan rahatlatacak birçok talep ortaya koyduk. Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de yaşamış olduğumuz pandemi kısıtlamalarının hayatımızda yaratmış olduğu ikinci bir kırılma dalgasıdır. Şehri değerlendirirken mutlaka söz sahibi olan aktörler mutlaka bu değerlendirmeyi ve ayrımı da yapacaklardır. Pandemi sürecini yaşarken, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın performansını, başarısını ya da başarısızlığını kamuoyu ile paylaşmanın bir vicdanı sorumluluk olduğunu ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla başarılı bir süreç geçirilmiştir. 2021 yılında da aynı başarıyı devam ettirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

“Van’ın ve üyelerin hak ve menfaatlerini her zaman korudum”

Göreve geldiği günden bu yana ilin ve üyelerinin hak ve menfaatlerini her zaman koruduğunu kaydeden Takva, “Van TSO kurulduğu günden bu yana sürekli gelişen, büyüyen, kendini çok daha etkin bir şekilde ifade edebilen ama aynı zamanda şehrinin de hak ve menfaatlerini korumak üzere, etkin bir lobi kuruluş olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Haklı ve faydalı eleştirileri asla kulak ardı etmedik. Eğer memleketimize faydalı olacaksa önerileri hayata geçirmek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ettik. Doğru bildiğimiz, üzerinde tartıştığımız, ittifak ettiğimiz konularda isteyen taraf olmaya devam edeceğiz. Kim bundan rahatsız olur bilemem. Cumhurbaşkanı mı, hükümet mi, bakan mı, Vali mi bunlar bizi ilgilendirmez. Dolayısıyla biz bu kentin ve üyelerimizin hak ve menfaatinin ön gördüğü talepleri, özgürce bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade etmenin, tarafı olacağımızı söylemek istiyorum” dedi.

 2021 yılı çalışmaları

10 kalemde 2021 hedeflerini açıklayan Necdet Takva, 2021 yılında umarım pandemi sona erer ve hayat normale döner. Pandemiye rağmen biz Van TSO olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2021 yılında İran Konsolosluğunun ilimizde faaliyet göstermesi, Türk-İran Ticaret Odası’nın ilimizde kurulması, İranlı vatandaşların ilimizde mülk edinmelerini sağlamaya yönelik girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Kapıköy Gümrük Müdürlüğü’ne İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi, İran Nanoteknoloji İnovasyon Konseyi ile ortak çalışmalar yürütülmesi ve Türkiye-İran ortak OSB kurulması yönünde çalışmalar yapacağız” dedi.

Van Gölü’nü korumak için gerekli çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Takva, “Vangölü Koruma Kanunun hayata geçirilmesi için farkındalık çalışmalarına devam edeceğiz. Van Denizi’nin turizm potansiyelinin etkin kullanılması ve korunmasını sağlayacak proje ve faaliyetler yürüteceğiz. Van Gölü’nün korunması ve bu konuda bilinçlendirme amacıyla eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Van Gölü temizliğine dikkat çekmek amacı ile etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Çalışmalarımızı hayata geçirmek için her türlü çabayı sarf edeceğiz”

Van TSO Başkanı Takva son olarak şunları söyledi; “İlimizde lojistik merkez kurulması, DAİB Genel Sekreterliğinin ilimize alınması, hafif raylı hat taşımacılık sisteminin hayata geçirilmesi, Başkale Gelincik Sınır Kapısının açılması, SRC Sınav merkezinin ilimize alınması, Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı Projesinin hayata geçirilmesi, üyelerimize finansman desteği sağlanması yönünde girişimlerde bulunulması ve Van-Şırnak Karayolu Projesinin tamamlanması için gerekli görüşmelere devam edeceğiz. Yeni teknolojilerin ilimizdeki üretim alanlarına entegrasyonu için yurt dışı yerinde inceleme ziyaretleri düzenleyeceğiz. Azerbaycan, Irak ve Gürcistan ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapacağız. Yurtdışı işbirliklerinin arttırılmasına yönelik uluslararası sektör buluşmaları düzenleyeceğiz. E-Ticaret sitesi, ticaret haritası, dijital arşiv kuracağız. Ayrıca sanal fuar düzenlenme konusunda çalışma yapacağız. TDİ OSB Projesinin yatırım planına alınması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Jeotermal OSB ve Tekstil OSB’nin kurulması noktasında girişimlerde bulunacağız. Ar-Ge ve İnovasyon Birimi tarafından Pandeminin ilimize etkilerine yönelik araştırma yapacağız. 15 Eylül Dünya Temizlik Günü kutlamaları çerçevesinde ilimizdeki tüm kurum, kuruluş ve vatandaşların katılımıyla farkındalık çalışması yapıyoruz. Kök hücre ve kan bağışı kampanyası düzenliyoruz. Sosyal Destek Merkezi kuracağız. Covid-19 ile ilgili fotoğraf yarışması düzenleyeceğiz.  Dijital dönüşüm ve kriz yönetimi eğitimleri vereceğiz. Meslek edindirme kursları açacağız. Van TSO kütüphanesi kuracağız. Ekonomi Akademisi ve Sürekli Eğitim Merkezi kurulması yönünde çalışmalar yapacağız. 6 Haziran 2021 tarihinde Van Kahvaltı günü düzenlemeyi hedefliyoruz.  Van Shopping Festi tekrar yapmak için çaba göstereceğiz.”

Bakmadan Geçme