Murat Said Yaşar'ın gurbeti

Saz ve söz ustası Murat Said Yaşar’ı tanıyanlar, bilenler biliyor.  

Bilmeyenler için ben özetle tanıtmak istiyorum.  

Murat Bey’in yaşamının büyük bir bölümü Balıkesir’in güzel ilçelerinin birinde geçmiş.  

Göçüp gittikleri o yerlerde kendi saygın aile işlerinde çalışırken hep yüreğinin bir yerlerinde yabancılık duygusu yaşamış.  

Ömrünün elli yılını devirdikten sonra günün birinde kendisi gibi Vanlı olan eşine bir gün  “Van’a dönelim mi?” diye sormuş. Eşinden  “evet” yanıtını alınca hiç durmamış, duraksamamış harekete geçerek ata baba toprağına, akrabalarına, dostlarına ve arkadaşlarına kavuşmuş.  

Şimdiden on bir yıl olmuş Van’a döneli.  

Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle “Kendimi buldum, kendime geldim” diyor.  

“Taşıyla, toprağıyla frekansımın uyuştuğu memleketimde huzur buldum” diyor. “Van Gölü’nün kendisiyle, sahillerindeki çakıllarıyla, kentin caddeleriyle, sokaklarıyla, kalesiyle, insanlarıyla her Vanlı gibi benim de frekansım uyuşuyor; kendime geliyorum. Başka yerlerde yabancıydım, uyuşmadı” diyor.  

Bu şehirde köklerimi, çevremi, samimiyeti, hoşgörüyü, anlayışı yeniden buldum diyor.  

Diyor ve bizim de içinde yaşamakta olduğumuz ortamla frekanslarımızın uyuşmakta olduğunu hatırlatıyor.  

 Babası Van Erkek Sanat Lisesi ilk mezunlarından olan Murat Bey sahibi olduğu Van Sabun Evi’nde çeşit çeşit sabunlar üreten ama müzikle beslenen Van sevdalısıdır. Tarihi bir ürünü, Van Gölü’nün suyundan yararlanılarak yapılan ve sağlığa yararlı olan özel sabunun üretimini de uzun yıllardan sonra o gerçekleştiriyor. Ürettiği doğal sabunlara yurt içinden ve yurt dışından büyük ilgi var.  

Çok güzel ud, cümbüş çalıyor. Çok güzel şarkılar, türküler söylüyor. Van, Kerkük, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa türkülerini dinlerken mest oluyorsunuz.  Türkülerle sizi Anadolu’nun dört bir yanına götürüyor. Kâh keyifleniyorsunuz kah dertleniyorsunuz.  Anlayacağınız sizi sazı ve sözüyle halden hale bırakıyor.  

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme