Van'ın iktisadi hayatında yarım kalan girişim Van Milli İktisat Bankası

Yörenin kalkmasını hızlandırmak üzere 50 bin lira sermayeli Van'da Milli İktisat Bankası Türk Anonim Şirketi'nin kurulması kararlaştırılmıştı.

Birinci Dünya Savaşı yılları, Osmanlı’nın doğu bölgesi için tartışmasız en hareketli ve en karmaşık zamanları olarak tarihe geçmiştir. Bu tarihi süreçte Rusya ve Avrupalı devletlerin desteklediği Ermeniler 1915’te isyan ederek Van’ı yakıp yıkmış,  30 bin Vanlıyı katletmiş Ruslar da  20 Mayıs 1915’te Van'ı işgal etmiştir.

Yakılıp yıkılan Van, hafızasıyla birlikte ekonomik, kültürel, sosyal birikimini  ve geleceğini kaybederek bugün eski Van’dan  geriye  harabe şehir kalmıştır. Canlarını kurtarmak için 1915’te Anadolu’nun çeşitli kentlerine muhacir olmak zorunda kalarak dağılan ve  hayatta kalan çok az sayıdaki Vanlı Kurtuluş savaşı sonunda şehre dönebilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşadığı yıkımın etkisini uzun süre üzerinden atamayan Van’da 1927 yılındaki nüfusu sadece 6.981 kişiydi. Yaralı şehrimizin nüfusu 10.000 rakamına ancak 1940’ta ulaşmıştır. Van 1950 yılına kadar nüfus, ekonomik, sosyal ve kültürel problem yaşamaya devam etmiştir.

Çeşitli isyanlar ve Birinci Dünya Savaşı sonucunda ağır tahribatlara, kayıplara uğrayan, derin acılar yaşayan Van, çok büyük ölçüde birikimini ve gücünü de kaybederek ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmişlik bakımdan diğer şehirlerden çok gerilere düşmüştür. Van’ın bugün yaşadığı tüm sorunların kaynağını 1915 Ermeni isyanı ve Rus işgali oluşturmaktadir. O nedenle 1915 Van için bir milattır. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme