Koronavirüs kepenk indirtti cami kapattı

İçişleri Bakanlığı'nın, 81 İl Valiliğine gönderdiği 'Koronavirüs Tedbirleri' konulu ek genelge sonrası Van'da sinema, kafeterya, kahvehane gibi yerler koronavirüs önlemleri kapsamında geçici süreyle kapandı. İşyerlerinin kepenk indirmesinin ardından sokakların boş kalması dikkat çekti.

Burhan Ergin

 

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen korona virüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla Türkiye'de yeni önlemler alınmaya başlandı. Bu kapsamda önceki gün İçişleri Bakanlığı kararıyla Türkiye'de kafeteryalar, sinemalar ve kahvehaneler koronavirüs tedbirleri çerçevesinde kapatıldı.

İŞYERLERİNE KİLİT VURULDU

İçişleri Bakanlığı'nın, 81 il valiliğine gönderdiği 'Korona Virüs' konulu ek bir genelge sonrası Van’da sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri faaliyetlerini geçici bir süreliğine önceki gün saat 24.00 itibariyle durdurdu.

CADDELER KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Müşterilerini boşaltarak ışıklarını söndüren işyerleri temizlik ve elektrik şalterlerini indirip kapılarını kapattı. İş yeri sahipleri ve çalışanların hüzün içinde terk ettiği iş yerlerinin kapanmasıyla Van’ın insan ve araç yoğunluğu bakımından en hareketli, geceleri ışıl ışıl olan İkinisan, Cumhuriyet, İskele, Maraş Caddesi ile Kültür, Şemsiyeli sokakları, Van AVM, Park AVM ve diğer işyerlerinin bulunduğu caddeler karanlığın ardından sessizliğe gömüldü. Sessizlik gün boyu devam etti.

“ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYACAĞIZ”

Van'da 450'ye yakın kafeterya restoran benzeri iş yerinin olduğunu belirten esnaflar,"Kürsel bir salgın olan koronavirüs ile ilgili ülkemizde önlemler alınıyor.  İnsan sağlığı herşeyden önemlidir. Bizlerde vatandaş olarak bilinçli hareket ederek devletimizin, yetkililerin aldığı önlemlere titizlikle uyacağız. Bu süreçte bütün vatandaşlar olarak sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Küresel ve ulusal mücadelede üzerimize düşen tüm sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız. Alınan tedbirler doğrudur, gereklidir. Ancak ülkemiz ve milletimiz güçlüdür bu sorunu hep birlikte aşacağız. İş yerlerimizde onlarca insan istihdam ediliyor, vergi veriyoruz, katma değer sağlıyoruz. Kredi borçlarımız var. Devletimizin virüs salgını nedeniyle kapanan iş yerlerinin sorunları ve sıkıntılarını çözeceğine yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandılar.

ESNAFLAR YARDIM VE DESTEK BEKLİYOR

Esnaflar ve vatandaşlar salgın nedeniyle alınan önlemler kapsamında ortaya çıkan görüntünün üzücü, ürkütücü olduğunu belirterek "Devletimizin işyerleri açılıncaya kadar kiraların alınmamak kaydıyla dondurulmasını; vergi, elektrik, su, doğalgaz, sigorta, kredi gibi ödemelerde de yardımcı olmasını istiyoruz.  Sorunu el ele birlikte göğüsleyerek kürsel belayı ülkemizden uzaklaştırmak zorundayız” dediler. 

CAMİLER CEMATE KAPATILDI

Diyanet İşleri Başkanlığınca koronavirüs nedeniyle alınan tedbir kararları kapsamında vakit namazları ve Cuma namazlarının cemaatle kılınmaması kararı sonrası Van’da da camiler cemaat ve Cuma namazına kapatıldı. Camilerin girişine bilgilendirici yazılar asıldı. Asılan yazılarda “Saygıdeğer halkımızın dikkatine! Salgın hastalık riski sona erinceye kadar camilerimizde cemaatle vakit namazları ve Cuma namazları kılınmayacaktır. Lütfen namazlarınızı evlerinizde kılınız. Prof. Dr. Ali Erbaş Diyanet İşleri Başkanı” ifadesi yer aldı.

KENTTE SESSİZLİK HÂKİM

Türkiye genelinde başlayan yasaklar Van’da da uygulanmaya başlandı. Yasaklar ve uyarılarla birlikte vatandaşların toplu ulaşım araçlarına, binmedikleri, yaşlıların ve işi olmayanların dışarıya çıkmadıkları, kalabalık halinde bulunmadıkları ve konuşurken mesafeyi koruyarak temasta bulunmadıkları gözlendi. İnsan yoğunluğuyla beraber araç trafiğinin de azaldığı kentte birçok insan erken saatlerde evine çekildi. Sessiz ve hüzünlü bir havanın hakim olduğu kentte hayat durdu. Bu arada bazı vatandaşların ihtiyacının üzerinde gıda maddesi alışverişi yapması dikkat çekti.

Bakmadan Geçme