Bize düşen görev

Halk sağlığı alanında Türkiye'nin çok uzun yıllara dayanan kurumsal deneyim ve birikimi var. Önleyici sağlık hizmetleri geçmişte Sağlık Ocağı bugün Aile Hekimi sistemiyle verilmektedir.

Dünyanın, ülkemizin gündemi koronavirüs.

 

Önce insanlık alanında sicili temiz olmayan ABD’den virüsle ilgili tatbikat bilgisini aktarayım.

 

Çin’den çıkarak Avrupa’ya yayılarak dünyayı tehdit eden  koronavirüs salgını öncesi 18 Ekim 2019'da New York'ta bir 'tatbikat' (Asker birliklerini savaşa hazırlamak amacıyla, arazi üzerinde yapılan geniş ölçüde savaş denemesi, manevra TDK) yapılıyor.

 

Tatbikat senaryosunda Brezilya'daki bir domuz çiftliğinde başlayan koronavirüs salgını, önce yavaşça Güney Amerika'daki büyük şehirlere yayılıyor ardından havayolu taşımacılığı aracılığıyla Portekiz, ABD ve Çin'e yayılıyor. İlk 1 yıl boyunca aşı bulunamayan senaryo 18 ayın sonunda 65 milyon kişinin öldüğü bir felaket şeklinde sonlanıyor. 

 

Tatbikat pandemik simülasyonu (Bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklar üzerine taklit, benzer çalışma), Çin'in Wuhan bölgesinde ilk hastalık vakasının bildirilmesinden yaklaşık altı hafta önce yapılıyor.  Tatbikattan 6 ay sonra 125'ten fazla ülkeye yayılan koronavirüs salgını pandemiye dönüşüyor. Tatbikatın koronavirüs salgınından aylar önce yapılmış olması şüpheyle karşılanıyor. Bu gelişme akıllarda soru işareti yaratıyor.

 

Bugüne kadar 4 bin 300’den fazla insanın ölümüne, 121 binden fazla insanın karantina altına alınmasına neden olan koronavirüs salgını önceki gün Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi.  ABD’nin tatbikat senaryosu adım adım  gerçekleşiyor gibi.

 

Ortada bir it oyunu  dönüyor ama ne olduğunu bilemiyoruz.

 

Koronavirüsünün yeni bir şey olmadığını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, “Şimdiye kadar 6 tane koronavirüsü var yedinci 19 oldu. Senelerdir birlikte yaşıyoruz. CDC raporuna göre ocak ayına kadar 15 milyon kişi grip olmuş Amerika'da. Bunun 140 bini hastaneye yatmış ve 18 Ocak’a kadar 8 bin 200 kişisi vefat etmiş. Neden bunlar söylenmiyor da korona söyleniyor? Dünyada her sene bu kadar kişi ölüyor zaten.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme