Deprem Elazığ ve Malatya'yı vurdu: Geçmiş Olsun

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde meydana gelen, Malatya'da da etkili olan depremde Elazığ'da 35, Malatya'da 4 kişi yaşamını yitirdi, bin 607 kişi de yaralandı. Van'da AFAD, UMKE, belediyeler, kurumlar ve sivil toplum kuruluşları deprem bölgesine yardıma koştular. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Elazığ'daki depremde evi sağlam olmayanlara kira yardımının hemen, depremden etkilenen, yaralanan, hayatını kaybeden ve maddi hasarlı olarak dışarıda kalan ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakit yardımının bugün yapılacağını açıkladı.

Vansesi Haber Merkezi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ'da yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 39, yaralı kişi sayısının ise bin 607'ye ulaştığını, şu ana kadar 45 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığını bildirdi. Van'ın 82 yıllık ilk gazetesi olarak Elazığ ve Malatya'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

TÜRKİYE YARDIMA KOŞTU

Cuma günü Elazığ'da yerin 8 kilometre derinliğinde 6.8 büyüklüğünde meydana gelen 30 saniye süren deprem Suriye'den Karadeniz Bölgesi'ne çok geniş alanda hissedildi. Deprem nedeniyle bölgeye, Van'ın da yer aldığı Türkiye'nin dört bir yanındaki il ve ilçelerden AFAD, Türk Kızılayı, UMKE, belediyeler tarafından itfaiye, sağlık ekipleri ile yardım malzemeleri gönderildi. Deprem sonrası Elazığ Havaalanı'nın çalışır durumda olduğu, haberleşme, elektrik ve doğalgaz altyapılarında herhangi bir sorun bulunmadığı kaydedildi.

505 ARTÇI DEPREM KAYDEDİLDİ

AFAD, depremde 76 binanın yıkıldığını ve 645 binada ağır, 541 binada da orta ve az hasar bulunduğunu açıkladı. Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin merkez üssünün Elazığ Sivrice'ye 10.4 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 6.8 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.5 olarak, derinliğini ise 5 kilometre olarak revize etti. 25 Ocak 21.12'ye kadar geçen zamanda, büyüklükleri 1,0 ile 5,1 arasında değişen 505 artçı deprem kaydedilmiştir" ifadelerine yer verildi.

AFAD yetkilileri, afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği konusunda yurttaşları uyardı. Elazığ depreminde yıkılan Sürsürü Mahallesi'ndeki binanın enkazında kaldığı belirtilen 9 kişiden 3'ünün, 38 saat sonra cansız bedenine ulaşıldı.

KÖY YIKILDI

Kış aylarında hayvancılıkla uğraşan 10 ailenin yaşadığı Elazığ'a bağlı Çevrimtaş Köyü deprem nedeniyle yıkıldı. Köyde 2 kişi yaşamını yitirirken 4 kişi de yaralandı.

ADIYAMAN CEZAEVİ BOŞALTILDI

Depremde kısmi çatlaklar meydana gelen Adıyaman Cezaevi boşaltıldı.  Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı, "Kısmi çatlaklar oluşan Adıyaman Cezaevi'ndeki 814 hükümlü ve tutuklu Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'a nakledilmeye başlandı" denildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'daki tesislerini vatandaşların kullanımına açtı.

GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonundan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı İmran Han, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Lior Haiat, İtalya Dışişleri Bakanlığının, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Azerbaycan, Bulgaristan ve Katar Dışişleri Bakanları, Eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ve Litvanya, Endonezya ve Slovenya  başata olmak üzere çok sayıda devlet ve hükümet başkanı geçmiş olsun mesaj yayınladı.

NAKİT VE KİRA YARDIMI VERİLECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, "4 büyüklüğünün üzerinde 20 artçı deprem meydana geldi. O saatten bu saate kadar 678 artçı deprem meydana geldi. Artçı depremler devam ediyor" dedi.

Soylu, "Artçı depremler devam ettikçe vatandaşımızın endişe duyması normaldir, bu konudaki ihtiyaçların giderilmesi de bizim temel görevimizdir." diye konuştu.

"6 BİN 455 ÇADIR KURULDU"

İçişleri Bakanı Soylu, "Bölgeye şu ana kadar 10 binin üzerinde çadır sevk ettik. 6 bin 455 çadırın da kurulumunu hem Malatya hem de Elazığ'da sağladık" dedi. Deprem bölgesine iletilmek istenen yardımlarla ilgili Soylu, "Türkiye'den şöyle bir talebimiz var; AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin" ifadelerini kullandı.

"HASARLI, AZ HASARLI BÜTÜN BİNALAR TARANACAK"

Soylu, "Elazığ'ın içerisinde, Pötürge, Sivrice, Doğanyol ve Maden'de hasarlı, az hasarlı bütün binalar, Bakanlığımız tarafından taranacaktır" dedi.

"EVİ SAĞLAM OLMAYANA KİRA YARDIMINI HEMEN VERECEĞİZ"

Elazığ'daki depremde evleri kullanılacak durumda olmayanlarla ilgili Bakan Soylu, "Evi sağlam olmayana kira yardımını hemen vereceğiz" açıklaması yaptı.

"NAKİT YARDIMLAR BUGÜN İTİBARİYLE VERİLECEK"

İçişleri Bakanı Soylu, "Depremden etkilenen, yaralanan, hayatını kaybeden ve maddi hasarlı olarak dışarıda kalan ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakit yardımı yarın (bugün) sabah itibariyle kaymakamlıklarımız marifetiyle valiliklerimiz koordinasyonunda sağlanacaktır." dedi.

Deprem bölgesiyle  açıklamalarda bulunan  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hastanelerimizde tedavileri devam eden yaralılarımızın sayısı 104'e kadar düştü" açıklaması yaptı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM: 31 YIKIK, 249 AĞIR HASARLI BİNA TESPİT ETTİK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Elazığ merkez ve Sivrice ilçesinde 31 yıkık, 249 ağır hasarlı, 56 orta hasarlı 349 da az hasarlı bina tespit ettik" diye konuştu. Bakan Kurum, "Depremden etkilenen 58 yerel yönetimden 52'sindeki altyapı tesislerinde herhangi bir zarar söz konusu değildir" dedi.

Kurum, "500'ü aşkın ekiple sahada çalışmalarımızı başlattık. Elazığ ve Malatya'da hasar tespit çalışmalarını süratle yürütüyoruz" açıklaması yaptı.

İBB ELAZIĞ'DA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ekipleri Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle harekete geçti. AFAD'da koordinasyon toplantısına katılan Başkan Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla Elazığ'a 158 personel ve 23 araçtan oluşan arama kurtarma ve yardım ekibi gönderildi.

DİYARBAKIR SURLARI HASAR GÖRDÜ

Diyarbakır Mimarlar Odası, Elazığ'da gerçekleşen depremde tarihi Diyarbakır surlarında lokal hasarlar oluştuğu bildirdi.

BUGÜN, BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE OLMA GÜNÜDÜR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sosyal medyada panik havası yaratanlara tahkikat yapacağız" dedi ve şu ifadeleri kullandı: "Bu konunun siyasetle ilgili değerlendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu söylemek istiyorum. Biz zor günümüzde birlik olmak zorundayız. Özellikle iki meseleye dikkat çekmek isterim. Başka deprem fotoğraflarını göstererek, sosyal medyada bir panik havası oluşturmaya çalışanlar, 'Şu anda Elazığ yanıyor' diye başlık atmaya çalışanlara hem sitem ediyorum hem de bu konuda gerekli tahkikatı yapacağımızı da buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. İkincisi de meseleyi siyasallaştırıp Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak elbette belki bu saatte yapılabilecek insanlık dışı bir yaklaşımdır. Bunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Bugün, birlik ve beraberlik için olma günüdür"

Elazığ Belediyesi, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda yurttaşların şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamaları çağrısı yaptı "Acil müdahale araçları trafik yoğunluğu sebebiyle çalışamamaktadır. Tüm vatandaşlarımızın şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önemle rica ederiz" ifadelerini kullandı.

39 AFAD İL MÜDÜRLÜĞÜ DEPREM BÖLGESİNDE

AFAD, bölgede yürütülen faaliyetlerle ilgili yaptığı açıklamada: "39 AFAD İl Müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden, toplamda 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 13 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır. Acil ihtiyaçlar nedeniyle beslenme, enerji, haberleşme ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 110 personel ve 36 araç bölgeye yönlendirilmiştir. AFAD Adana, Ankara, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin, Muş ve Sivas lojistik depolarından bölgeye, 97 tır ile 4 bin 296 çadır, 5 bin 406 yatak ve 10 bin 460 battaniye sevk edilmiştir."

ARAMA KURTARMA SÜRÜYOR

Elazığ'da deprem enkazı altında sağ kalan vatandaşları arama kurtarma ve depremzedeleri barındırma çalışmaları devam ederken depremde hayatını kaybedenler de gözyaşları içinde toprağa veriliyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme