Van'da yeni bir deprem olabilir

Elazığ merkezli depremden bir gün önce depremle ilgili açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Özel Kalem Müdürü Doktor Ali Kılıçer, 'Erçek Gölü'nün kuzeyinde ciddi bir enerji birikimi var. Yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıyayız' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

 

Elazığ- Malatya’da can kayıplarına neden olan depreminden bir gün önce Van-Şişli Öğretmenevi'nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek deprem üzerine sohbet eden Van YYÜ Özel Kalem Müdürü Doktor Ali Kılıçer, Van ve çevresinde meydana gelebilecek depremler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

“Bu ülkenin birinci önceliği afet yönetimidir”

Afet’in sağlıklı yaşamın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söyleyen  Van YYÜ Özel Kalem Müdürü Doktor Ali Kılıçer, “Bölgemiz bir afet bölgesi çok fazla görmediğimiz ama işin içine girdiğiniz zaman insanları korkutacak rakamlar var depremle ilgili. Bu ülkenin birinci önceliği afet yönetimidir, hepimizin doğduğu anda ölünceye kadar koruduğumuz tek bir şey var oda yaşamımızdır. Sağlıklı olmak isteriz, kilo verir rejim yaparız sağlıklı beslenmeye çalışırız, sağlıklı ve uzun yaşayabilmek için, Afet bizim bu sağlıklı yaşamın önünde ki en büyük engellerden biri. Bu konuyu gündeme getirdiğimiz zaman, bazı iktisatçılar bana şunu söylüyor ‘Sen Vali beyin özel kalem müdürlüğünü yaptın, akademisyen oldun ama neden bu kadar cahilsin diye’ neden diye soruyorum ‘Dünyanın en önemli önceliği ekonomidir’ diyorlar, ölümden ölüme fark var, ölümler arasında en acı olanı afette can vermektir” dedi.

“Depremlerin yüzde 60’ı bizim bölgemizde can kaybına yol açmış”

Türkiye’de yaşanan depremlerin yüzde 60’ının bölgemizde can kaybına yol açtığına işaret eden Dr. Kılıçer, “Depreme istatistik rakamlarla baktığınız zaman Türkiye sadece deprem açısından dünyada en çok deprem gören ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor çok korkunç bir rakam. Cumhuriyet tarihi boyunca 1900 yılları başından bu güne kadar depremde kaybettiğimiz kişi sayısı 94 bin 81 kişi, Türkiye’de her zaman resmi rakamları ikiyle çarpmak lazım. Bu güne kadar 150 bin kişiyi sadece yaşanan depremlerde kaybetmişiz. 150 bin kişinin etkilediği kişi sayısı AFAD istatistiklerine göre 16 milyon kişidir. Türkiye’de cumhuriyet tarihi boyunca can ve mal kaybına yol açan deprem sayısı 247, bunun 89 tanesi doğu Anadolu’da gerçekleşmiş, bu 89 depremden 50 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de yaşanan depremlerin yüzde 60’ı bizim bölgemizde can kaybına yol açmış” ifadelerinde bulundu.

“Erçek’in kuzeyinde ciddi bir enerji birikimi var”

Van’da deprem selinin hala bitmediğini ve devam edeceğini, yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Dr. Kılıçer, “TRB2 bölgesine baktığımız zaman, Van, Muş, Bitlis, Hakkari. İstanbul’da deprem oldu en çok hasar alan düzce oldu, TRB2 bölgesinde yaşanan depremler Van’ı etkiler. Bu şekilde deprem konusunu ele aldığımız zaman bizim bölgemizde ölen kişi sayısı 10 bin beş yüz kişidir. Bugün baktığımız zaman evlerimizde deprem çantası bulunuyor mu hayır, toplanma alanlarını kimse bilmiyor, Erçek’in kuzeyinde ciddi bir enerji birikimi var, bu bugünde, yarında, bir yıl sonra da olabilir Van’da deprem seli hala bitmedi ve devam edecek, yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıyayız” dedi.

 

“Askerlere afet eğitimi verilmeli”

Van’da asker sayısının 50 bin civarında olduğunu, askerlere afet eğitimi verilmesi gerektiğini belirten Dr.Kılıçer, “Deprem anında en önemli olan deprem yaşayan kişinin ailesinin orada olmamasıdır. Deprem anına bizler önce ailemize ve sevdiklerimize koşuyoruz, gözümüzün önünde biri düşmüş ve yardım istiyor olsa bile o anki psikolojik düşünceyle ailemize koşarız. Dünya üzerinden yaşanan depremlerde ne fazla cankurtaran vatandaşlardır, AFAD ekipleri yüzde üçünü kurtara biliyor, vatandaş ise yüzde 97 kurtarıyor. Van’da asker sayısı 50 bin civarında, 50 bin tane anne ve babası burada olmayan ve kafası rahat olan adam var. Yarından itibaren askerlere afet eğitimi verilmeli, bundan 10 yıl sonra bu ülkede milyonlarca insan afet uzmanı olarak yetişecek. Bir deprem anında AFAD ekiplerine gerek kalmadan eğitim alan askerlerimizin müdahalesi ile birçok canı kurtara biliriz” şeklinde konuştu.

“Van’da hiç kimse deprem toplanma alanı nerededir bilmiyor”

Deprem farkındalığı oluşturulması gerektiğini sözlerine ekleyen Dr Kılıçer: “Türkiye genelinde deprem haritası üzerinde 59 il yer alıyor,59 ilde yaşayan 59 milyon 50 bin 380 kişi deprem riski altında, Türkiye’de yapı stokunun yüzde 76’sı kaçak, istatistikleri üst üste bırakıp hesaplama yaptığınız zaman korkunç bir tablo çıkıyor. Hem kamunun, hem de vatandaşın bu işin içerisinde olarak depremlerle ilgili tedbirleri geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle ilimizde afet sakınım planı uygulamamız gerekiyor,  kamu kurumlarında ki arkadaşlar politika üretir, mevcut durumu tespit eder, daha sonra kurumlar arası iş birliği içinde mikro bölgeleme haritaları yapılır, bunun üzerinden depremle ilgili çalışmalar yapılır. Okullarımızda 'deprem toplanma alanları neresidir' şeklinde sorular sorulmalı vatandaşları bilinçlendirmeli bu durumda. Şuan Van’da hiç kimse deprem toplanma alanı nerededir bilmiyor ama E devlet üzerinden de bakabiliyoruz, sadece E devlette deprem toplanma alanı nerde dediğiniz zaman size alanın nerede olduğunu söylüyor. Bir planımız yok, deprem çantamız yok varsa da içinde ne var ne olmalı bunları vatandaşa iletmeliyiz, kentte bir deprem farkındalığı oluşturmalıyız” dedi.

 

Bakmadan Geçme