PROMOSYONDA ACELE ETMEYİN

Bazı bankaların kendi belirledikleri orana göre erken promosyon ödemesi yapmaya başladıklarına dikkat çeken Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, 'Promosyon oranları şubat ayında netleşecek, o nedenle emeklilerimizin acele etmemeleri kendi yararlarına olur' dedi.

Hacı Yılmaz

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Bankalar Birliği, emeklilerin aylıkları karşılığında bankalardan aldığı yeni promosyon miktarlarını şubat ayında belirleyecek. 13 milyon emekliyi ilgilendiren görüşmeler SGK ile Türkiye Bankalar Birliği arasında gelecek ay başlayacak. Müzakereler sonucunda emeklilerin aylıkları karşılığında alacakları yeni promosyon miktarları belirlenerek açıklanacak.

 

Bazı bankaların emekli maaşı alan müşterilerinin hesaplarına zamanından önce 3 yıllık promosyon bedeli olarak 450 lira yatırması dikkat çekti. Promosyonla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, promosyon için emeklilere acele etmemeleri uyarısında bulundu.

 

"Birçok emeklinin sözleşmesi şubat ayında sona erecek"

SGK ile bankalar arasında 2017'de imzalanan protokolle ilk defa toplu olarak başlatılan emeklilere banka promosyonu uygulamasında 3 yıl geride kaldı. 3 yıllığına 1000 lira aylık alanlara 300, 1000 ile 2 bin lira arasında aylık alanlara 375, 2 bin lira üzeri aylık alanlara ise 450 lira olarak uygulanan banka promosyonunda birçok emeklinin sözleşme süresi şubat ayı itibarıyla sona erecek. Buna göre bazı bankalar yeni uygulanacak promosyon oranları daha belli olmamasına rağmen emekli maaşı alan müşterilerinin hesaplarına promosyon bedelini yatırarak müşterilerinin adeta daha yüksek promosyon alabilecekleri bankalara gitmelerini engellemeye çalıştıklarını söylediler.

 

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, "Emeklilere 2020-2022 yılları arasında Promosyonların çalışanlarla eşit seviyede olması emeğin dünyasında adalet sağlayacaktır. Farklı uygulamalar hep adaletsizlik getirmiştir. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu ile Bankalar Birliğinin emekli temsilcilerinin de görüşünü almalarının daha uygun olacağı kanısındayız" dedi.

 

"Acele etmeyin"

Gazetemiz aracılığıyla emeklilere uyarılarda bulunan Başkan Şahin, "Bazı bankaların hesaplara promosyon bedellerini yatırdıklarını duyuyoruz. Emekliler özendirilme konusunda sakın acele etmesin. Yatırılan bedeller çekilmesin. Çünkü oranlar şubat ayında belli olacak. Derneğimizle irtibat halinde olmalarını, bankaların sunmuş olduğu hizmetleri bize danışmadan kabul etmemelerini istiyoruz. Zaten genel merkezimiz bu konuda bir karar aldı. Hem Bankalar Birliği ile hem de Sosyal Güvenlik Kurumu ile promosyonların çalışanlarla aynı seviyeye getirilmesi konusunda taleplerimiz var. Emeklilerimizin bu konuda acele etmemesi kendi menfaatlerinedir. Bizlerde 2017 yılında promosyon imzalamıştık. Ama şuanda bankalar ferdi olarak kendi promosyon ücretlerini belirledi ve belirlemeye devam ediyorlar. Ama biz 2020-2022 yılları arasındaki promosyonların çalışanlarla eşit seviyede olmasını ve hatta yapabilirsek emeklilerimizin bir veya birkaç bankadan maaş alarak o bankalardan promosyonlarını almaları yönünde taleplerimiz var. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Bankalar Birliği ile görüşüldü. Emeklilerimizin de bu konuda acele etmemeleri, netice itibariyle alacakları 500-600 liralık promosyonu 2 ay sonrada olsa yine alacaklar. Bunun için bizi beklemeleri kendileri açısından yararlı olacağı kanısındayız. Emeklilerimize de bu konuda uyarı yapıyoruz" dedi.

 

Başkan Şahin'den mevduat hesabı uyarısı

Başkan Şahin emeklilere mevduat hesabı hakkında da uyarılarda bulunarak, "Emeklilerimiz maaşlarını çektiği zaman kredi mevduatı hesabındaki parayı maaş olarak çekip ve sonra bunu öderken faiziyle ödüyor ve mağdur oluyorlar. Emeklilerimizin bu konuda da çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bankalar netice itibariyle emeklinin krediyi çekip, maaşı çekip çekmediğine bakmıyor. Bankalar sadece paradan kar etme amacında. Dolayısıyla promosyonun 300-400 lira seviyesinde olması önemli değil. Biz hangi seviyede daha fazla alabilirsek onun hesabı içerisindeyiz. Emeklilere bu konuda sabırla beklemelerini tavsiye ederiz" ifadelerini kullandı.

 

"Emekliler bu ülkenin temel taşlarıdır"

Hükümetin emeklilere bakış açısının negatif olduğunu belirten Başkan Şahin, "Promosyonlar konusunda Bankalar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli müracaatlar yapıldı. Bu konuda Bankalar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumundan gelecek olan yanıtı bekliyoruz. Gelişmeler doğrultusunda üyelerimizi bilgilendireceğiz. Netice itibariyle hükümetin emekliye bakış açısı maalesef zayıftır. Emekliler toplumda dışlanmış, kaderine terk edilmiş bir grup olarak görülüyor. Emeklilerin tamamı borç batağında. Enflasyon farkını bize zam olarak gösteriyorlar, aslında öyle bir şey yoktur. Enflasyon yüzde 40-45 civarında bizim aldığımız 6.49'dur. Oysa emekliler bu ülkenin temel taşlarıdır. Herkes bir gün emekli olacak. Emekliye çok değer vermek lazım. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ünde dediği gibi bu memleketin esas gerçek efendileri emeklilerdir. Emekli olmadan bu çarklar dönmez. Emeklinin şuan içinde bulunduğu sıkıntılı durumu bütün kamu kesiminin ve özellikle hükümetin göz önünde bulundurması gerekiyor. Çünkü 18 yıllık iktidarları döneminde maalesef Ak Parti emekliye gerekli önemi vermedi. Emeklilerimiz gerçekten mağdur. Şuanda bir araştırma yapılabilir. Emeklilerimizin yüzde 80'ni, 90'nı borç batağındadır. 2 bin lira emekli maaşı alanda, 6 bin lira emekli maaşı alanda borç batağında. Bu maaşların yüzde 90'nı kredi ödemelerine gitmektedir. Emeklilerin şuan ki geçim durumu bir illizyon şeklindedir. Emekliler nasıl geçiniyor hayretler içerisindeyiz. Bunun için hükümetin emeklileri gözetmesi, emekliye verilecek zamların enflasyon değil en azından bir ek ödemeyle düzeltilmesi sağlanmalıdır. Emekli maaşı yetmiyor ve maalesef mevduat hesabını da emeklilerimizin birçoğu kullanıyor. Buna da faiz ödüyor ve emeklilerimizin birçoğu bunun farkında değil. Bu konuda yetkililerden duyarlılık bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme