Kırk Değirmenler turizme kazandırılacak

Başkan Tanış, güzel bir gelişmeden söz ederek tarihi dokuyu ayağa kaldırmak düşüncesinden hareketle su gücü ile çalışan tarihi değirmenleri turizme ve ekonomiye kazandırmak için proje hazırladıklarını açıkladı.

Coğrafi olarak Türkiye’nin birçok ilinden büyük olan ilçemiz Gürpınar’ın önemli tarihi ve kültürel değerleri var. Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Yedi Salkım Kaya Resimleri, Der Meryem Kilisesi, Şamran Kanalı, Mejingir Su Kaynağı ve bir zamanlar çevre köylerin buğdaylarını öğüten  Kırk Değirmenler var. Dünyada bir benzeri pek olmayan su ile çalışan ve  yan yana dizilmiş 40 adet değirmen ilgisizlik, bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda.

 

Değirmenlere sahip çıkılarak turizme kazandırılmasını 2013 yılında ‘Kültür Mirasımız 40 Değirmenler’ yazımda önerilerle birlikte gündeme getirdim. 2014 yılında Seyfettin Üçer kendilerine ait olan değirmeni restore etti. Diğer değirmenlere ilgi gösteren kimse çıkmadı.

 

Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış geçenlerde gazetemizi ziyaret etti.

 

Fark yaratan projeler hayata geçiren, ilk defa bir ilçenin tarihi geçmişiyle ilgili bilim insanlarının katıldığı çalıştay düzenleyen Başkan Tanış, sohbetimiz sırasında proje ve çalışmalar sonrası farklı bir Gürpınar’dan söz etti.  Gürpınar ile ilgili  önerilerimize  ilgi göstererek not aldı.

 

Proje dosyasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sunduklarını anlatan Başkan Tanış, değirmenleri yenileyerek yeniden aktif hale getireceklerini, değirmenlerde Gürpınar’ın buğdayının öğütülerek ekmek ve unlu mamuller üretileceğini burada açılacak markette Gürpınar’ın diğer organik ürünleriyle birlikte satılacağını, organik ürünlerin sunulduğu kahvaltı  salonu  bulunacağını,  aynı yerde Şamran suyu kenarında çocuklar için Aqua park kurulacağını söyledi.  

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme