NADİROĞLU ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, son dönemlerde yaptıkları iş gezileri, Kürt sorunu ile ilgili Başbakanla yaptıkları görüşmeler, Tekstil Kent ile fuar ve kongre merkezi projeleri ve 2013 yılında yapılacak olan seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
VATSO’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Nadiroğlu, geçtiğimiz yıl Van’da yaşanan depremlerde büyük acılar yaşadıklarını söyledi. Can ve mal kayıplarının yanında özellikle kentte ekonomik anlamda önemli sorunların yaşandığına dikkat çeken Nadiroğlu, kentte ekonomik canlılığı arttırmak için çaba içinde olduklarını söyledi. Depremin hemen ardından vergi ve SGK borçlarının ertelendiğini ve bunun bir yıl daha uzatıldığını söyleyen Nadiroğlu, “Bizim talebimiz borçların ötelenmesi değil. Tamamen belirlediğimiz süreler içinde muafiyettir. Biz ilk günden bu yana hazırladığımız raporlarda, yaptığımız toplantılarda ve görüşmelerimizde ötelenmeyi değil muafiyeti talep ettik. Ancak bu talebimiz hala kabul edilmiş değil. 1 yıl daha borçların ertelenmesi sağlandı. Biz öteleme değil muafiyet istiyoruz ve bu talebimizi yineliyoruz” dedi.

“VAN, GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINA EN MÜSAİT İLLERDEN BİRİ”
Van’da yaşanan depremlerin ardından ekonomiyi canlandırmak ve yatırımcıları Van’a davet etmek için bir iş gezisi düzenlediklerine dikkat çeken Mirza Nadiroğlu, “Depremin ardından Viyana’da düzenlenen bir kampanyada elde edilen gelirle Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun onarımına aktarıldı. Elde edilen geliri Van’a getiren heyet bunun yanında birçok yardım malzemesini de getirdi. Biz de onların daveti üzerine Avusturya’ya gittik. Orada Türkiye-Avusturya İşbirliği Derneği Başkanı Luthar Fishman, bölgeye ilk kez geldiğini ve hayran kaldığını söyledi. Depremin ardından ikinci bir kampanya daha düzenlediklerini ve bundan elde edilen geliri de Van’daki özürlüler için kullanacaklarını açıkladılar. 2013 yılının ilk çeyreğinde kampanyadan elde gelin geliri Van’a getirerek özürlü vatandaşlarımız için kullanacaklarını söyledi bize” dedi.
Van’ın Türkiye’nin en çok güneş alan ili olduğunu dile getiren Nadiroğlu, “Finlandiyalı bir firma yatırım yapmak için Van’a geldi. Bu konuda bizim de bir çalışma programımız var. Yaptığımız 10 günlük gezi boyunca ziyaret ettiğimiz yatırımcıları Van’a yatırım yapmaya davet ettik. Güneş enerjisi yatırımları ile ilgili önemli adımlar atılıyor. Van, buna en müsait illerden bir tanesi” diye konuştu.

“VAN’IN BİRİNCİ SORUNU KÜRT SORUNUDUR”
Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi olan Kürt sorununun çözülmesi için de girişimlerinin olduğunu söyleyen Nadiroğlu, Kürt sorununda artık bıçağın kemiğe dayandığını kaydetti. Daha önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 45 odanın katılımı ile Diyarbakır Ticaret Odası Başkanlığı’nda bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve gündemlerinin Kürt sorunu olduğunu söyleyen Nadiroğlu, “Bu toplantının ardından TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu 45 odanın başkanını bir araya getirerek bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından da Başbakanımız ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantıda zaman darlığı nedeni ile 45 başkandan 10’una konuşma hakkı verildi. Bunların içinde ben de vardım. Samimi bir ortamda toplantıyı gerçekleştirdik. Ben de Kürt sorununun çözümü noktasındaki taleplerimi açıkladım. Geçtiğimiz dönemlerde ülkeyi yönetenlerin koltuklarını kaybetmemek için yönetimi başkalarına devrettiklerini söyledim. Bu yönetimlerden dolayı insanların köylerinden çıkarıldıklarını, faili meçhul olaylarının yaşandığını ve insanların göç ettirildiklerini ilettim. Yaşanan sorundan dolayı en çok bizlerin istihdam alanı oluşturan insanların zarar gördüğünü ve çözümün olmamasından dolayı ekonominin ikinci planda kaldığını aktardık. Yerel yönetimlerle ilgili sıkıntıları dile getirdim. Bölgeye atanan vali, vali yardımcıları, emniyet müdürleri ve diğer yöneticilerin halkla iç içe olması gerektiğini açıkladım. Başbakan da ‘en çok sıkıntıyı sizler çekiyorsunuz. İstihdam alanı sağlayanlar sizlersiniz. Sorunun çözülmesi konusunda samimiyim. Sorunun mutabakatla çözülmesinden yanayım. Bu konuda siyasilerin bana güç katması gerekiyor. Sorunun bilincindeyiz’ dedi. Bana ‘sizi kutluyorum’ dedi. Depremden dolayı birkaç kez Van’a geldiğini belirterek, Van’da kurulan mermer fabrikası Van-Mer’i örnek gösterdi. Bu tür yatırımların önemli olduğuna dikkat çekti. Başbakan, ‘Kürt sorununda artık bıçak kemiğe dayandı. Siz diğer partilerle görüşün, bir yol haritası ortaya çıksın. Bir mutabakat metni hazırlansın ve bu sorunu çözelim’ dedi. Bu görüşmemizin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme yapacağız. Ayrıca MHP ve BDP ile de görüşmemiz olacak” dedi.
“VAN’DA TEKSTİL KENT İLE FUAR VE KONGRE MERKEZİ KURULUYOR”
Depremden önce Tekstil Kent ile Fuar ve Kongre Merkezi projelerinin olduğunu aktaran Nadiroğlu, “Yaşadığımız depremi fırsata dönüştürmek amacıyla Kalkınma Bakanlığı ile irtibata geçtik. Van Ekonomik Konseyi ile konuyu Ankara’ya taşıdık. Şu anda 54 milyon TL maliyeti olan Tekstil Kent Projesi’nin ihalesini yaptık. 3 firma ihaleyi kazandı. 32 firmanın katıldığı ihalede yüzde 40 oranında kırım yapıldı. Tekstil Kent Projesi 3 kez revize edildi. Çünkü biz 50 yıllık öngörü ile projeyi hazırlıyoruz. Aralık ayı içinde Tekstil Kent ile Fuar ve Kongre Merkezimizin temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bu projemizin ilimiz, bölgemiz ve Türkiye için hayırlı olsun. Projelerimiz biraz gecikti. Bunun nedeni bazı firmaların Kamu İhale Kurumu’na (KİK) şikâyette bulunması oldu. Ama KİK bu itirazları da reddetti. Şu ana kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası’na 21 ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na 10 olmak üzere 31 firmanın müracaatı var. Türkiye’nin tanınmış markaları da var bu firmalar arasında. Bu konuda bizim tek şartımız var, o da istihdam. Firmalarda teminat alacağız ve vaat ettikleri sayıda işçi çalıştırmayanların teminatları yanacak. Biz daha önce Van’da düzenlediğimiz fuarı spor tesislerinde gerçekleştiriyoruz. Bu da Van’a yakışmayan bir görüntü olduğu gibi aynı zamanda maddi olarak da firmalara bir külfetti. 2013 yılında fuarlarımızı kendi fuar alanımızda yapacağız. Bunun da ihalesini gerçekleştirdik. 12 bin 900 metrekare kapalı alana yapılacak olan merkezimizde uluslar arası kongreler de gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

“VATSO YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA ADAYIM”
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçimlerin 2012 yılında yapılması gerektiğini belirten VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, “Ancak yeni bir sistem uygulamaya geçiyor. Bu sistemle her firmanın bir kodu olacak ve tüm işlemler bu kod üzerinden gerçekleştirilecek. Avrupa’da 15 yıldır uygulanan sistem artık Türkiye’de de uygulamaya geçecek. Bu çalışmalardan dolayı seçimlerimiz ertelendi. 2013 yılının Mart ayında seçimlerin yapılması planlanıyor. 14 yıldan bu yana VATSO’da bulunuyorum ve 2013 yılında yapılacak olan seçimlerde aday olacağımı açıklıyorum. Bu konuda da önümüzdeki günlerde ekibimizle birlikte çalışmalarımıza başlayacağız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme