Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 10

Atinalı ünlü düşünce adamı Euripides (MÖ 480-406), 'Tanrılar yok etmek istediklerini önce çıldırtırlar' der. Büyük Filozof, şüphesiz ki bu tespitini kendi çağında yaşanan gerek toplumsal-siyasal, gerekse bireysel çeşitli süreçleri gözlemleyerek yapmıştır. Doğrudur. Çağımızda biz de bu özlü sözü doğrulayan çok sayıda örneği yaşıyoruz, biliyoruz.

Üçüncü Dönem devam

 "Tanrılar, yok etmek istediklerini önce çıldırtırlar"

Atinalı ünlü düşünce adamı Euripides (MÖ 480-406), "Tanrılar yok etmek istediklerini önce çıldırtırlar" der. Büyük Filozof, şüphesiz ki bu tespitini kendi çağında yaşanan gerek toplumsal-siyasal, gerekse bireysel; çeşitli süreçleri gözlemleyerek yapmıştır. Doğrudur. Çağımızda biz de bu özlü sözü doğrulayan çok sayıda örneği yaşıyoruz, biliyoruz.

 

Hitler'in Batı Avrupa'ya ve Balkanlar'a saldırmasının ardından dönüp Sovyetler Birliğine savaş açması… Japonya'nın Çin ve Doğu Asya ülkelerinin önemli bir kısmını işgal ettikten sonra Pearl Harbor'da Amerikan donanmasına saldırması (1941) gibi, vb. vb.

 

Bu çılgın hamleler iki faşist-emperyalist devletin de sonunun gelmesinde hatırı sayılır bir rol oynadı.

 

Siyasal İslamcıların "Üçüncü Dönem"deki pratikleri de Euripides'in bu tarihi sözünü tekrar tekrar doğruluyor.

 

Ölüm öncesi çılgınlık

El Kaide'den IŞİD'e ve Nusra'ya, Es Şebap'tan Boko Haram'a, FIS'ten GIA'ya, Müslüman Kardeşlerden Suudiler ve Körfez Emirliklerine kadar; Orta Asya'dan Afrika'nın en Batısına, Müslüman Dünyanın bütün ülkelerine damgasını vuran İslamcı terör örgütlerinin ve İslamcı iktidarların bütün yaptıkları, ancak Euripides'in ölüm öncesindeki "çılgınlık" tanımlamasıyla açıklanabilir.

 

IŞİD'in Irak ve Suriye'de büyük atağa kalktığı 2013 yılından 2019 yılına kadar, İslamcıların etkin olduğu ülkelerden, "Hıristiyan" Avrupa ülkelerine kaçmak isterken Akdeniz'in derin sularında yaklaşık 20 bin Müslüman boğuldu. Diğer kayıplar bu rakama dahil değil.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme