ABD'den dev ülkeye bir yaptırım daha!

ABD, Rus jeti ve S-400 alması nedeniyle Çin'e yaptırım kararı aldı. ABD'li yetkili Çin'e yaptırımların en kısa sürede uygulanacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını bildirmesinden sonra Çin'den ABD'nin yaptırımına cevap gelmişti.

ABD'DEN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da savunma ve  istihbarat alanlarında rol oynayan 33 kişi ve kuruluşu "Özel Belirlenmiş Kişiler"  listesine ekledi. Bakanlık ayrıca, Rusya ile askeri alandaki ilişkisinden dolayı  Çinli bir askeri kurumu da yaptırım listesine aldı. 

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yaptırımlar Yoluyla  Amerika'nın Düşmanlarıyla Mücadele" (CAATSA) yasası kapsamında yeni imzaladığı  bir başkanlık kararnamesi uyarınca Rusya'ya yeni yaptırımlar getirdi.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert imzalı yazılı açıklamada, Trump'ın  verdiği yetkiye dayanarak söz konusu yaptırım kararlarının alındığı bildirildi.

Buna göre ABD, Rusya Federasyonu'nda askeri ve istihbarat alanlarında  görevi bulunan 30 kişi ve 3 kuruluşu, CAATSA'nın 231. bölümündeki "Özel  Belirlenmiş Kişiler" listesine ekledi. Söz konusu listeye eklenen kişi ve  kuruluşlarla bundan sonra iş yapan kişi ve kuruluşlar ABD yaptırımlarına maruz  kalabilecek.

Öte yandan Bakanlık, aynı açıklamasında Rusya Federasyonu ile askeri  ilişkisi nedeniyle Çin'e ait askeri bir kurumu ve kurumun direktörünü de yaptırım  listesine aldı.

Açıklamada, söz konusu Çinli kurumun, zaten "Özel Belirlenmiş Kişiler"  listesinde yer alan bir Rus askeri firmasıyla alışveriş yapması ve Moskova'dan  savaş uçağı ve füze sistemleri alınmasında rol oynaması nedeniyle yaptırıma maruz  kaldığı ifade edildi.

Kongre'den geçen yıl temmuz ayında geçen "Yaptırımlar Yoluyla  Amerika'nın Düşmanlarıyla Mücadele" yasası, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi ve  ABD başkanlık seçimlerine müdahale girişimi nedeniyle Moskova'ya yaptırımlar  getirilmesinin önünü açmıştı.

Haber7

Bakmadan Geçme