VANSESİ 81 YAŞINDA

Van halkının gözü, kulağı ve buluşma adresi, Van'ın en çok okunan gazetesi Vansesi Gazetesi bugün 81 yaşına ulaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyor. Vansesi Gazetesi aynı zamanda Van'da 81 yaşına ulaşabilen tek ticari marka olma unvanını da taşıyor.

Vansesi Haber Merkezi

 

Türkiye'nin en köklü gazeteleri arasında ilk sıralarda yer alan Vansesi Gazetesi bugün 81 yaşına ulaştı. Gücünü okurlarından alarak, ilkelerinden ödün vermeden yalnızca gazetecilik yapan Vansesi Gazetesi 81. yıla ulaşmanın haklı gururunu, mutluluğunu okuyucuları ve Van halkıyla paylaşıyor.

21 Temmuz 1937 tarihinde "Yeni Yurd Van" ismiyle Van'da yayınlanan ilk gazete olarak basın hayatına başlayan, 1943'de "Van", 1948'de "Vansesi" ismiyle gazetecilik mesleğini günümüze kadar sürdüren Vansesi Gazetesi basın ahlak ilkelerine bağlı kalarak, Van'a hizmet sevdasıyla görev ve sorumluluğunu yerine getirmenin heyecanını yaşıyor.

"81 yaşına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Vansesi Gazetesi'nin 81. yıla ulaşmasının Van'ın, Vanlıların ve okurlarının başarısı olduğunu kaydeden gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan şunları ifade etti: "21 Temmuz 1937'de yayın hayatına başlayan gazetemizin bugün 81. yılını kutluyoruz.  Gurur ve onur dolu anlamlı bir güne ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz. Vansesi Gazetesi 81 yıl önce hangi amaçlar ve gazetecilik ilkeleriyle yayın hayatına başlamışsa bugünde aynı amaç ve ilkelerle yayınına devam etmektedir. Vansesi'ni 81 yaşına ulaştıran güç tarafsız, bağımsız, özgür gazetecilik anlayışıdır. Vansesi Gazetesi çizgisinden dünde bugün de ödün vermeden yoluna devam etmiştir. Gazetemizin önceliği geçmişte de bugünde Türkiye ve Van olmuştur. Gazetemiz 81 yılda şehrimizin demografik yapısına kültürüne, ekonomik ve sosyal gelişmesine, toplumsal barışına önemli katkılar sunmuştur. Gazetemiz Van'ın sorunlarını, çözüm yollarını her zaman olduğu gibi bundan sonrada dile getirmeye devam edecektir."

"Vansesi yerel basının ilimizde gelişmesinde ekol olmuştur"

Vansesi’nin kardeşliğin, kalkınmanın, yasaların, kuralların, adaletin, hakkın ve haklının tarafında oluğunu kaydeden Perihan, "Rahmetli İlyas Kitapçı ve aynı zamanda Van Ticaret ve Sanayi Odası kurucu başkanı olan rahmetli babam Remzi Perihan ile birlikte yayın hayatını sürdüren gazetemiz,  zor koşullarda Van'ın ve Van halkının kültürel kimliğini korumak, haklarına sahip çıkmak, sorunlarını gündeme getirerek çözüm bulmak, kentimize saygın konum kazandırmak üzere gazetecilik yapmışlardır. Değerli büyüklerinizden aldığımız bayrağı bugün biz taşıyoruz. Vanlıların şehirleriyle bütünleşmelerinde, yerel kamuoyunun oluşmasında etkin rol oynayan Vansesi yerel basının ilimizde gelişmesinde teşvik edici öncü güç olmuştur. Vansesi 81 yıllık yayın hayatında yazan, okuyan, düşünen, tartışan katılımcı entelektüel bir şehir toplumunun oluşmasına önemli katkılar sağlamıştır.  Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile toplum arasında köprü görevi yapan Vansesi, yerelde tutarlı, nitelikli siyasetin yapılmasında, yerel sorunların merkeze aktarılmasında önemli rol üstlenmiştir. Van'ın 81 yıllık ticari markası olan gazetemizi gelecek kuşaklara güçlendirerek devredeceğiz. 81. yılımızı kutlarken kuruluşumuzu gerçekleştiren büyüklerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Vansesi'ne güç katan değerli yazarlarımıza, çalışanlarımıza, gazetemizin bugünlere ulaşmasında tükenmeyen sermayemiz olan vefakâr okurlarımıza, her koşulda yanımızda olan kadirşinas dostlarımıza teşekkür ediyorum. Vansesi Gazetesi 81. yılda okurları ve Van'a yakışan günlük gazete, internet sitesi ve sosyal medya ortamında daha kaliteli gazetecilik yapma çabası içinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Vansesi akademidir"

Vansesi Gazetesi'nin 81. yılının Van ve Vanlılar açısından büyük önemi olduğuna dikkat çeken gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Ve Köşe Yazarı İkram Kali ise, Vansesi'nin gazetecilik yapmanın ötesinde Van'ın ve Van halkının dertlerini dert edindiğini belirtti. Kali, "Vansesi bağımsız, özgür ve tarafsız gazete olarak 81. yıla ulaşmanın mutluluğunu sevgili okurlarıyla birlikte yaşıyor. Ne mutlu okurlarımıza ve Vanlılara,  81 yaşına ulaşan güvenilir,  etkili bir gazeteleri var. 21 Temmuz 1937'de zor koşullarda 'Yeni Yurt Van' ismiyle yayın hayatına başlayan Vansesi, geçen zaman içinde ne bir siyasetçiyle, ne bir finansörle, ne bir ideolojik zümreyle ne de çıkar sağlayan kişilerle göbek bağı olmadan, diyet borcu bulunmadan kendi gücü ve okurlarının destekleriyle bugünlere ulaşmıştır. O nedenle Vansesi bağımsızdır, özgürdür. Vansesi halk adına halktan aldığı güçle gazetecilik yapmaktadır. Vansesi yerel siyasetçiler, iş adamları, yazarlar, şairler, araştırmacılar için aynı zamanda akademidir. Vansesi kentimizde demokrasinin, hoşgörünün, toplumsal gelişmenin, adaletin, kalkınmanın yılmaz savunucusu olmuştur.  Vansesi okuru olmak ayrıcalıktır. Vansesi 81 yıllık yayın hayatına onlarca yazarın, basın emekçisinin, matbaa ustasının ortak çabasıyla bugünlere gelmiştir."

"Vansesi, Van'ın tarihidir"

Vansesi gazetesinin kuruluş öyküsüne değinen İkram Kali, "Vansesi, Van'ın yakın tarihinin bir özetidir. 1915'te yakılıp yıkılan, Rus işgaline uğrayan,1918'de düşman işgalinden kurtulan Van ilimiz, 1930'lu yıllarda Van ovasının bağlar mevkii olarak adlandırılan bugünkü yerinde yeniden kurularak bugünlere ulaşmıştır. 1915'te 30 bin Vanlı Müslüman'ın hayatını kaybettiği, on binlerce Vanlının canlarını kurtarmak üzere yollara düşerek göç etmek zorunda kaldığı aziz şehrimiz, 2 Nisan 1918'den sonra adeta küllerinden yeniden doğmuştur. İlimiz diğer illere göre kalkınmaya, gelişmeye geriden başlamıştır. 1937 yılının 21 Temmuz günü adı Van Matbaası olan kendi tesislerinde 'Yeni Yurd Van Gazetesi' Erek dağı ve ardından doğan güneşin yer aldığı logosuyla 1918 sonrası yeniden kurulmaya çalışılan bir yanı yıkık,  başı dumanlı, yüreği yaralı Van'ın üstüne umut ışıklarını saçarak güneş gibi doğmuştur. Ulaşım imkânlarının sınırlı olduğu, cıvatanın dahi dışarıdan getirildiği, taşımada genelde at'ın, katır'ın kullanıldığı, kalifiye elemanın hiç olmadığı, gazete kâğıdı ve diğer matbaa malzemelerinin bulunmadığı yokluk ve sefalet döneminin hâkim olduğu 81 yıl önce bir avuç yürekli, cesur Van sevdalısı Vanlı büyüklerimiz tarafından çok zor koşullarda yayın hayatına atılan Yeni Yurd Van gazetesi kısa sürede memleketimizin gözü, kulağı, sesi olmuştur. Yeni Yurd Van ismiyle yayın hayatına başlayan gazetemiz Van'ın ekonomik ve sosyal gelişmesine ve toplumsal ruhuna paralel olarak 1943'te  "Van", sesi daha gür çıkan Van şehriyle birlikte 1948'de Vansesi ismini almıştır. Büyüklerimiz merhum İlyas Kitapçı ve Remzi Perihan'ın güç birliğiyle gazetecilikte yoluna devam eden Vansesi bugün onurla, şanla, şerefle 81. yıla ulaşmanın haklı gurur ve sevincini yaşamaktadır. Van'ın yakın tarihinin özeti ve yaşayan hafızası Vansesi Gazetesi, çok zor koşullarda sorumlu ve başarılı gazetecilik yaparak Van'a karşı görevinin gereğini yerine getirmektedir " şeklinde konuştu.

"Vansesi 81. yılına ulaşmanın mutluluğu ve heyecanını yaşamaktadır"

Vansesi Gazetesinin  81 yaşına ulaşan Van'ın tek ticari markası olduğuna da dikkat çeken İkram Kali, "Ülkemizin kalkınmasını, milletimizin birlik beraberliğini, milli- manevi değerleri, farklılıklarla beraber birlikte yaşama anlayışını,   Van'ın  sorunlarını beklentilerini ve gelişmesini, toplumun menfaatlerini her zaman ön planda tutan Vansesi Gazetesi  güncel köşe yazılarıyla her gün okuyucularına ulaşmaktadır. Van'ın nabzını tutan Vansesi, ilimizin sorunlarını, gelişmesini, kalkınmasını ele alan, ilgi çekici röportajları, Van kültürünü, sosyal ve ekonomik hayatı önemseyen haberleri, günlük bulmaca köşesi, güncel spor haberleri ve spor sayfası, sağlık, ilan, taziye ve vefat köşesi, kent rehberi, dini bilgilerin yer aldığı yazılarla okuyucularına okunabilir bilgi ve haber dolu bir gazete sunmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Gazeteyle eş zamanlı olarak internet sitesi, sosyal medya Facebbok, Twitter üzerinden gazetecilik ve kültür hizmeti veren Vansesi 81. yılına ulaşmanın mutluluğu ve heyecanı içindedir. İlkeli, tarafsız, bağımsız, objektif gazetecilik anlayışıyla yayın hayatını sürdüren Vansesi elle dizgiden ofset baskıya geçerek bugün ön ve arka sayfaları dört renk olmak üzere birinci sınıf kâğıda 10 sayfa basılmaktadır. Kaliteden ödün vermeyen Vansesi gazetesi ve internet haber sitesi, sosyal medya sayfaları geniş kitleler tarafından ilgiyle takip edilmektedir" dedi.

"Vansesi Gazetesi gücünü okurlarından almaktadır"

Vansesi'nin etkili, karşılık bulan haberleri köşe yazıları sayesinde kentimizin önemli birçok sorununu çözüme kavuşturduğunu söyleyen Yazı İşleri Müdürümüz Kali, "Türkiye düzeyinde Türkiye birincilikleri, ikinciliği ve sayısız ödüller alan, yaptığı haberlerle kentimizin kültürüne, sosyal yapısına ve ekonomisine katkı sağlayan, yanlışları önleyen, gelişmeleri, kalkınmayı destekleyen, çevreye, toplum değerlerine saygılı din, dil, ırk, siyasi görüş gözetmeden sayfalarında her görüşe ve her kesime yer veren Vansesi'nin karşılık bulan etkili haberleri sayesinde birçok sorun çözülmüş, kentimiz yararına önemli gelişmelerin yaşanmasına neden olunmuştur. Yalana, iftiraya, şantaja ve çıkar ilişkilerine bulaşmadan yalnızca gazetecilik yapan Vansesi Gazetesi güçlü sermayelerle kurulan ve desteklenen ulusal gazetelerin kapandığı bir dönemde 81 yaşına ulaşması Van ve Vanlılar adına çok değerli ve anlamlı bir başarıdır. Tarih bu başarıyı günü geldiğinde yazacaktır. Gazetemizin 81 yaşına ulaşmasında, başarısında ve yaşatılmasında esas gücün imtiyaz sahibimiz Erdal Perihan'ın Van sevdasıyla sağladığı maddi ve manevi fedakârlık olduğunu belirtmek isterim. Gazetemiz Van kalesine dikilmiş bir sancak misali dalgalanmaya devam edecektir. Daha kaliteli, daha başarılı gazetecilik için çağın gerekenlerini yerine getirmekte azami gayret göstereceğiz. Kamuoyunda "Vansesi yazıyorsa doğrudur"  görevine layık olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme