TARİHİ ÇARŞIDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Van'ın en önemli değerlerinden otlu peynir ve diğer yöresel ürünlerin satıldığı peynirciler esnafı Tekel binasının arkasına taşındı. Mimarisine sadık kalınarak, yenilenecek olan peynirciler çarşısı yaklaşık 4 milyon TL'ye mal olacak. Peynirciler geçici olarak Tekel binasının arkasında hizmet verecek.

Rıdvan Can

 

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun talimatıyla 4 milyon TL'ye restore edilecek olan Peynirciler Çarşısında taşınma işlemleri tamamlandı. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek olan Peynirciler Çarşısında çalışmaların 3 ay içerisinde bitirilmesi bekleniyor. Geçici bir süreliğine Tekel binasının arkasında hizmet verecek olan peynirci esnafları da yeni yerlerine taşındılar.

Van'ın her alanda tanıtımı ve kente ait markaların yaşatılması için önemli proje ve çalışmalar yürüten Van Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet döneminde yapılan tarihi kapalı sebze hali-peynirciler çarşısında, restorasyon çalışmalarına başladı.

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan karkas bina; ana çarşı, güney ve kuzey çarşı olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor. Ana çarşıda bulunan 35 adet 12-16 metrekarelik dükkânlar, yerleri korunmak suretiyle orijinal yapı malzemeleri ile eski haline dönüştürülecek. Kuzey çarşıda bulunan 10-14 metrekarelik ilk 12 adet dükkan ise mevcut durumu iyileştirildikten sonra çatı ile kapatılacak. Güney çarşıda ise atıl durumda bulunan alan yenilenerek 10-14 metrekarelik 9 adet dükkanla beraber, yapının ısınma ihtiyacı için kazan dairesi, su deposu ve lavabo olarak değerlendirilecek. Tescilli bir bina olan ana çarşı yapı inşa edildiği döneme ait yapım teknikleri, kullanılan yöresel yapı malzemeleri ve özgün plan tipiyle tarihi bir bina olma özelliği taşıyor. Restorasyonla çarşının tarihi dokuları büyük ölçüde korunarak yapının ekonomik ve kültürel fonksiyonlarla kente kazandırılması sağlanacak.

Binanın tadilat aşamasında çarşı sakinlerinin zarar görmemesi için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından esnaflara geçici olarak Tekel binasının arkasında yer tahsis edildi.

 

Sakatatçılar yeni yerlerinde

Peynirciler çarşısında yer alan kasap ve sakatatçılarda Akköprü Deresi yanında yapılan yeni alana taşındı.

"Sayın Valimize teşekkür ediyoruz"

Peynirciler Çarşısında başlatılan restorasyon çalışmalarından dolayı Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na teşekkür eden çarşı esnaflarından Rıdvan Yağız, "Yıllardır hijyen olmayan, esnaflara yakışmayan ve Van'ın kent kimliği ile bağdaşmayan koşullarda süt ürünleri özellikle de Van peyniri satan esnaflar olarak sayın valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tarihi yapı da birkaç ay sonra yeniden hizmet vereceğiz. Çarşımız yenilenirken, biz esnaflar da kendimizi yenileyeceğiz. Hijyen ortamda, koku olmayan ve görsel açıdan ilgi gören modern pazarlama yöntemiyle halkımızın karşısına çıkacağız. Tarihi kimliğiyle yenilenecek olan çarşımız Van'ımıza ve esnaflarımıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme