DİYABET VE OBEZİTEYE KARŞI UYARILAR

 Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, diyabet ve obezite ile ilgili çeşitli bilgiler vererek, vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ ve ‘12-18 Kasım Türkiye Obezite ve Diyabet Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada, şeker hastalığına geçişlerin çoğu zaman uzun yıllar sürebileceğini söyledi. Dr. İmren, “Şeker hastalığına geçiş çoğu kez uzun yıllar sürebilir. Gizli diyabetin en önemli özelliği bu evrede de kalp-damar hastalıkları riskinin artmış olmasıdır. Bu evredeki hastaların yaşam biçimi değişikliğiyle, örnek olarak düzgün fiziksel aktivitede bulunanlar, dengeli beslenenler ve kilosu normal olanlar gibi uzun yıllar diyabetlerini geciktirebilecekleri görülmüştür. Bu hastalığı tanımlanan bireylerin sık sık kan şekerlerini kontrol ettirmeleri gerekir” dedi.
“SEVİLEN YEMEKLER KONTROLLÜ OLARAK YENİLEBİLİR”
Diyabetli kişinin hayat boyunca sevdiği yemekleri yemeyeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Dr. İmren, “Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, az miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanızdır. Vücudunuz için gerekli olan besinlerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması hiperglisemi ve hipoglisemiyi önleyerek, kan şekeri kontrolünü sağlayacak kan şekerinin kontrol altına alınması da kısa ve uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonları önleyecek veya geciktirecektir. Öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilir, farklı yiyecekler ile menü planlaması yapmak için değişim listelerinden faydalanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
ALINACAK TEDBİRLER
Alınacak tedbirler hakkında da bilgi veren Dr. İmren, “Boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmeli; günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Günlük alınan tuz miktarı 5 gramı aşmamalıdır. Fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite yapılmalıdır. Kilo kaybı sağlanması için daha fazla fiziksel aktivite yapılması gereklidir. Sigara kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Diyabetin zararlarından korunmak için erken tanı şarttır” şeklinde konuştu.

vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme