MÜKELLEFLERE DUYURU

Van Defterdarlığı, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Van’daki bütün mükellefler için vergi uygulaması bakımından mücbir sebep hali ilan edildiğini ve bu halin o tarihten başladığını belirtti.
Mücbir sebebin sona erdiği tarihin ise ileride belirlenmesinin kabulünün uygun görüldüğü ifade edilen açıklamada, “1- 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyannamelerle bildirimlerin verilme ve ödeme sürelerinin ileride belirlenecek tarihe kadar uzatılmasının, 2- mücbir sebep halinin başladığı 23 Ekim 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmasının, 3- ikmalen, re'sen veya idarece tarih edilen ve vadesi mücbir sebep ilan olunan tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmasının uygun bulunduğu belirtilmiştir. Bu defa Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 23 Ekim 2012 tarih ve 109496 sayılı yazılarında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 111. maddesinde Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki mükelleflerin, bu kanun kapsamında olup, ödeme süresi afet tarihinden sonraya rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizleri ile bu kanunun 15. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca verecekleri beyannamelere istinaden tahakkuk ettirilen vergilerin ödeme sürelerini, vadelerinin bitim tarihinden itibaren azami bir yıl süreyle uzatmaya yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla 1. maddede belirtilen 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyannamelerle bildirimlerin verilme ve ödenmesi ile ilgili mücbir sebep halinin devam ettiği, ancak 2 ve 3 numaralı bentlerde sayılan mücbir sebep halinin başladığı 23. Ekim 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup, vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ile ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep ilan olunan tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme
süresi, söz konusu vergi, ceza ve gecikme faizlerinin vade tarihlerinden itibaren azami bir yıl uzayabilmektedir. Dolayısıyla 2 ve 3 numaralı bentlerde sayılan vergi, ceza ve gecikme faizlerinin, normal vade tarihlerinden itibaren bir yıllık sürenin sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan dileyen mükelleflerin 1. maddede belirtilen vergi beyannameleri ile bildirimlerini mücbir sebep halinin sona ermesinden önce vermeleri ve ödemede bulunmaları da mümkündür” denildi.

vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme