Van'da Bir Ermeni Komitacı Aram Manukyan

Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutlayacağımız bu kutlu günlerde dönemin ruhuna uygun bir konu ve bir yazı ile sizleri selamlamak istedim.

Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutlayacağımız bu kutlu günlerde dönemin ruhuna uygun bir konu ve bir yazı ile sizleri selamlamak istedim. Malum Ermeni Meselesi yaklaşık 100 yıldır batılı Emperyalist ülkelerin ülkemize karşı siyasi argüman olarak kullandığı bir konudur.

 

Peki, bizler bu konu üzerine ne kadar kafa yoruyoruz, ne kadar düşünüyoruz, ne kadar araştırıyoruz, ne kadar yazıyoruz? Bu konuda çok iyi olduğumuz konusunda açıkçası kuşkuluyum. Bu yazımda 20. yüzyılın başlarında Van'da özellikle Rusya'nın da desteğini alarak, bugün bile izlerini htiğimiz bir yıkımın en önemli mimarlarından olan Aram Manukyan'ı işlemeye çalışacağım.     

 

Aram Manukyan 19 Mart 1879 tarihinde bugünkü Ermenistan'ın Syunk idare bölgesinin David Bek köyünde dünyaya geldi. Rusya'da eğitim gördü. Taşnak Sütyun (Ermeni Devrimci Parti) üyesidir. Rusya'da aldığı ideolojik eğitimin de katkısıyla Bağımsız Büyük Ermeni Devleti hayali ile hayatını idame ettirdi.

 

İlk olarak 1903 yılında Ermenilerin Kars isyanına katıldı. 1904'te İran üzerinden Van'a giderek kısa sürede komitacı kişiliğiyle Van ve çevresi Ermeni köylerinde Ermenileri örgütledi. Kilise üzerinde etkinliğini arttırdı. Van ve civarına İran üzerinden yapılan silah sevkiyatının örgütlenmesinde rol aldı. Köylerde Ermeni gençlere silah kullanma eğitimi verdirerek, bölgede silahlı yetişmiş bir gençlik oluşturmaya çalıştı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme