KONSERVATUAR KURULUYOR

Vansesi Özel
Van ile İstanbul arasında "sanat eğitimi" köprüsü kuruluyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van halkının yıllardır özlem duyduğu devlet konservatuvarı Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'ın özel ilgi ve destekleriyle 30 yıl sonra kuruluyor.   Battal, YYÜ Konservatuarı 'nın kuruluşuna deneyimlerinden yararlanmak üzere İTÜ Konservatuvar müdürü, dünyaca ünlü keman sanatçısı, Prof. Dr. Cihat Aşkın başkanlığında İTÜ Konservatuarı'ndan 40 kişilik bir ekibi Van'a davet etti. 
YYÜ Devlet Konservatuvarı kuruluş alt yapı çalışmalarına destek olmak üzere 4 Haziran 2012 tarihinde Van'a gelecek, Yüksek Lisans Programı ve yurdumuzda ilk defa Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programlarının ortaklaşa yürüttüğü doktora program ve lisansüstü programları gerçekleştiren İTÜ Konservatuarı konuk ekibi 4 Haziran 2012 Pazartesi günü, YYÜ İlahiyat Fakültesi salonunda halka açık ve ücretsiz bir de konser verecek.
Van Konservatuarına sanatçılardan büyük destek 
2012 yılı içeresinde kurulması hedeflenen  YYÜ  Devlet  Konservatuvarı için YYÜ'nün imkanlarını  harekete  geçiren  Rektör Prof. Dr. Peyami Battal,a  bir  süre  önce  YYÜ  davetlisi olarak  Van'a  gelen  Türkiye'nin  ünlü  sanatçıları  Van'da  bir konser  sırasında "Van'a bir  konservatuar açın,  bizde  sanatçılar  olarak destek  verelim " önerisinde  bulunmuşlardı.
Van'ı " kültür ve sanat "la markalaştırmayı hedefliyoruz
YYÜ öncülüğünde turizm, kültür şehri Van'ı "kültür ve sanat "la markalaştırmak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Peyami Battal,   Van'a konservatuar kazandırmak üzere YÖK nezdinde yasal hazırlıkların yapıldığını söyledi.  Van'ın yetenekli gençlerine yeni ufuklar açmak,  Van'ı sanat yönüyle de tanıtmak amacında olduklarını ifade eden Battal,"  Deprem sonrası toplumumuzun ve ilimizin psikolojik açıdan sanat ve kültüre ne denli ihtiyaç duyduklarını, sanatın, kültürün değer ve önemini bir kez daha gördük.  Deprem öncesi başlayan konservatuar kurma çabalarımızı bu vesileyle daha da hızlandırdık.  Van'a konser vermek üzere davet ettiğimiz Türkiye'nin değerli sanatçıları bizlere kurulacak konservatuar da gönüllü olarak destek olacakları sözünü verdiler.  Bu konuda büyük bir destek alacağımıza inanıyoruz. Şimdi bir aşama daha kaydediyoruz. Konservatuar alt yapısını oluşturmak, bu aşamada bilgi birikim ve deneyimlerinden yararlanmak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı'nı ilimize davet ettik. Sayın Prof. Dr. Cihat Aşkın hocamız başkanlığında 40 kişilik bir ekip 4 Haziran günü ilimize gelecek.   İstanbul ile Van arasında "sanat eğitimi" köprüsü kuruyoruz.  Konservatuar kuruluşu sonrası Van'da, Türkiye, çapında üst düzeyde saz ve ses sanatçılarının yetişeceğine inanıyorum. Ayrıca konservatuar ile Van'ın zenginliğine yeni bir zenginlik katacağız"  diye konuştu.
Van'da sanatın geliştirilmesine katkı sağlayacağı,  ulusal/uluslararası düzeyde temsil yetkinliğini kazanmış üniversite mezunları ve sanatçıların yetiştirilmesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın ana hedefi olacağına işaret eden Battal, " Yakında büyük şehir olacak,  tarih, kültür şehri Van'ın konservatuar ile şehir kalitesi de değer kazanacaktır. Van 'ın bir kültür, sanat kenti olmasını hedefliyoruz. Konservatuar ilimizin turizm, tanıtımına da önemli katkılar sunacaktır. "
Konaklama sorunu kalıcı olarak çözülüyor.
YYÜ Devlet Konservatuarında dersler vermek üzere Van'a gelecek olan ünlü sanatçı ve hocaların konaklama sorunu Zeve kampüsü içinde atıl durumda bulunan bir binanın misafirhaneye dönüştürülmesiyle çözülecek.   YÖK onayı sonrası açılacak olan konservatuar Van ve çevresinden gelen yetenekli öğrencilerine sınavla kapılarını açacak.  Konservatuarın ilk yılında müzik bölümünün eğitim vermesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme