YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYORUZ

Van Belediyesi, 2012 yılında yapacağı projeleri ve 2011 yılında yapılan çalışmaları basın ve kamuoyu ile paylaştı. Çok önemli projelerin yapılacağı 2012 yılı ile ilgili bir konuşma yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, yapacakları çalışmaların hem bir özeleştiri hem de kentteki yurttaşlarla birlikte kentin kalkınma hamlesi niteliğinde olduğunun altını çizdi.
Van Belediyesi 2012 yılı projelerini ve 2011 yılına ait verileri açıkladı. Merit Otel'de yapılan toplantıya BDP Van Milletvekili ve DTK Koordinasyon Kurulu üyesi Özdal Üçer, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya,  BDP İl Eş Başkanları Cüneyt Caniş, Mihriban Şah,  İl Genel Meclis Başkanı Semira Varlı, İller Bankası Bölge Müdürü Kemal Uyan, CHP İl Başkanı Cemal Şen, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantı salonuna "Yeniden kuracağız bu kenti", "Çocukların gözlerindeki umudu gerçeğe dönüştürmek için", "Halkın belediyesi, halkının hizmetinde", "Yarının çocukları gülleri için", "Umut varsa irade de var", "Demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü bir belediyecilik", "Hesap verebilir, şeffaf, demokratik ve katılımcı belediyecilik", "Kentin özgür ve ekolojik geleceği için çalışıyoruz"  ve "Projelerimizi sizlerle belirledik, sizlerle hayat bulacak" pankartları asıldı.
Kaya: Yapacaklarımızla ve projelerimizle bu zararı silmek için yeni bir dönem başlatıyoruz
Toplantının ilk konuşmasını yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, 'Hiç bir şeyi başaramazsak da, hiç bir şey yapmamış olsak da çıkar halkımızın önünde belediyenin harcamalarını halkımıza söyleriz' sözleri ile konuşmasına başladı. Her yıl olduğu gibi bu yılda belediyenin tüm gelir-giderlerini şeffaf bir biçimde paylaştıklarının altını çizen Kaya, "2012 yılında yapacaklarımızı muhtarlarımızla ve yurttaşlarımızdan gelen taleplerini dikkate alarak bu yılki çalışmamızı belirledik. 23 Ekim ve 9 Kasım depremi ve çetin bir kış sezonuyla zorlu bir süreçten geçtik. Depremin 200'üncü gününde burada yapacaklarımızla ve projelerimizle bu zararı silmek için yeni bir dönem başlatıyoruz" dedi.
Kaya: Başarısızlık bizim, başarı tüm kentindir
Bu süre içerisinde kurum olarak çok eksiklik yaşadıklarının altını çizen Kaya, kendi eksikliklerini gördükleri ve bunların bir daha yaşanmaması için çözüm çabalarının olduğunu söyledi. 2012 yılında yapacakları çalışmaların hem bir özeleştiri hem de kentteki yurttaşlarla birlikte kentin kalkınma hamlesi niteliğinde olduğunun altını çizen Kaya, "Bu çalışmayı şüphesiz bir tek kurum olarak yapmıyoruz, bu işlerde bir başarı var ise bu kentin tüm dinamiklerine aittir. Bir başarısızlık var ise de bu bizim eksikliğimiz, başarısızlığımızdır ve burada kimseyi de sorumlu tutmayacağız" diye konuştu.
Kaya: Kalıcı çözümler için çalışıyoruz
Her kesimin özellikle bu kış boyunca üstyapı sorunları ile ilgili zor bir dönem geçirdiğini aktaran Kaya, yapılan eleştirilere ise cevap verdi. Kaya, "Biz şehrin gelecek 30-50 yıl düşünmeden birçok şeyi yapabilirdik. Bu şekilde 2- 3 yıl içerisinde işin üstünü cilalayarak yürüyebilirdik. Belki o zaman bugün yapılan eleştiriler yapılmazdı. Biz belediyeye başlarken de sorunlara kalıcı çözümler bulacağımızı söyledik. Şuan sıkıntılı olan yolların alt yapılarını yapmadan, 2 yılda göz boyamaya yönelik birçok çalışma yapabilirdik. Ama biz orada kalıcı çözümler bırakmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. 80 yıl önce yapılan ve insan sağlığını tehdit eden içme suyu şebekesini yenilemeseydik, gelecek dönemde bu göreve gelen arkadaşlarımız yine bu sorunlarla karşılaşacaktı. Bazen bir yolun uzun sürmesi sıkıntıya yol açmaktadır. İnanıyor ve umut ediyorum ki halkımız 5 yıl sonra kalıcı çözümü gördüklerinde bu söylenenlerin yerini, iyi niyetlere bırakacağını umut ederek yolumuza devam edeceğiz" diyerek konuşmasını tamamladı.
Üçer'den açıklamalar
Kaya'nın konuşmasından sonra deprem ve kentte yapılan çalışmaları konu alan fotoğraflarından oluşan slayt gösterimi yapıldı. Daha sonra konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Kürtçe olarak halkı selamlayarak, sistemin kirli oyunlarını deşifre ettikleri için hedef haline geldiğini söyledi. BDP milletvekili olmasının yanında DTK adına da çalışma yürüttüğü için hedef haline geldiğini belirten Üçer, " Bakın burada belediye başkanımıza saldırı oldu. Saldırı yapanlara kimse dokunmadı. Ama bir polise tekme atan genç 7 yıl hapis cezası aldı. Bunları dile getirdiğimiz zaman basın başbakan hemen hedef gösteren açıklamalar yapıyor. Peki, neden buradaki yolsuzluklar dile getirilmiyor. Neden kimse sesini çıkarmıyor" diye konuştu.
Gür: Ortak bir çalışma şart
BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise, kentteki sorunların belediye tarafından çözülmesinin imkansız olduğunu belirterek, ortak bir çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. Depremde Van esnafı ve Van halkının unutulduğunu belirten Gür, "Eğer burada yapılanlar bu halkla esnafla birlikte yapılsaydı onlar ortaklaştırılsaydı bu sorunlar daha hızlı çözülürdü" diye konuştu. Belediye'nin yaptığı çalışmalar ve yapacağı çalışmalar ile ilgili övgü ile söz eden Gür, 2012 yılında Van Belediyesinin hayata geçireceği projelerle ilgili başarı diledi.
Van Belediyesi Gelir ve Gider Durumu
Van Belediye Başkanı Kaya'nın açıkladığı 2011 yılına ait ihaleler, gelir ve giderleri. Kaya'nın açıkladığı rakamlara göre Van Belediyesi'nin mali tablosu şu şekilde;
Van Belediyesi 2011 yılında toplam 86 ihale gerçekleştirmiş, bu ihalelerin toplam bedeli ise48 milyon 279 bin 995 TL'dir. 2011 yılında 22 hizmet alım ihalesi, 29 yapım ihalesi ve 35 mal alım ihalesi gerçekleştirildi. Yapılan ihalelerin yüzde 97'si açık, yüzde 2,5'i ise pazarlık usulü ile yapıldı. Van Belediyesine 2011 yılında İller Bankası payından 80 milyon 352 bin, 666 TL gelir gelirken, belediyenin kendi öz kaynaklarından ise 50 milyon 337 bin 052 TL gelir elde edildi. Van Belediyesi'nin 2011 yılında toplam 130 milyon 689 bin 718 TL oldu. Belediyenin iller bankasından gelen toplam 80 milyon 352 bin 666 TL'sinin 24 milyon 007 bin 961 TL'si ise eski borçlara karşılık kesildi. Van Belediyesi 2011 yılında personel giderlerine 45 milyon 859 bin 967 TL, Yatırım harcamalarına 46 milyon 219 bin 665 TL, Malzeme ve mal giderlerine ise 33 milyon 832 bin 425 TL olmak üzere 125 milyon 912 bin TL harcadı.
Mali raporun ardından Kaya, bu kez Van Belediyesinin 2012 yılında yapacağı projeleri ve 2011 yılında yapılan çalışmaları anlattı.

van haber, haberler van

Bakmadan Geçme