VAN SOKAK MÜZİĞİ İLE TANIŞTI

Müzik çevrelerinin protest müzik olarak da adlandırdıkları sanatlarını sokakla, caddeyle, en geniş ifadeyle 'hayatla' paylaşan sokak müziği Van da… Van Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan 3 kişilik sokak çalgıcıları/sokak müzisyenleri Van'da büyük ilgi görüyor.
Van'da Cumhuriyet Caddesi üzerinde Cumartesi günleri Telekom karşısında şaşkın bakışlar, biraz ilgi, biraz karışık duygular içinde dinlenen Vanlı sokak çalgıcıları sokağa renk katıyorlar.  Van Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden; Yekta Özgür Eryiğit, Kanun; Çekdar Gökçe, Keman; Recep Bayat Gitar ile müzik yapmak için mutlaka bir salona, mekana ihtiyaç olmadığını sokakta müzik yaparak Van halkına gösteriyorlar.
Van Sokak çalgıcıları adına konuşan Yekta Özgür Eryiğit,  sokak çalgıcılığının sosyal içerikli saygın bir iş olduğunu, dünyanın bütün ülkelerinde hem de önemli sanatçıların yaptığını söyledi.  Eryiğit: "Sokak çalgıcıları müziğin elit bir sınıfın tekelinde olamadığını gösteren protest bir davranıştır. Özünde amacı müziği halka indirmektir. Biz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri olarak Van'da müzik yapmak için kapalı bir mekana ihtiyaç olmadığını göstermek istiyoruz. Ayrıca notaların ve neşesini-hüznünü insanlarımızla paylaşmak istiyoruz.  Bu amaçla Telekom binası önünde müzik yapmamız başta bazı insanlara,  çocuklara çok garip geldi.  Öyle ki bazı çocuklar müzik aletine bile dokunuyor.  Ama bu durumu aşacağımıza inanıyoruz.  Biz Vanlıyız.  İlimizin tanıtımına sosyal, kültürel gelişimine, modernleşmesine katkı sunmak istiyoruz. Çünkü müzik çok önemli bir tanıtım aracıdır"  dedi
Van'ın sosyal olgunluğunu,  Van insanının müziğe ilgisini, güven duygusunu yansıtan, yeni, yeni oluşmaya başlayan Van sokak çalgıcıları, daha rahat bir ortamda sokak müziği yapabilmek için ilgililerden destek bekliyor.
Vanlı Sokak çalgıcı gençleri kutlayarak ilgiyle izleyen vatandaşlar,  özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi illerde bazen tek bir gitar, keman, klarnet hatta kemençe; bazen de grup olarak karşımıza çıkan sokak çalgıcılarının Van'da sokağımızın, caddemizin, kısaca hayatımızın bir parçası haline gelmesinin mutluluk verici olduğunu belirttiler.
van haber, haberler van

Bakmadan Geçme