VAN KÜLLİYATI DESTEK BEKLİYOR!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van'ın çeşitli yönlerini 27 başlık altında toplayarak kapsamlı bir şekilde ortaya koyacak olan 'Van Külliyatı' projesinin tamamlanmasına rağmen parasızlıktan dolayı basımını gerçekleştiremediklerini söyledi.
YYÜ Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültürel Değerleri Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Murat Oto ile birlikte rektörlük senato toplantı salonunda  Van Külliyatı  ile  ilgili bir basın toplantısı düzenleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültürel Değerleri Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü öncülüğünden 3 yıldır üzerinde çalışılan Van Külliyatının tamamlandığını belirtti. Van'ın her yönü ile toplam 27 başlık altında ele alındığı külliyatı 27 ciltte toplamak istemelerine rağmen, yaşadıkları maddi imkansızlıklar nedeniyle 10 cilt olarak basımını planladıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Battal, "Üniversitemizden 100'den fazla akademisyen,  10'un üzerinde Vanlı kültür adamı büyük özverilerle projenin tamamlanması için çalıştı. Van Külliyatı hem üniversitemiz hem de şehrimizin tanıtımı için önemli bir yapı taşı olacak ve bundan sonraki çalışmalar için de bir veri tabanı görevi görecektir. Çok kapsamlı bir eser meydana getirdik. Bu eser Türkiye'de alanında tek olacaktır. Böyle geniş kapsamlı bir eser Van'da olmadığı gibi Türkiye'de de benzerini bulmak mümkün değildir. Eserin dizgisi dahi tamamlandı ancak sponsor bulamadığımız için her cildi 900 sayfadan oluşacak 10 ciltlik olarak planlanan bu güzide eseri basamıyoruz" dedi.
Depremde önce eserin basımını üstlenecek iş adamını da bulduklarını ifade eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Ancak yaşanan depremle birlikte birçok iş adamımız gibi bu iş adamımız da ciddi bir ekonomik sorun yaşadı. Gelip bizden özür dileyerek eseri basamayacağını ifade etti. Ama bu aşamaya kadar getirdiğimiz eseri de kesinlikle bastırmamız gerekiyor. Bu işle ilgilenecek ve basımına destek olacak iş adamları ile tekrar görüşeceğiz. Üniversite olarak da yasaların el verdiği ölçülerde katkı sunacağız. Ancak böyle bir eserin küçük bir meblağ ile basılamayacağını tahmini 250 ila 300 bin TL arasında değişen bir kaynağa ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.
Üç yıl çok ciddi bir çalışma sonucu oluşturdukları eseri bastırmak için her şeyin tamam olduğunu, ancak önlerindeki tek sıkıntının maddi imkansızlıklar olduğunu dile getiren YYÜ Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültürel Değerleri Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Murat Oto ise kültürlerin hızla değişime uğradığı dünyada hazırladıkları eserin belki 50 belki de 500 yıl sonrasına ışık tutacak nitelikte olduğun kaydetti.

VAN HABERLERİ HABER VAN

Bakmadan Geçme