Tefeciler KMH Kredisnden Daha İnsaflı?

Bugün ki yazımda sizlere KMH(Kredili Mevduat Hesabı, Eksi Hesap) veya  isimleri bankalara göre değişkenlik gösterebilen ama teorisi aynı olan, günlük hayatımızda sıkça kullandığımız, krediden bahsetmek istiyorum.,.
Bankaların reklamlarında dönen Kobi Nerede, Kral Kobi, Kobi Destek, Aslan Kobi. Gibi sloganları duyuyoruz. Bakıldığı zaman kulağa hoş gelen sloganlar bunlar..
Kmh kredileri, Bireysel kredilerde ve Ticari Kredilerde hayatımızın bir parçası haline geldi. Bankalar bizleri çok sevdiği için Araç,Tüketici ,Konut,İş yeri ve Ticari kredilerimizi onaylamazken, Kmh kredilerini haberimiz olmadan hesaplarımıza tanımlar hale geldiler.
Peki bu Kmh kredisinin Aylık %5 civarlarında faiz oranı olduğunu, yani yıllık %60 a tekabül eder, biliyor muyuz? Bu yükseklikte bir kredinin bizlere dayatılarak kullandırılıyor olması. Yıllık enflasyon oranları göz önüne alındığında bu oranın çok acımasız bir oran olduğu tespitini yapmam herhalde yanlış olmaz.
Ülkemizdeki  tezatlardan biri de bir yandan Girişimcileri desteklemek için krediler vermeye çalışırken diğer yandan bu faiz oranlarına mahkum edip batan şirketlerimiz veya bireylerimizi göz arda etmek..
Hangi sektörde %110 kar marjı var? %60 ile kredi kullanan Kobi'nin veya Tüketicinin %110 dan aşağı kazanmaması gerekli..
Aynı şekilde bireysel hesaplarımıza tanımlanan Kmh hesaplarını düşünelim.. Aylıkla çalışan İşçimiz, Memurumuz, hatta emeklimize bu faiz oranlarından maaş hesaplarına kmh tanımlanıyor. Tabi birde bu parayı kendi paramız zannedip kullandığımızda ödediğimiz faiz..
Bu şekilde borçlandırılıp sonra da yapılandırmak ne kadar doğru veya ne kadar etik? Canım herkesin aklı var fikri var serbest piyasa ekonomisi denilip geçilsin mi?
Sizlerin en çok dikkat etmesi gereken husus hesabınıza haberiniz olmadan tanımlanan bu krediyi Bankanız ile görüşerek iptal ettirmeniz. Eğer krediye ihtiyacınız var ise Tüketici kredisi kullanmanız. Kobiler için önerim spot kredi kullanmaları… Yani vade sonu belli faiz oranı çok daha düşük ve makul. Tabi gelecek paralarının vadesi belli değil ise Rotatif kredi kullanmalarını öneririm… Borç yiğidin kamçısı.. Mühim olan hangi faiz oranı ile borçlandığımız..
 Bütün bu öngörüler ışığında ne yapılması gerekli? Daha önceki yazılarımda da yazdığım gibi Bankaların karlılıkları çok önemli. Kar etsinler. Ama bu karı ederken gerçek işleri olan Bankacılık enstrümanları ile kar etsinler.  Ülkemizde en çok kullandığımız ürün olan, tabana en çok yayılmış ürünlerden biri olan, Kmh kredisinin faiz oranlarıyla değil! Hükümetimizin tüm bankacılık işlemleriyle ilgili alt sınır ve üst sınır getirerek yasa çıkartması gerekli. Tüketiciyi, KOBİ'yi gerçek manada desteklemek, Piyasa koşullarına uygun faiz oranlarıyla borçlandırmalıyız. Yoksa yazımın başlığındaki durum maalesef devam eder..

VAN HABER  HABERLER  VAN

Bakmadan Geçme