VAN'DAKİ ŞENLİĞİN DÜNYADA BENZERİ YOK

Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü bahçesinde kurulan ve 340 kişilik bir tiyatro salonuna dönüştürülen çadırda basın toplantısı düzenleyen Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Esat Tanrıverdi, bu yıl yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Şenlik Koordinatörü Özlem Tokaslan ile etkinliklerde görev alan oyuncuların da katıldığı basın toplantısında yapılan çalışmaları anlatan Tanrıverdi, 'Her okul bir tiyatro' sloganıyla kutlayacakları Akdamar Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Şenliği'nin bu yılki etkinliklerinin Van depremi sonrası yeni bir içerik kazandırdıklarını söyledi.
'BU ŞENLİĞİN TÜRKİYE'DE HATTA DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK'
Şenliğin geçtiğimiz yıla kadar, okullarda tiyatro oyunlarının sahnelenmesinin ardından, 23 Nisan tarihinden itibaren yan etkinliklerle de zenginleştirilerek bir ay boyunca Van Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendiğini anlatan Tanrıverdi, Van'ı çocuk ve gençlik tiyatrosu hareket merkezine dönüştüren bir şenlik olarak kutladıklarını kaydetti. Tanrıverdi, "Her okulun bir tiyatroya dönüştüğü bu şenlik Türkiye'de, hatta dünyada başka örneği olmayan bir çocuk ve sanat bütünleşmesi oluyordu" dedi.
'DEPREMDEN DOLAYI OKULLARDA PROVA İMKANI BULAMADIK'
Bu yıl 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinden meydana gelen depremlerden dolayı okulların hepsinde tiyatro oyunları çalışmak için prova imkanı bulumadıklarından sadece seçilen pilot okullarda oyun çalışması yapılabildiklerinin altını çizen Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Esat Tanrıverdi, sanatçıları tarafından sahneye konan bu oyunlarda görev alan çocukların profesyonel birer tiyatrocu gibi çalıştıklarını kaydetti. Tanrıverdi, "Sergilenecek oyunlarla birlikte pek çok atölye çalışmasının yanı sıra, depremzede çocuklarla yapılan fotoğraf atölyesi çalışması sonucu tamamı çocukların çektiği fotoğraflardan oluşan ,'Çocuk Gözüyle Deprem Kareleri Fotoğraf Sergisi'nin yer alacak. Şenlikte, müzik, resim, kukla ve gölge oyunu atölyeleri gerçekleştirilecek. 23 Nisan okul kortejlerinin sokak gösterileri, Clown World İstanbul'un katılacağı ve binlerce uçurtmanın Van semalarında yükseldiği uçurtma şenliği ile Devlet Tiyatroları'nın 4 ayrı bölgesinden katılan çocuk oyunlarının gösterimiyle zengin bir programa sahip olan Akdamar Şenliği, bu sezon da Van'ı bir çocuk ve sanat merkezine dönüştürecek" şeklinde konuştu.
'AKDAMAR ŞENLİKLERİ BELGESELLEŞTİRİLECEK'
Tanrıverdi, ayrıca bu yıl şenliğin tüm aşamalarını dünyaya tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Marmara Üniversitesi'nin katkılarıyla belgesel yönetmeni Neslihan Akpınar tarafından belgesel film çalışması da gerçekleştirileceğinin altını çizdi.
Belki de dünyada ilk kez tiyatro salonu olmasına rağmen bir çadırın oyun salonuna dönüştürüldüğünü ifade eden Esat Tanrıverdi, buna da bazı basın organlarında iddia edildiğinin aksine yaklaşık 100 bin lira civarında bir para harcandığını kaydetti. Bunun da Van Valiliği ile Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nün ortaklaşa yaptığını kaydeden Tanrıverdi, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Basın mensuplarının, oyuncuların Mem u Zin isimli tiyatro oyunun provasını yaptıkları esnada depreme yakalandığını hatırlatması üzerine Tanrıverdi, "Evet, yaşanan depremden dolayı prova imkanı bulamadığımız için bazı oyunlarımıza ara vermek zorunda kaldık. Zaten teknik olarak bu çadırda Mem u Zin gibi bazı oyunları oynamak mümkün değildir. Tekrar provalarımıza başlayacağız. Gelecek yıl tekrar gündemimize alabiliriz" ifadelerini kullandı.
Yapılacak olan şenlikler hakkında bilgi veren Şenliklerin Koordinatörü Özlem Tokaslan ise düzenlenecek olan etkinliklerin tümüyle ücretsiz olacağını belirtti. Etkinliklere 6 bin 550 kişinin katılmasını beklediklerini dile getiren Tokaslan, çocukların isimlerine yazılan davetiyelerin ise basıldığını vurguladı.
VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme