ÇYDD VAN İLE BERABER

Çağdaş Yaşamı Destekle Derneği (ÇYDD) ve Eureko Sigorta tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) hafif çelikten yaptırılan derslikler düzenlenen törenle açıldı.
YYÜ Zeve Kampus yerleşkesinde bin 542 metrekarelik alanda ÇYDD, ve Eureko Sigorta işbirliği ile inşa edilen hafif çelikten yapılmış Çağdaş Yaşam Eğitim Birimi'nin açılışı için bir tören düzenlendi. Törene Adalet eski Bakanı ve ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ve Vali Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Alkan ile ÇYDD üyeleri katıldı. 70 kişilik 10 derslik, kantin, öğretim görevlileri odası, depo ve lavaboların bulunduğu birimin açılışında konuşan Vali Karaloğlu, Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da yaşanan depremlerin ardından 30 bin vatandaşın konutunun oturulamaz hale geldiğini hatırlattı. Van'da kamu kurumlarının içerisinde özellikle eğitim kurumlarının ciddi zararlar gördüğünü ifade eden Karaloğlu, üniversitede derslikler gibi öğrencilerin barınmada kullandığı yurtların da hasar aldığını kaydetti. Üniversitenin her kent için önemli olduğunu ifade eden Karaloğlu, ''Ama deprem sonrası üniversitenin ayağa kalkması, tekrar öğrencilerimizin eğitimine devam etmesi bir şehir için çok hayati öneme sahip. Çünkü kentin ayağa kalkması, bir bakıma üniversitenin ayağa kalkmasına bağlı olarak gelişiyor. Depremden sonra en çabuk toparlanan kurumlarımızdan biri üniversitemiz oldu. Bunun da sebebi kardeş üniversitelerin üniversitemize sağladığı yardımlar, katkılar ile sivil toplum kuruluşlarımızın vermiş olduğu desteklerdir. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin tekrar ayağa kalkması noktasında sponsorlarıyla birlikte bugün bizimle beraber olması bizi gerçekten son derece mutlu etmektedir. Derneğin başkanı benim İstanbul Hukuk Fakültesi'nden de hocamdır. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği sadece bu binayı yapmakla kalmadı. Üniversitemizin öğrencilerine burs imkanı da sağladı. Yine depremde zarar görmüş orta öğretim kurumlarındaki çocuklarımızın ayni ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardımcı oldu'' dedi.
Adalet eski Bakanı ve ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel de, depremlerde birçok insanın her şeyini kaybettiği gibi umutlarını da kaybettiğini ifade etti. Okullar ve üniversitede bazı binaların yıkıldığını da hatırlatan Çelikel, ''Tabi ki devletin güçlü eli, devletin sorumluluğu her zaman Van'la beraber oldu. Ama sivil toplumun da yapacağı çok önemli şeyler vardı ve ÇYDD 17 Ağustos 1999 depreminden edindiği tecrübeleri Van'da da kullanmak istedi. Hemen ikinci gün bir komisyon kurarak, Van'da neler yapabilir, neler götürebilirizi düşündük. Üniversitemizde yıkılan bir birimin yerine yeni bir birim yapılması gerektiğini öğrenince, rektörümüz ile temas kurduk. Çocuklarımıza, öğrencilerimize bir katkımız oluyorsa bizde bu devlete, bu topluma karşı görevimizi yerine getirmiş hissedeceğiz. Çünkü bu ülkede yaşayan, eğitim görmüş, belirli bir yere gelmiş herkesin bu topluma, bu devlete, bu cumhuriyete ve kurucumuz ile kurtarıcımız olan Mustafa Kemal Atatürk'e borcu var. Bu borcu ödemek hepimizin görevidir. Biz bu görevimizi yapabildiğimiz için ÇYDD yönetim kurulu olarak son derece mutluyuz'' şeklinde konuştu.
Mutlu bir gün yaşadıklarını ve bugünün yaşanmasında katkısı olan derneğe teşekkür eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, deprem sonrası şubat ayına kadar eğitime ara verme kararı aldıklarını hatırlatarak, ancak deprem sonrası üniversiteye verilen yardım ve desteklerle senatoyu toplayıp açılışı erkene aldıklarını söyledi.
Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Alkan'ın da yaptığı konuşmanın ardından davetliler tarafından eğitim biriminin açılış kurdelesi kesildi. Vali Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte açılıştan sonra sınıfları gezerek bilgiler aldı.
VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme