AGORAFOBİ NEDİR?

 

Hastaların % 60 'ından fazlası, atakların geleceği yer ve durumlardan kaçınmaya başlarlar. Hastaların, yalnız başlarına Panik Atağı geleceğini zannettikleri yerlere gidememe, o tür yerlerde kalamama durumlarına Agoragobi adı verilir. Yalnız başına evde kalamaz, sokağa yalnız çıkamaz, taşıtlara, asansöre binemez, dar sokak ya da köprülerden geçemez, pazar yeri, büyük mağazalar gibi kalabalık yerlere ya hiç giremez olurlar ya da ancak yanlarında birisi ile yoğun bir endişe ve rahatsızlık duyarak bu tür yerlere gidebilirler.
PANİK BOZUKLUĞU NASIL BİR HASTALIKTIR?
Panik Bozukluğu psikiyatristler tarafından iyi bilinen ve çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Toplum içinde herhangi 100 kişinin yaklaşık 3- 4'ü bu hastalığı ya daha önce geçirmişlerdir ya da halen bu hastalığı yaşamaktadırlar. Genellikle ilk kez 20-35 yaşları arasında başlar. Kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat fazla görülür. Panik bozukluğu olan kişilerin biyolojik akrabalarının panik bozukluğu geçirme olasılığı sekiz kat daha fazla bulunmuş.
PANİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUŞUR?
Panik Bozukluğunun neden oluştuğuna ilişkin iki bilimsel açıklama vardır: · Beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı kimyasal maddelerin anormal çalışması · Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkan ve tamamen "doğal ve zararsız" olan çarpıntı, terleme, nefesdarlığı ya da baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin, hasta tarafından kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda da "KALP KRIZI GEÇIRIYORUM", ÖLECEĞIM", "ÇILDIRIYORUM", "FELÇ OLACAĞIM" şeklinde yanlış yorumlanması ile oluşur.
PANİK BOZUKLUĞUNDA BİLİŞSEL ÇARPITMALAR (DÜŞÜNSEL DÜZEYDE YANLIŞ ÇIKARIMLAR) OLASI KÖTÜ SONUÇLARI ABARTMA
Atak sırasında göğsümdeki ağrı kalp krizi geçirdiğimi gösteriyor olmalı Denetimimi kaybedeceğim ve kaza geçireceğim Bir daha atak geçirirsem kendimden geçebilirim Boğazım tıkanacak ve bayılacağım Panik duygularımı hemen yatıştıramaz ve denetim altına alamazsam , giderek kötüleşirler ve sonsuza dek bunlardan kurtulamam
KORKUNÇLAŞTIRMA
Paniklersem işimi yapamam, işimi kaybederim. Başka bir iş de bulamam Mağazadan panik içinde çıkarsam rezil olurum Arkadaşlarımla eğlenmeye gider ve panik atağı geçirdiğim için çekip gitmek zorunda kalırsam , öyle utanırım ki bir daha yüzlerine bakamam
HER NE UĞRUNA OLURSA OLSUN DENETİM ALTINDA TUTMA
Kontrol edemediğim durumlara dayanamıyorum. Trafik ışıklarının değişmesini beklemeye, işyerinde bir toplantıda oturmaya, arabayı başkaları kullanıyorsa birlikte başka bir yere gitmeye ,… Bu panik ataklarımı kontrol edebilmeliyim Denetimimi kaybedersem deliririm.

MÜKEMMELLİYETÇİLİK (YETKİNCİLİK), "YA HEP YA DA HİÇ" BİÇİMİNDE DÜŞÜNME

Her zaman, hiç bir zaman, -malıyım, -mamalıyım, -mak zorundayım, -mamak zorundayım Herkes çok rahat, eğleniyor ve dinleniyor benim panik ataklarım olmasaydıonlar gibi mutlu olabilirdim Çok iyi olmalıyım DUYGULARI VE DUYUMLARI KANIT OLARAK GÖREREK ÇIKARIMLAR YAPMA Artık ne zaman böyle yoğun bir korku duysam, çok kötü bir şey olacağını biliyorum Sol kolumdaki ağrı kalp krizi geçirmekte olduğumu gösteriyor.

PANİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Panik Bozukluğu, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bugün için etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki türlü tedavisi vardır. ·
İLAÇ TEDAVISI:Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan nörokimyasal faaliyetlerini düzelterek Panik Ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Doktorunuz bu ilaçlardan birisini seçerek, az bir dozla başlamanızı önerecek ve düzenli kontroller ile dozu gerektiği kadar artıracaktır. İlaç tedavisi en az bir yıl sürdürüldükten sonra yavaş yavaş azaltılarak kesilecektir. 

KOGNİTİF(BILIŞSEL) - DAVRANIŞÇI TEDAVI:

Bu tedavi yönteminde iki amaç vardır:
1. Hastanın, aslında tamamen "zararsız" olan Panik Atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır.
2. Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının "üstüne gitme"si sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır. Bu tedavide doktor hastasına dışarıya çıkma, pazara gitme, taşıt araçlarına binme gibi hastanın, korku ve Panikleri nedeniyle yapamadığı etkinlikleri bir plan dahilinde en basitlerinden başlayarak "ALIŞTIRMA ÖDEVLERI" olarak verir. Hasta basitleri yapabilir hale geldikçe zorlarına geçerek bütün korkulan durumlar bitinceye dek alıştırmalar sürdürülür.

       EN İYİ SONUÇ, İLAÇ VE PSİKOTERAPİNİN BİRLİKTE UYGULANMASI İLE ALINMAKTADIR. LÜTFEN UNUTMAYINIZ!

· PANİK BOZUKLUĞU, KESİNLİKLE ÖLÜME, ÇILDIRMAYA YA DA FELÇ OLMAYA YOL AÇAN BİR HASTALIK DEĞİLDİR.

· DOKTORUNUZ ÖNERMEDİKÇE KORKULARINIZ İLE BAŞ ETMEK İÇİN KALP, TANSİYON, ÇARPINTI İLACI, VİTAMİN, SAKİNLEŞTİRİCİ YA DA ALKOL KULLANMAYINIZ YA DA "YA GEREKİRSE" DİYE YANINIZDA TAŞIMAYINIZ.

· SADECE DOKTORUNUZUN ÖNERDİĞİ İLAÇ YA DA İLAÇLARI KULLANINIZ.

· İLACINIZI DOKTORUNUZUN SÖYLEDİĞİ ŞEKİLDE VE DOZDA KULLANINIZ. O GÜN İYİ YA DA KÖTÜ OLMANIZA GÖRE DOZU AZALTIP, ARTIRMAYINIZ.

· TAMAMEN İYİLEŞSENİZ BİLE DOKTORUNUZA DANIŞMADAN TEDAVİNİZİ KESMEYİNİZ.

VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme