Başkanlık sistemi Türkiye'de yanlış algılanıyor

AK Parti Van İl Teşkilatı tarafından 'Siyaset Akademisi' eğitim programı düzenlendi.
DSİ 17. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Siyaset Akademisi'ne, Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras ve akademi öğrencileri katıldı.
'Demokrasi ve İnsan Hakları' konulu derste, akademi öğrencilerine hitap eden Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, demokrasi ve başkanlık sistemi ile ilgili geniş bilgiler verdi. Tekin, "Bu ülkede Anayasa'nın mutlaka değişmesi gerekir. Türkiye'de yaşadığımız önemli sorunlardan biri yıllarca 'Onlar çalışsın biz onları yönetelim' denildi. Bizim temel haklarımız elimizden almışlar. Biz yıllardır temel haklarımızı almak için mücadele etmişiz. İşte tam demokrasi olursa işte o zaman temel haklarımızı alabiliriz. Örneğin başörtüsü, dini inancımız, hür yaşama, düşünce ve fikir özgürlüğü gibi haklar" dedi.
Başkanlık sisteminin de Türkiye'de yanlış algılandığını ifade eden Tekin, "Türkiye'de yasama, yürütme ve yargı var. Bu ülkenin Başbakanı kendi çalışacağı kadroyu atayamıyor. Bakanları, genel müdürleri, müdürleri gibi çalışma arkadaşlarını atayamıyor. Cumhurbaşkanı bunları atıyor. Ama en normal olan Başbakanın kendi çalışacağı mesai arkadaşlarının kendisinin atamasıdır. İşte başkanlık sitemi dediğimiz budur" ifadelerini kullandı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, akademi öğrencilerine "Deneyim ve Vizyon paylaşımı" konulu ders verdi. Yılmaz, "Sayın Başbakanımız 2023 yılına hazırlanıyor. Ne olacak 2023 yılında. En önemli iki unsur söyleyeyim. Başbakan 'ülkede kişi başına düşen geliri 20 bin dolara getireceğiz' diyor. Yani Türkiye'de milli gelir 10 sene sonra iki katına çıkacak. İkincisi 50 milyar dolarlık olan dış ihracatı 500 milyar dolara çıkaracağız diyor sayın Başbakanımız. Bu bölgedeki sorunlar çözüldüğünde aslında bunları yapmak çok da zor değil. Herkesin aç kurtlar gibi paylaşmak için tarih boyunca etrafında dolandığı bu coğrafyanın büyümesini istemeyen unsurlar, 2014 Mart seçimlerinde AK Parti'nin oylarının yükselmemesi için çalışacaklar. Onun için bu seçimler çok önemli ve biz bu nedenle yollara düştük" şeklinde konuştu.
Ardından AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a katkılarından dolayı birer teşekkür plaketi sundu. Van'da 2009 yılında gerçekleştirilen akademi programının ikincisinin 'Lider Ülke Türkiye'de Yerel Yönetimler-1' konusuyla başlayan programın 8 hafta süreceği ifade edildi.
Başkan Yılmaz, yaptığı konuşmanın ardından Van ziyareti ile ilgili gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.
Yılmaz "Bugün burada partimiz 'Siyaset Akademisi' faaliyetleriyle ilgili konuşmak ve bilgilerimizi paylaşmak için geldik. Siyaset Akademisi yerelde belediye başkanlarını, meclis üyelerini, gerek yerelde ve gerekse merkezde siyasetin temel organları olan siyasetçilerin, insan odaklı hizmet verilmesini planlayan bir faaliyettir. Biz de sahip olduğumuz deneyimleri paylaşmak adına partimizin verdiği görevle il il dolaşıyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme