BORÇLAR TAMAMİYLE SİLİNSİN

Vanlı sanayici ve iş adamı Abdulahat Arvas, depremden sonraki vergi ve SGK borçları için bölgede mücbir sebep hali ilan edilmesi ve ayrıca 6111 Sayılı Yasa ile geçmiş borçları yapılandırılan mükelleflerin taksit ödemelerinin de mücbir sebep kapsamına alınmasının tüccarın bir nebze de olsa nefes alma imkanı sağlandığını belirterek “Bölgedeki ekonomik koşullar göz önüne alındığında borçların tamamıyla silinmesi hükümetimizin bölgedeki çalışmalarının pekişmesine önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.
Arvas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan depremden bir kaç saat sonra çalışma arkadaşları ile birlikte Van’a gelerek halkın acısını yerinde paylaştığını, halkın bir nebze de olsa acılarını hafifletmek adına bölgede yoğun ve koordineli bir çalışma başlatıldığını hatırlattı. Ülkenin her yerinden milletin büyük bir özveri ve içtenlikle tek yürek olarak seferber olduğunu, barınma ve iaşe gibi ihtiyaçların karşılanması için çetin kış şartlarına rağmen başarılı çalışmalar yapıldığını anlatan Abdulahat Arvas “Eşzamanlı olarak yaklaşık bir ay içinde TOKİ, kalıcı konutların inşasına başlamış ve depremin üzerinden bir yıl bile geçmemesine rağmen toplamda 17 bin 471 adet konut hak sahiplerine dağıtılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte köylerdeki konutların yanında ahırlar, tarım ve hayvancılık kredileri, evleri az hasarlı olanlara geri ödemesiz nakit yardımlar, orta hasarlı olanlara güçlendirme için faizsiz ve iki yıl ödemesiz 10 yıl geri ödemeli kredi imkanı sağlanmıştır. Afete maruz kalmış etnik, dini, siyasal ve ideolojik kimliği fark etmeksizin herkese yardım elinin uzatılması insani bir durumdur ve sosyal devletin en önemli asli görevlerinden biridir. Hükümetimiz sosyal devlet ilkesinin gerektirdiği gibi halktan aldığını yine halka vererek üstüne düşeni yapmıştır. Sosyal sorumluluk ilkesi ile 6 bin 200 kişi İş-Kur kapsamında işe alınarak önemli oranda istihdam olanağı sağlanmıştır. Eğitim alanında da kısa bir süre içerisinde hayırseverlerinde yardımı ile toplamda iki binin üzerinde derslik inşa edilmiştir. Deprem programı kapsamında şu an itibari ile 3,5 milyar liraya yaklaşan bir kaynak sarf edilmiştir. Bu da projelerin tamamlanmasıyla 5,5 milyar lirayı aşan bir yatırıma ulaşacaktır” diye belirtti.
"VAN EKONOMİSİ KURUDU, CAN SUYU LAZIM"
Abdulahat Arvas, bölgedeki ekonomik hayatın bir an evvel canlanmasının, kentte yaşamın normalle dönmesinde çok önemli bir etken olduğunu belirtti. Van’da iş yeri hasar gören, göç etmek veya ailesini şehir dışına çıkarmak zorunda kaldığından iş yerini açamayan, ya da düzenli açamadığı için günlük işlem hacmi düştüğünden çek ve senetlerini ödeyemeyen, kalifiye elemanın göç etmesiyle birlikte büyük ölçekli işletmeleri çalışamaz duruma gelen sanayici, esnaf kısaca tüm ticaret erbabı çok zor durumda kaldığını söyleyen Arvas, şunları belirtti:
"VERGİ BORÇLARININ SİLİNMESİ ESNAFI KÜLLERİNDEN YEŞERTECEKTİR"
“Depremin getirdiği ekonomik yıkımla etkilenen esnafımıza KOSGEB vasıtası ile toplam 3 bin 747 işletmeye 30 ile 100 bin TL arasında faizsiz ve uzun vadeli kredi desteği sağlanarak toplam 211 milyon lira kredi kullandırılmıştır. Bu da esnafımızı bir sürede olsa ayakta tutmuş ve mücadelesini sürdürmesine destek olmuştur. Diğer taraftan depremden sonraki vergi ve SGK borçları için bölgede mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Ayrıca 6111 sayılı yasa ile geçmiş borçları yapılandırılan mükelleflerin taksit ödemeleri de mücbir sebep kapsamına alınmış ve tüccarımıza bir nebze de olsa nefes alma imkanı sağlanmıştır. Fakat bu kalıcı bir çözüm olmamakla beraber bölgedeki ekonomik koşullar göz önüne alındığında geçen süre zarfındaki borçların tamamıyla silinmesi hükümetimizin bölgede ki çalışmalarının pekişmesine önemli bir katkı sağlayacaktır. Depremden bu yana sadece bir yıllık vergi borçlarının silinmesi ile vatandaşımız vergiye ödeyeceği parayla yıkılan iş yerini dükkanını vs. tamir ettirecek çekini, senedini, işçi maaşlarını ödeyebilecek, doğal depremden kurtulabilenler en azından bu ekonomik depremin altında kalmamış olacaklardır. Sosyal devlet, fertlerin sosyal durumlarıyla ilgilenen, onlara asgari bir hayat düzeyi sağlamayı,sosyal ve ekonomik hayata aktif olarak müdahalesini gerekli gören bir anlayıştır. Sosyal devletin en belirgin özellikleri, kişiyi ekonomik hayatta yalnız bırakmaması, herkes için insanlık onuruna yaraşır bir hayat seviyesi sağlamaya yönelik bir devlet biçimi olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal devlet ilkesi ile yönetilmektedir. Ve bu gereksinimlerin de yerine getirileceği şüphe götürmez bir realitedir. Bunun mümkün olmaması durumunda mücbir sebep halinin uzatılarak, depremin etkileri geçtikten sonra hem deprem sonrası oluşan borçlar hem de 6111 sayılı yasadan kaynaklanan borçlar yeniden bir yapılandırmaya gidilerek faizsiz ve uzun vadeli taksitlendirilmeyle mükelleflerin bu borçları ödemesi sağlanabilir. Aksi takdirde vatandaşlarımızın bu borçları defaten ödemesi mümkün bulunmamaktadır. Çünkü bölge insanının mevcut ekonomik durumu gözler önündedir.”
"VAN HALKI BUNLARI UNUTMAZ"
Arvas, “Bir sanayici ve iş adamı olarak Van ilimizde ve Erciş ilçemizdeki esnaf ve tüccarlar adına yapılan bu geniş çaplı çalışmalardan dolayı depremden bu güne değin çalışmalarla bizzat alakadar olan başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bölgeyi adeta bir nöbet yerine çeviren ve her defasın da yapılan hizmetleri yerinde takip eden ve denetleyen Bakanlarımıza, bölgeden bir an olsun ayrılmayan halkın dertleri ile dertlenen milletvekillerimize, yediği ekmekten tutun giydiği elbiseye kadar, örttüğü battaniyeden tutun cebindeki harçlığa kadar her şeyini paylaşan ve ülkemizin yek vücut olduğunu ispatlayan aziz milletimize, çalışmaları bir orkestra şefi edasıyla koordine eden sayın valimize, başta AFAD ve Kızılay olmak üzere tüm kurum amir ve memurlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve emeği geçen, alın teri döken herkese teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum” diye belirtti.
vanhaber, van, haber, van haber
afad, deprem, borç, vergi, maliye

Bakmadan Geçme