Hipertansiyonda İlaç Dışı Tedaviler

Hipertansiyon inmelerin %60'ından ve kalp damar hastalıklarının %50'sinden sorumludur. Hayatımızda yapacağımız önemli değişiklikler hipertansiyonu kontrol etmeye, önlemeye böylece kalp damar hastalıklarının riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bunlar arasında:
Kilo verme:
Yüksek tansiyona karşı mücadelede atılacak en önemli adım, fazla kiloları vermek ve yediklerinizi kontrol altına almaktır. Bunun için az tuzlu yemeniz (tamamen tuzsuz değil) ve katı yağlı yiyeceklerden kaçınmanız, porsiyonlarınızı küçültmeniz etkili bir önlem olacaktır. Aşırı kilolu hastalarda özellikle karın bölgesinden çok az kilo vermek bile zaman içinde kan basıncını anlamlı olarak iyileştirmektedir.
Egzersiz:
Egzersizin kan akımını iyileştirerek,  kan basıncının azalmasına yardımcı olarak hipertansiyonla ilişkili riskleri azalttığı gösterilmiştir. Önerilecek en iyi egzersiz her gün en az 30 dk yapılacak tempolu yürüyüştür.
Beslenme:
Hipertansiyon hastalarında beslenmede en önemli hedef yağları azaltmak, bunun yanında meyve, sebze ve süt ürünlerinden ise zengin olacak şekilde düzenlemektir. Kilonun kontrolü çok önemlidir.
Öğün aralarında meyve tüketin. Meyveler, hem posa hem de potasyum içeriği nedeni ile hipertansiyonun kontrolüne yardımcı olabilir. Sebze tüketimini artırın. Her gün 1 tabak salata ve 1 tabak sebze yemeği yemeye özen gösterin. Ancak pişirilen sebzelere tuz eklemeyin ve az miktarda sıvı yağ kullanarak pişirin.
Kalsiyum, hipertansiyonun kontrolü için gerekli bir mineraldir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketmeniz yararlı olacaktır. Tercihinizi az yağlı olanlarından yapın. Ancak "az yağlı ürün" düşük kalorili ürün anlamına gelmez. Aşırı tüketimlerden kaçının.
Badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyum açısından zengin oldukları için, hipertansiyonun beslenme tedavisine yardımcı olurlar. Ancak miktarları iyi ayarlanmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır ve tuzsuz olanlar tercih edilmelidir. Unutmayın, beslenme bir bütündür. Hiçbir gıda mucize yaratmaz. Besinler çeşitlendirildiğinde beslenme anlam kazanır.
Tuz kısıtlaması:
Tuz tüketimi hipertansiyon hastalarının en büyük düşmanıdır. Tuzu hayatımızdan tamamen atmalıyız.
Tuzu azaltmak için püf noktaları:
"Gıdaları satın alırken etiketlerini okuyun. Gıdaların etiketinde tuz, sodyum olarak görünebilir. Düşük sodyumlu olanları tercih edin.
"Yemeklerinizi düşük miktar tuzla veya tuzsuz olarak pişirin.
"Sofrada tuz kullanmayın. Onun yerine lezzetlendirmede limon, baharatlar ve sirke yardımcı olabilir.
"Dışarıda yediğiniz yemeklerde salam, sosis gibi işlenmiş etlerle hazırlanmış ürünler yerine içine tuz eklenmemiş, turşusuz taze salatalar tercih etmeye çalışın.
"Alışveriş yaparken konserveler yerine taze satılan gıdaları tercih edin.
"Et, tavuk, balık alırken tütsülenmemiş, işlenmemiş ve konserve edilmemiş olanlarını tercih edin.
"Yemek aralarında atıştırmak için tuzlu krakerler yerine meyve tüketin.
"Soda, asitli içecekler, kabartma tozu tuz içerir. Bu nedenle tüketiminden kaçının.
Sigara:
Sigaranın kalp damar hastalıkları için çok ciddi bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Sigarayı bırakmak ile kan basıncında düşme, kalp damar hastalıklarında ve inme gibi ciddi hastalıklarda belirgin azalma olur.
Alkol:
Aşırı alkol tüketimi ile kan basıncı artışı arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır ve alkol alımını kısıtlamak hipertansiyon kontrolünde çok önemlidir.

vanhaber, van, haber, van, haber

Bakmadan Geçme