İŞÇİLİĞİNİZİ BEĞENMİYORUM

Mollakasım Köyü'nde Allianz Sigorta'nın yaptırdığı okul ve sağlıkevinin açılışına katılan Vali Münir Karaloğlu, beraberinde Yardımcısı Zafer Coşkun, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Taha Al, İl Acil Afet ve Durum Müdürü Cafer Giyik'le birlikte Alaköy Köyü'nde yapımı devam eden okul inşaatları ve depremzede vatandaşlar için EYY modeli ile yaptırılan konutlarda incelemelerde bulundu. İlk olarak çelik konstrüksiyonla yapılan 24 derslikli okulda incelemelerde bulunan Karaloğlu, buradaki eksikliklerin giderilmesi için yüklenici firma ve müşavir firma yetkililerine uyarılarda bulundu.
"İNŞAATLARIN İŞÇİLİĞİNİ BEĞENMİYORUM"
Karaloğlu, daha sonra EYY modeli kapsamında depremzedeler için yapılan konut inşaatlarında incelemelerde bulundu. Bir evin temel ve subasman seviyesindeki inşaatı denetleyen Karaloğlu, işçilikteki eksiklikleri görünce İl Çevre ve Şehircilik Müdürü M. Taha Al ve İl Müdürlüğü'nde görevli kontrolörlere inşaatları sıkı takip edilmesi talimatını verdi. Müşavir firma yetkilisine yapılan inşaatlardaki eksiklikleri ileten Karaloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al'a da inşaatlardaki kalitenin artmaması halinde müşavir firmanın değiştirilmesini istedi.  İnşaatlarda yapılan kontrolleri de beğenmeyen Karaloğlu, "Kontrollerimiz iyi gitmiyor. Böyle gidecekse müşavir firmamızı değişelim. Müşavir firma sadece hak ediş düzenleme görevini algılamış olabilir. Hak ediş için bu kadar para ödemeye gerek yok. Müşavir firma bu işin kalitesini artıracak. Bu kaliteyi artırmıyorsa çekip gitsin. Bu inşaatların kalite kontrolünü müşavir firma yapacak. İnşaatların işçiliğini beğenmiyorum" uyarısında bulundu.
"İLK KONUT KURA ÇEKİMİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA"
Vali Karaloğlu, EYY modeli kapsamında kaba inşaatı tamamlanan bir konutu gezdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası Van ve Erciş'te TOKİ tarafından yaptırılan 17 bin 471 konutun bitme aşamasına geldiğini kaydeden Karaloğlu, yapımı tamamlanan konutların hak sahibi kuralarının da önümüzdeki hafta noter huzurunda çekileceğini söyledi. 23 Ekim tarihine kadar konutların kura çekiminin tamamlanacağını ifade eden Karaloğlu, köylerde ise EYY modeli 9 bin 400 konut yapılacağını bildirdi. Alaköy Köyü'nde EYY modeli ile 135 hak sahibinin bulunduğunu kaydeden Karaloğlu, şuana kadar 75 civarında vatandaşın evine başlandığını bildirdi.
" HOŞNUT OLMADIĞIMIZ GÖRÜNTÜLER DE VAR"
Köylerdeki konutların ihalesinin ve yapımının devlet tarafından yapılmadığının altını çizen Vali Karaloğlu şunları kaydetti: "Köylerdeki konutları biz yapmıyoruz. İhalesini de biz yapmıyoruz. Sadece kredisini veriyoruz. Vatandaş kendisi veya anlaştığı müteahhit firma aracılığıyla bizim vermiş olduğumuz kredi üzerinden konutlarını yapıyor, yaptırıyor. Biz neyi yapıyoruz. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle müşavir firmamız var, bu evlerin kalite kontrollerini yapıyoruz. Beton kalitelerine bakıyoruz, demir kalitelerine bakıyoruz, inşaatın statiğine bakıyoruz. Kaliteyi arttırmaya çalışıyoruz. Amacımız ne? Artık ders almamız lazım. Depremde can kayıplarımız oldu. Alaköy'de bu can kaybı yaşadığımız köylerden bir tanesi.  Bundan sonra yaşanacak depremde yeni can kayıpları olmasın diye kaliteyi arttırmaya çalışıyoruz. Geldik, gördük. Memnun olmadığımız, hoşnut olmadığımız görüntüler de var. Bunları da hızlı bir şekilde hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, AFAD İl Müdürlüğü ve müşavir firma eliyle hızlı bir şekilde bu kaliteyi arttırmamız lazım" dedi.
"VATANDAŞIMIZI KIŞ ÖNCESİNDE YENİ EVLERİNE TAŞIMAK İSTİYORUZ"
Türkiye'nin deprem bölgesi, Van'ın da birinci derece deprem bölgesinde olduğunu anımsatan Karaloğlu, binaların sağlam yapmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu. 'deprem öldürmez, çürük bina öldürür' sözünü hatırlatan Karaloğlu, " Biz kendimize artık yeni tabutlar yapmayalım. Yeni bir depremde yaşamımızı sürdürebileceğimiz adam gibi evler yapalım istiyoruz. Onun peşindeyiz. Onun gayreti içerisindeyiz. İnşallah kaliteyi daha da arttırıp, kış girmeden de bu evleri bitirip vatandaşımızı kış öncesinde yeni evlerine taşımak istiyoruz" diye konuştu.

vanhaber, van, haber, van haber
vali karaloğlu, işçilik, deprem, türkiye

Bakmadan Geçme