VAN YATIRIM KIVAMINA GELDİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van Koordinatörlüğü, Avrupa Birliği'nin potansiyel aday ve aday ülkelere sağladığı katılım öncesi mali yardım aracının 5. bileşeni IPARD) (Kırsal Kalkınma Programı) hakkında ilçe kaymakamları, belediye başkanları ile oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, programa başvuracak olan kesimin okur-yazarı olmayan kırsal kesim olduğundan ilçe kaymakamları ile belediye başkanlarının desteklerine ihtiyaç duyulabileceği için bilgilendirme yapma gereği duyduklarını kaydetti.
 'ÇAĞRI SÜREÇLERİ 2 AYDA BİR DEVAM EDECEK'
Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunda müzakerelere devam ettiğini ve artık aday ülke olduğunu hatırlatan Vali Karaloğlu, ''Bu müzakere sürecinde de çeşitli programlar açıklanıyor. Türkiye'de çeşitli illerde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Ajansları kuruldu. İlk kurulan illerden bir tanesi de Van oldu. Fakat Van'daki ajansın akreditasyon süreci biraz Ankara'ya uzak olmasından olacak ki, bürokratlar hevesle gidip gelmediklerinden çok uzun sürdü. Ama nihayetinde sonuçlandı ve akreditasyon tamamlandı. Deprem öncesinde bir çağrıya çıkmıştık. Fakat depreme yakalandık ve oradan çok fazla verim alamadık. Şimdi ikinci çağrı sürecindeyiz. Bu her iki ayda bir bu çağrı süreçleri devam edecek'' dedi.
'ESAS OLAN PROJELERİN KALİTELİ OLUŞUDUR'
Bütün programlarda esas olan konunun projenin kaliteli olması olduğunun altını da çizen Vali Karaloğlu, projeleri daha iyi olan ilin destekleri alabileceğine işaret etti. Toplantıyı yapmalarındaki amacın, projeyi yapacak insanların bulunması, eğitilmesi ve desteklenmesini sağlamak olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, ''Programın esas amacı kırsal kalkınmayı teşvik etmek. Birinci muhatabınız çiftçiler olacak. Daha çok okuma yazmayla, kalemle işi olmayan bir kesim. Aslında bizim müşteri potansiyelimiz bu insanlar. Bunlara destek olmamız lazım. İlçe kaymakamlarımızdan ilçelerindeki bu potansiyelleri bulup ortaya çıkarmalarını istiyoruz. İlçe kaymakamları, belediye başkanları ve kurum amirlerine proje verecek vatandaşlara yardımcı olmaları gerekir" dedi.
 AB'nin uyguladığı bürokrasi için 'Bize rahmet okutacak kadar ağırdır' diyen Vali Karaloğlu, projelerin çok detaylı olduğunu, bilgi, belge, ruhsat ve imarın tamamını istediklerini söyledi. Vali Karaloğlu, "Eğer siz yönetici, belediye başkanı, ilçe kaymakamı, kurum amirleri olarak vatandaşımıza yardımcı olmazsanız, vatandaşımızın da bu işin altından çıkıp projesini bitirme şansı yok. Onun için bütün kurumlar, özellikle belediyelerimiz ruhsat, izin ve imar noktasında müteşebbisimize, çiftçimize yardımcı olması lazım. Bunu artık kurumlarımız ve belediyelerimizin, vatandaşımızın işi değil de, kendi işleri gibi takip etmeleri gerekir. Yoksa vatandaşımız bu bürokrasiyi tamamlayıp da bize getirip projesini teslim edemez, projeleri de gidip destek alamaz'' şeklinde konuştu.
"BÖLGE YATIRIM YAPILACAK KIVAMA GELMİŞTİR"
Son zamanlarda artan desteklere ve programlara dikkat çeken Vali Münir Karaloğlu, toplumu kalkındırmanın yolunun üretimden geçtiğini ifade etti. Bölgenin en önemli sorununun da üretememesi olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;
 ''Bugün artık koşullar da üretme noktasında bütün şartlar oluşma aşamasına gelmiştir. Altyapı olarak artık bölge üretim yapma noktasındadır. Bundan on sene önce üretim yapmayan bölge müteşebbisine, zenginine 'Niye yatırım yapmıyorsun' deme hakkımız yoktu. Ama bugün var. Bugün Van'ın altyapı olarak batı illerinden hiçbir farkı yoktur. Hangi açıdan bakarsanız bakın. Artık bölge yatırım yapılacak kıvama gelmiştir. Desteklere baktığınız zaman, son teşvik paketinde altıncı bölge içerisinde yer alan Van ve çevre illeri, neredeyse yatırım yapmayanı döveceğiz aşamasına geldi. SSK yok, vergi yok, arazi var, şu var, bu var. Kredi kullandığında faizinin büyük bölümünü devlet karşılıyor. Bu imkanlardan hem bölge insanımızın, hem de bölge ve ülke dışından insanların bunlardan istifade ederek Van'a, bölgeye gelip, üretim üssü kurmaları gerekir. Bunun da çok olumlu işaretlerini alıyoruz. Son üç haftadır yerli, yabancı birçok müteşebbis gelip bizimle, Ticaret ve Sanayi Odamız ile görüşüyor. İnsanlar artık bölgenin hem teşvik olarak, hem de yatırım altyapısı olarak yatırım yapılacak kıvama geldiğinin farkındalar. İnşallah bu süreç şehrimiz ve bölgemiz için hayırlı olur diye temenni ediyorum''
 Vali Karaloğlu, yaptığı açılış konuşmasının ardından salondan ayrılırken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Necip Özgökçe, toplantıya katılanlara çalışmalar, destekler ve kurumların müteşebbislere verebileceği destekler konularında sunum yaptı.
Toplantıya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, bazı kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ile oda başkanları katıldı.

Bakmadan Geçme